Головна
>
Інтерв'ю
>

Романтизація 90-их чи національна травма? У прокат вийшов новий фільм Сенцова — «Носоріг»

Романтизація 90-их чи національна травма? У прокат вийшов новий фільм Сенцова — «Носоріг»

Кримінальна драма українського режисера Олега Сенцова «Носоріг» сьогодні, 17 лютого, виходить на великі екрани України. Це перша високобюджетна робота режисера, над якою він почав працювати ще до російського полону. Показ фільмів відбудеться у 58 містах України.

Напередодні виходу «Носорога» в українських кінотеатрах ми поспілкувались з режисером Олегом Сенцовим про «вчасність» стрічки про «лихі дев’яності» та музичне оформлення фільму. Попри досить коротку розмову, вона вийшла цікавою та змістовною. 

Фото: Артем Галкін

Носоріг: українські 90-ті. Без романтизації. Без фальші.

Це друга повнометражна робота Олега Сенцова. Робота над фільмом тривала понад 10 років, а ще до прем’єри в Україні «Носоріг» гучно прозвучав у світі. Стрічка  отримала головну нагороду — «Бронзового коня» за найкращий фільм, а головний герой Сергій Філімонов, був визнаний найкращим актором на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі. Окрім цього Філімонова визнали кращим актором на 15-му Міжнародному фестивалі артхаусного кіно в Батумі. Стрічку також показували у межах офіційної конкурсної програми «Горизонти» на Венеційському кінофестивалі у 2021. 

Права на онлайн-прем’єру стрічки придбав стрімінговий сервіс Netflix, крім цього права на показ фільму придбали у Великій Британії, Франції, Італії та інших країнах світу.

Сюжет кінострічки заснований на реальних подіях того часу і розповідає про хлопця на прізвисько Носоріг, який потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, що приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

«Ми досі продовжуємо жити по панятіям, а не по законах» 

Основна тема фільму — історія людини, у якої не було вибору. Історія чоловіка, який поклав не лише своє життя, а й багато інших життів, щоб зрозуміти — він рухається не в тому напрямку.

Але є й інший момент. Олег Сенцов хотів показати як ми зайшли і як вийшли з епохи 90-их, адже, попри різноманітність українських фільмів, тема 90-их не проговорена і не зафіксована:

«В нас досі серйозна травма, яка жива зараз. Люди і їх нащадки досі живуть з травмою 90-их років. З травмою, яка сильно запам’яталась, але не проговорюється: що це відбулось? що з нами зараз і який це має вплив? Часом є романтизація цих часів, але я навпаки хотів показати, зокрема молоді, що це не був добрий і класний час».

Цей фільм, за словами Сенцова, для усвідомлення нашої нещодавньої історії та національної травми.

«У дечому ми досі продовжуємо жити по панятіям, а не по законах. Це доба, яка вплинула на країну, про це треба говорити і я про це говорю», — пояснив режисер.

Кадр з фільму

Саундтрек від Жадана та реакція на російські хіти 90-их 

Основні саундтреки у фільмі — це автентичні пісні , які відповідають тому періоду. Однак є й спеціально написані музичні теми та треки.

Наприклад, спеціально для фільму Сергій Жадан написав пісню, що стала саундтреком кримінальної драми — Веди.  18 лютого на фасаді ТРЦ Gulliver  у Києві відбудеться прем’єра кліпу та треку від гурту Жадан і Собаки. Більше нам про це розповів Олег Сенцов:

«Сцена, під яку писали пісню, була фінальною, такий собі постскриптум фільму. Спеціально під цю частину Сергій Жадан написав кілька пісень, а я обрав ту, яка найкраще підійшла. Трек записали в акустичному та рок-варіантах, однак та сцена фільму не увійшла в фінальний монтаж».

На пісню зняли кліп: частина матеріалу — виступ гурту, інша частина — кадри з фільму. Сенцов поділився, що це не зовсім в стилі гурту, адже в цій пісні Жадан у ролі другого голосу, а пісню виконує інший учасник гурту — Женя Турчинов.

Загалом у фільмі звучить багато тогочасних хітів, а тому саунд-оформлення Носорога — це мікс іноземної, української та російської музики: ЗоріThe Вйо і Дым сигарет с ментолом, Аква ВітаА тепер усе інакше, It’s My Life шведського виконавця Доктора Албана і Мой номер 245 тощо.

Ми запитали в Олега чи не було страшно, що російська музика може вплинути на враження  і поцікавились якою була реакція глядачів.

Якщо за кордоном люди не надто виділяли музичне оформлення чи не зовсім розуміли  різницю між російською і українською мовами, то українці відзначали як вдало підібрані пісні під сцени. 

«Справді,  є пара проблемних виконавців, позиція яких недоречна для України  зараз, але для мене важливо було використати цю музику, щоб показати огидність ситуації. Тому російська мова у фільмі працює як треба. І якщо подивитись фільм, то зрозуміло  чому саме ці пісні. Так, це комусь може не сподобатись, але ця музика не є проблемою фільму і тому я заздалегідь пояснюю: музика для ефекту реалізму і драматургії, там вони [треки, — ред.] доречні і викликають правильні відчуття», — пояснює режисер.


Про досвід роботи з композитором та музичне оформлення

Олег Сенцов завжди хотів попрацювати з композитори і тепер може поділитись таким досвідом, адже для «Носорога» написали три музичні теми. 

Для Сенцова музичне оформлення — дуже важливе і він приділяє цьому багато уваги. А треки, що звучать в стрічці, заклав ще на етапі написання сценарію. Він зізнався, що в майбутньому хоче співпрацювати з композиторами, але це складно. 

Зокрема, для фільму було написано декілька замальовок, а увійшло лише три і робота над ним тривала кілька місяців: їх переписували, змінювали, допрацьовували:

«Це цікавий досвід і я б хотів його повторити. Але якщо я знаю,  що хочу конкретний  трек, то я його використаю. Звісно, цікаво почути те, що ніколи до того не звучало. Але питання в тому, щоб треки були якісним і жили потім».

Крім цього, пояснив Олег, є певний плюс у використанні вже знайомої  пісні, адже він «підтримує твоє кіно». 

Музика, яку пишуть для фільмів є різною: інтершуми, мелодії і, власне, пісні. Для «Носорога» писали мелодії, які додають настрою сценам, але не відволікають глядача.

Що слухав Олег Сенцов в 90-их?

Музичне оформлення фільмів — хіти 90-их, але не всі ці пісні Олег Сенцов слухав сам.

«Я переважно слухав рок. Закордонний або хороший радянський, російський рок, я не буду відкидати. Я слухав Кино, виріс на їх музиці. Слухав український рок, він не такий потужний, як закордонний, але рідний. У фільмі пісні, які я знав. Не те щоб любив чи не любив, але вони були на слуху. Наприклад, на початку 90-их, я працював на ринку і там постійно врубали Гаріка Кричевського і він мені асоціюється з ринком. Тому він в плейлисті фільму: не тому що люблю, а тому, що це асоціація з ринком. І люди з захватом реагують на цю сцену, у фільмі, бо вона точно передає той час і це класно». 

«Носоріг» — фільм про Україну в 90-их. Фільмування «Носорога» проходили в Кривому Розі, Львові та Києві й завершилися в грудні 2020 року. Головні ролі у фільмі виконали Сергій Філімонов, Євген Черников, Євген Григор’єв та Аліна Зєвакова. 19 та 20 лютого у Києві можна буде відвідати прем’єру за участі команди фільму, а ознайомитися з переліком усіх кінотеатрів, що показуватимуть стрічку можна на офіційному сайті.  


Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024