Головна
>
Кіно
>

У день народження Романа Ратушного в Протасовому ярі покажуть «20 днів у Маріуполі»

У день народження Романа Ратушного в Протасовому ярі покажуть «20 днів у Маріуполі»

5 липня, в день народження Романа Ратушного, на галявині Протасового яру у Києві відбудеться показ документального фільму «20 днів в Маріуполі» Мстислава Чернова. Фільм покажуть у межах ініціативи «Кінопокази на Протасі», яку започаткував Роман. Під час кінопоказу можна буде долучитися до збору коштів на допомогу ЗСУ.

Програма заходу

20.00 — Початок. Вступне слово від голови ГО «Захистимо Протасів яр» Юлії Бартле.

20:15 — Показ фільму-нарису «Роман Ратушний. Вільна людина» режисера Mishel Lades

20:30 — Зустріч з учасниками подій в Маріуполі навесні 2022 року, які приїдуть з фронту:

  • Михайло Вершинін — майор поліції, що повернувшись з полону, наразі воює на Сході. Начальник управління патрульної поліції в Донецькій області Департаменту патрульної поліції 
  • Позивний «Остап» — майор НГУ, що повернувшись з полону наразі воює в 12 бригади НГУ «Азов». На час оборони Маріуполя командир бойової групи повітряної розвідки полку «Азову».
  • Аліна Козицька — Голова ГО «ЯМаріуполь.Молодь», голова Молодіжної ради Маріуполя.

21:10 — показ фільму «20 днів в Маріуполі».

«Два роки тому галявина стала частиною заказника “Протасів яр” імені Романа Ратушного за рішенням Київської міської ради. Створення цього заказника — продовження боротьби за зелену зону на Протасі, яку вів Роман Ратушний. Окрім того, суд за позовом ГО “Захистимо Протасів Яр” встановив сервітут на ці ділянки, забезпечивши право киян відвідувати заказник.

Але і ця галявина, і велика частина заказника досі перебувають під ризиком забудови. Адже ці ділянки належать ТОВ “Протасів Яр”, яке входить в групу компаній “Континіум”. Компанії цієї групи хочуть забудувати Протасів і не приховують цього. Тому вони оскаржують і рішення Київської міської ради про створення заказника, і рішення суду про встановлення сервітуту», — коментує голова ГО «Захистимо Протасів яр» Юлія Бартле.

Як повідомляють організатори заходу, 4 липня Київрада буде голосувати за важливі рішення для захисту Протасового яру, для збереження урочища як заказника і зеленої зони. 

А на галявині Протасового яру недалеко від будинку, де жив Роман Ратушний, громада продовжує втілювати започатковані ним ще у 2020 році «Кінопокази на Протасі». З липня по вересень в програмі — сучасні українські фільми. 

За новинами боротьби за збереження зеленої зони Києва та анонсами культурних подій на Протасі можна слідкувати у соціальних мережах ГО «Захистимо Протасів Яр»


Роман Ратушний — громадський діяч, журналіст, доброволець, учасник Революції Гідності. Відомий тим, що відстоював збереження столичного урочища Протасів Яр. Був розвідником 93 ОМБр «Холодний яр», загинув на фронті 8-го червня 2022 року. 


«20 днів у Маріуполі» — це режисерський дебют воєнного кореспондента Мстислава Чернова. На початку повномасштабного вторгнення він разом із командою Associated Press, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, протримався двадцять днів у заблокованому Маріуполі. Вони зафіксували сцени, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, зруйновані пологові будинки та інші злочини, вчинені російськими військами.

Світова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс» у 2023 році, де фільм отримав «Приз глядацьких симпатій». Автори фільму також були нагороджені Пулітцерівською премією за свій журналістський внесок. Українська прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA, де він отримав нагороду за «Найкращий фільм» у Національному конкурсі та «Приз глядацьких симпатій». Фільм став найкасовішим документальним фільмом в Україні у 2023 році, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату. 11 березня 2024 року стрічка отримала «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». 

Рецензію на фільм від кінокритика Ігоря Кромфа можна прочитати за посиланням.


Читайте також: 25 текстів, 11 плейлистів: Лірум презентував проєкт «Культура в регіонах» та інтерактивну мапу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024