Головна
>
Література
>

10 книжок українських письменниць про жінок

10 книжок українських письменниць про жінок

Драма на тлі окупації, психологічний детектив, дорослішання дівчат та історії видатних українок — зібрали добірку літератури про жінок від українських авторок.

«Сила Дівчат: маленькі історії великих вчинків» | Катерина Бабкіна
Видавництво #книголав

У книзі описані історії п’ятдесятьох видатних українок усіх часів. До збірки увійшли оповіді про Катерину Білокур, Лесю Українку, Лілію Пустовіт, Ліну Костенко, Ольгу Харлан та інших жінок. Ідея книжки — показати досягнення, професіоналізм та натхненну працю українських жінок у різних сферах.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Незламні» | Вікторія Покатіс
Видавництво Yakaboo Publishing

У цій книжці зібрано 30 історій українських жінок, які активно проявили себе під час повномасштабного вторгнення: хтось із них захищає українські кордони, хтось займається волонтерством, а хтось робить улюблену справу, наближаючи перемогу.  Наприклад, харків’янка, яка створила благодійний фонд в Італії й тепер споряджає українських військових амуніцією, старлінками, автівками, аптечками та гуманітарною допомогою. Або мисткиня, яка створила понад 50 картин про жінок війни. Свої роботи жінка продає на аукціоні у США, а кошти переказує на допомогу Україні.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Спитайте Мієчку» | Євгенія Кузнєцова
Видавництво Старого Лева

Роман про молоду жінку Мієчку, яка повернулася з-за кордону та разом із сестрою Лілічкою поїхала до будинку свого дитинства. Там сестри ладнають зі своїм внутрішнім світом, аналізують життєві травми та шукають нові орієнтири у житті. Авторка описує атмосферу старого будинку, яблуневого саду та образ бабусі Теодори, яка завжди поруч із героїнями. Водночас Євгенія Кузнєцова актуалізує жіночі проблеми, пов’язані з чоловіками. У романі переважають жіночі персонажі.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Майже доросла» | Ірина Славінська
Видавництво Vivat

Книжка про дорослішання дівчат із реальними життєвими порадами: як прийняти своє тіло, порозумітися з батьками, обрати професію, стати впевненішою. Авторка на власному досвіді розповідає дівчатам, як знайти себе у світі та краще його зрозуміти. Наприклад, як діяти у випадку аб’юзивних стосунків, розпізнавати небезпечні ситуації, усвідомлювати свої права та особисті кордони.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Троян-зілля» | Дара Корній
Видавництво Vivat

Історія насичена гуцульськими легендами та містикою. Головна героїня книги Вероніка переживає непрості життєві обставини. Вона переживає вже десятий викидень та мало не вкоротила собі віку, аж раптом поринає у химерні сни. Душі ненароджених дітей благають її про порятунок. Заспокоїти їх здатна лише Полудниця — примара, що живе поміж двох світів. А тим часом Вероніка дізнається все більше моторошних таємниць про людей, які її оточують. Жінка намагається врятуватися з пастки, у яку потрапила.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Солодка Даруся» | Марія Матіос
Видавництво А-ба-ба-га-ла-ма-га

Один із найвідоміших романів Марії Матіос, який називають «трагедією, адекватною історією 20 століття». Повість описує три життєві драми головної героїні Дарусі та її батьків. Події розгортаються у довоєнний та післявоєнний період окупації радянськими військами Західної України у 1970 роках. У селі Дарусю вважають божевільною через її німоту. Жінка живе сама та дає собі раду завдяки сусідам і небайдужим людям. Вона самотужки мусить долати життєві труднощі. У повісті є декілька сюжетних ліній. Твір насичений описами місцевого побуту та гуцульських звичаїв.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Ґендер для всіх» | Тамара Марценюк
Видавництво Основи

Книга не про фемінізм, а про ґендерні стереотипи. Авторка висвітлює проблеми соціальної нерівності, зачіпає проблеми заробітної платні, заборонених професій та дискримінації за ознакою статі. Книга підходить як для експертів, так і для тих, хто лише дотично знайомий із ґендерними питаннями.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Щось таке як любов» | Зоя Казанжи
Видавництво Старого Лева

Збірка оповідань про буденні життєві історії. Героїні оповідань — жінки, які закохуються, розчаровуються, долають сучасні проблеми та втікають від них. Поряд із жінками у книзі змальовані чоловіки: рішучі й боязкі, хитрі та простодушні, егоїстичні та щиросердні. Персонажі весь час перебувають у русі. Життєві сюжети, де герої постійно зазнають життєвих ран, однак лікують їх любов’ю.

Придбати книжку можна за посиланням.

«12 сезонів жінки» | Ксенія Фукс
Видавництво Книги XXI

Збірка з 12 новел, які допомагають відповісти на проблемні питання, з якими зіштовхуються сучасні жінки. У ній зображені проблеми материнства, кар’єрного зростання, сексуальної ідентичності, кохання. Кожна з 12 героїнь книжки переживає ці та інші проблеми, які необхідно вирішувати. 

Придбати книжку можна за посиланням.

«Принцип втручання» | Тамара Горіха Зерня
Видавництво Білка

Детектив, драма та комедія водночас. Головна героїня книжки Станіслава має таємниці, від яких тікає в роботу. Чистий, холодний розум, логіка і математика — ось, де вона почувається в безпеці. Та з буденного ритму її висмикує одне прохання. Прохання, яке неможливо відхилити. 

Придбати книжку можна за посиланням.


Читайте також: Рік війни в культурі: добірка літератури, музики й фільмів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024