Головна
>
Кіно
>

Як репери, фермери та водії стали танкістами 25 ДШВ. Дивимось короткометражну новелу «Приборкувачі бурі»

Як репери, фермери та водії стали танкістами 25 ДШВ. Дивимось короткометражну новелу «Приборкувачі бурі»

16 травня проєкт «Варта» випустив другу новелу свого документального циклу — «Приборкувачі бурі». Героями другої новели стали бійці 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, яка веде запеклі танкові бої використовуючи стару радянську техніку на ключових фронтових напрямах України. Серед бійців танкового батальйону є колишні репери, фермери, водії.

«Варта» — серія новел про українських військових. Над створенням фільмів працює команда фільммейкерів Neutrino, яка з початку повномасштабного вторгнення документує воєнні події в Україні. Режисером проєкту став Євген Матвієнко. «Варта» портретизує війну в обличчях реальних людей, дає змогу побачити та почути тих, хто захищає незалежність України. 

«Я втомився дізнаватися про героїв посмертно, мені боляче чути їхні історії, коли їх вже немає. Я більше не маю можливості з ними спілкуватися та віддячити. Тільки помолитись в небо. Тому для себе я вирішив, що буду документувати історії наших захисників і показати їх спогади, їх образи, їх портрети. Вони завжди закарбуються в наших стрічках як молоді, мужні герої», — каже Євген Матвієнко.


Один з героїв випуску — музикант та військовий Вадим Синиця з позивним Дніпро, який випускає музику під творчим псевдонімом Sinitsa. У коментарі Ліруму Вадим розповів, що служить в ЗСУ вже 8 років, зі своїх 20. У 2022 році, після дворічної паузи, знову почав писати музику — тепер українською мовою.

«Всі треки, які зараз є на музичних платформах, записані на війні. Звісно, не на першій лінії в момент рейдів чи штурмів, але в таких умовах, де є світло чи екофлоу, щоб підключити ноутбук, звукову карту і мікрофон. В мене вже є команда, з якими ми зробили багато треків. Це дуже круті хлопці».

У треці Оси Sinitsa називає свою бригаду «25 дистрикт», а нам Вадим розповів, що він вважає бригаду своїм домом і каже, що буде стояти за неї до кінця.

Капітан, командир роти та герой фільму Володимир із позивним Бурий в цивільному житті розвозив хліб до крамниць, й називає це «самою мирною професією». Володимир каже, що найголовніше в танку це три людини, які сидять всередині. Екіпаж — це сім’я, яка повинна розумітися з півслова навіть тоді, коли пропадає зв’язок.

«Не боятися це неправильно. Боятись треба. Страх допомагає зберегти життя своє і своїх побратимів. Тим більше у нас в одній коробочці три», – каже Бурий.


Перша короткометражна новела під назвою «Херувими» вийшла 25 липня 2023 року. Вона розповідає про військовослужбовців 11-ї окремої бригади армійської авіації «Херсон», які обороняли Київ, вели запеклі бої в Ірпені, виконували місії на «Азовсталь», брали участь в операції зі звільнення острова Зміїний. Більше про фільм можна прочитати тут.


Читайте також: Пиріг і Батіг презентували першу частину триптиха — альбом «Замордовані. Подзвін перший»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024