Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: Zwyntar про новий альбом «Тисяча очей»

Пісня за піснею: Zwyntar про новий альбом «Тисяча очей»

13 жовтня гурт Zwyntar випустив третій, повноформатний альбом Тисяча очей, який складається з синглів, випущених за останні чотири роки, а також нових пісень. Працювати над цим альбомом гурт почав одразу після виходу Мертвих голосів. Проте випустити його виконавці змогли лише тепер, бо початок повномасштабноно вторгнення вплинув на «таймінги». Тому цей альбом — перший за чотири роки діяльності гурту. Виконавці кажуть, що альбом вийшов похмурий, «набагато похмуріший за все, що Zwyntar писав раніше».

Спеціально для рубрики «Пісня за піснею» учасник гурту Дівуар розповідає про кожен трек з альбому.

Zwyntar — український дарк-кантрі та фолк-рок гурт з Києва. Був створений у 2015 році виконавцями Еріком і Дівуаром. Через кілька місяців Саша Кладбіще запропонувала разом записати свою стару пісню Подарувала мені мама якось ножа і зняти на неї кліп. У процесі запису музиканти об’єдналися в один гурт. Кліп був виконаний в постапокаліптичній естетиці. У 2016 році вийшов перший сингл гурту Ти не Бог, за яким послідував мініальбом Гріх. У 2018 році вийшов дебютний повноформатний альбом гурту Мертві голоси. У складі гурту п‘ятеро музикантів: Дівуар, Ерік, Саша Кладбіще, Наталя Ференс і Сергій Pror.

Інтродукція. Кам’яна могила

Прадавня пам’ятка архітектури, «український Стоунхендж», нині окупована і замінована Кам’яна Могила під Мелітополем — одна з наймістичніших точок України. Десятки тисяч років слугувала місцем жертвоприношень та відправлень обрядів. Її історія та атмосфера оспівані в треку, який від початку задумувався, як саундтрек до документального фільму «Могила тіней» Євгена Ліра.

Диявол входить у місто

Як це часто буває у Zwyntar, що веселіший та бадьоріший мотив і ритм, то похмуріша тема самої пісні. Трек маніфестує момент розплати: диявол, що входить у місто, збирає душі грішників. Ті, хто заплямував свою совість нечистими справами, вже не матимуть часу на каяття, оскільки момент для цього упущено. Відсилки до олдової хеві-метальної диявольщини можна почути в гітарних рифах, які частково цитують ранній Black Sabbath.

Госпел

Цей трек дуже довго лежав у шафці — аж із 2018 року. За гіркою іронією, ми записали більшу частину матеріалу незадовго до початку повномасштабного вторгнення: залишалися соло та бек-вокали. Коли вторгнення почалося, наш звукооператор Ярослав із друзями (талановитими і відомими музикантами) використовували студію як бомбосховище. Ярослав подзвонив нам і сказав: «Таку пісню треба випускати зараз». Вони дописали партії яких не вистачало і так дистанційно пісню було закінчено і випущено. Альбомна версія отримала задумані додаткові партії та дещо змінинений продакшн, але наробки перших днів війни від наших друзів залишилися в записі.

Дівча

Це наш переспів традиційної американської пісні In The Pines (вона ж Hey Girl, Black Girl та Where Did You Sleep Last Night), яка вперше згадується в задокументованому вигляді в 1917 році в Кентуккі, а популяризував її легендарний Лідбеллі. Ми переклали її українською, трошки змінили гармонію та додали улюбленої кріпоти.

Погана кров

Колись пісня була інспірована фільмом «Правдива історія банди Келлі». Стрічка розповідає про долю людини, яка була змушена стати на поганий шлях через своє походження (Нед Келлі був ірландцем, а отже, був дискримінованим тогочасною британською владою Австралії). Якщо абстрагуватися від буквального значення, пісня — маніфест тих, кого називають outcasts. І неважливо, чи відторгнення суспільством відбувається через походження, чи через субкультурні особливості або музичні вподобання.

Білим Снігом

Спочатку ця пісня була сольно записана Дівуаром для компіляції Dniprovia лейблу Khatacomb: вона мала на один куплет більше і відрізнялася аранжуванням. Зрештою ми вирішили переробити її повним складом гурту і завдяки цьому змогли досягти ще більш моторошного ефекту. Жанрово — це класична «балада про вбивство», як і декілька інших пісень на альбомі. Чоловічий голос, що співає від жіночого імені — це також поширений прийом у цьому жанрі.

Янголе небесний

Біблійні янголи часто зовсім не схожі на милих блакитнооких крилатих чаббі-хлопчиків з листівок. Це — хтонічні монструозні істоти, здатні стерти з лиця землі цілі міста. Можна з легкістю уявити собі радикальну релігійну секту, яка поклоняється такому біблійному персонажу! А ось і звичайна пісня з їхньої недільної служби.

Белла

«Хто поклав Беллу у відьомський в’яз?». Такі таємничі написи почали з’являтися по всій окрузі в одному британському містечку після того, як в дереві було знайдено скелетоване тіло жінки. Обставини смерті виявилися аж занадто містичними, і справа Белли стала однією із моторошних нерозкритих таємниць сучасності.

Трясовина

І у луїзіанських каджунів, і у західних європейців, і в старих українських повір’ях є схожий образ: блукаючі болотяні вогні. Дехто вважає, що це душі померлих, дехто — що це злі духи трясовини, які заманюють людей на глибину. Але насправді пісня не про це, а про біль від зради та про неминучу помсту за образу.

Мати Темрява

Коли людині дуже погано фізично та емоційно, іноді все, чого вона прагне — поринути у темряву, у спокійну та споконвічну субстанцію, з якої ми всі пішли і в яку підемо. Пісня була створена ще в 2017 році після розмови із бійцем, який повернувся з ротації на передовій. Вона про те, що може відчувати людина під час стресового розладу і флешбеків у страшні картини з минулого. З початком повномасштабного вторгнення трек набув для гурту нових, особистих сенсів.

Ящірка

Однією з перших пісень, написаних гуртом Zwyntar, була Ти Не Бог. Вона розповідала про людину, яка видає себе за Короля Ящірок, майже божественну всесильну сутність, та зрештою виявляється простою людиною. Ящірка — продовження цього тропу, але в цій пісні ліричний персонаж рухається вперед попри все і заслужено досягає мети та піднесення. Важка стоунерова секція здалася нам чудовим епічним фіналом для альбому, тому на ньому це останній трек.

З новим альбомом Zwyntar поїде у всеукраїнський тур. Придбати квитки на найближчі концерти можна за посиланням.


Читайте також: Відеошоу «Не за кадром»: Паліндром про новий альбом, війну в творчості та секрет гурту

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024