Головна
>
Кіно
>

Переможці 15-го ОМКФ: «Сірі бджоли» став найкращим фільмом національного конкурсу

Переможці 15-го ОМКФ: «Сірі бджоли» став найкращим фільмом національного конкурсу

20 липня Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив цьогорічних переможців. Кращим ігровим повнометражним фільмом стала стрічка «Сірі бджоли» режисера Дмитра Мойсеєва. Також серед переможців українські художні та документальні фільми: «Киснева станція», «Яса», «Глядєлов» та «Сопілка Перуна».

«Глядєлов» — найкращий український повнометражний документальний фільм

Стрічка режисерки Ксенії Кравцової розповідає історію українського фотографа-документаліста Олександра Глядєлова.

«Киснева станція» — спеціальна відзнака за найкращу режисуру

«Киснева станція» — повнометражна художня стрічка режисера Івана Тимченка, заснована на біографічних подіях з життя Мустафи Джемілєва.

Літо 1980 року. Мустафа Джемілєв на засланні в селищі Зирянка на Якутії, де працює на кисневій станції. Це монотонна робота, схожа на працю з міфу про Сізіфа. Події фільму відбуваються після понад 300-денного голодування Мустафи, яке зробило його відомим на весь світ.

Стрічку також нагородили призом «За найкращу пісню до фільму» від «Радіо Сільпо» та Mastercard.

«Яса» — спеціальна відзнака

Повнометражний художній фільм «Яса» Сергія Маслобойщикова розповідає про долю двох жінок, яких об’єднує спільна втрата сина та друга. Через їхні стосунки та розмови з’ясовується, що Ганна (матір), чий життєвий шлях пройшов від активістки Майдану 2004 року до високопосадовця, була пов’язана з корупційними схемами, які призвели до мафіозного реваншу 2010 року, і як результат – до Революції Гідності у 2014 році.

«Сопілка Перуна» — приз Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) за фільм-дебют

Повнометражна документальна стрічка «Сопілка Перуна» режисера Євгена Мазуренка заснована на відеоматеріалах, знятих безпосередньо на бойовій позиції.

«Сопілка» – це кодова назва пушки для радіопереговорів. Образно пушка нагадує собою сопілку, і такий інструмент пасував би богу грому – Перуну. Герої фільму – воїни-артилеристи.

Різні люди у мирному житті – на війні вони знаходяться в одному обмеженому просторі на декілька сотень метрів посадки та несуть службу неначе древні жерці язичницького племені в сакральному місці і їхній вівтар – це гармата.

«Сірі бджоли» — найкращий український повнометражний ігровий фільм

Володарем «Золотого Дюка» у номінації «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» стала стрічка «Сірі бджоли» режисера Дмитра Мойсеєва, створена за однойменним романом Андрія Куркова, що був виданий у 2018 році.

В «сірій зоні» АТО, в невеличкому селі без електроенергії залишилися жити лише двоє ворогів дитинства. Під снарядами, що іноді пролітають над селом, з непроханими озброєними гостями, сусіди-пенсіонери ведуть свій скромний побут, іноді зустрічаючись для суперечливого, але необхідного спілкування. В кожного життя не склалось по-своєму, і обидва мають час його переосмислити. Мало зважаючи на воєнні події, вони намагаються створити своє мирне життя в небезпечній місцині, але все руйнується, коли в селі з’являється російський снайпер.

У 2023 році книга отримала Квебекську премію книготорговців та відзнаку Національної премії гуртка книжкових критиків США. Книжка отримала іменну нагороду Ґреґґа Барріоса за переклад. Роман також увійшов до списку найкращих книг року The New Yorker.

Міжнародна європейська конкурсна програма

  • Найкращий європейський фільм – «Майже нічого», реж. Ґжеґож Дембовський.
  • Спеціальна відзнака – «Секс», реж. Даґ Йоган Гауґерюд.
  • Спеціальна відзнака – «Чорничні мрії», реж. Елене Мікаберідзе.

Про фестиваль

Одеський міжнародний кінофестиваль — щорічний кінофестиваль, який заснували у 2010 році. Перші два роки він позиціював себе як фестиваль фільмів для глядачів з особливим почуттям гумору. Пізніше він розширив свою концепцію, проголошуючи себе фестивалем арт-мейнстріму, що пропонує високохудожнє кіно для широкого загалу. У 2022 році кінофестиваль фестиваль проходив відразу в трьох країнах: Чехії, Косово та Польщі. 2023 року фестиваль відбувся у Чернівцях з міркувань безпеки, 2024 — у київському «Будинку Кіно».

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024