Головна
>
Література
>

Роман Софії Андрухович отримав відзнаку літературної премії «Зустріч 2023»

Роман Софії Андрухович отримав відзнаку літературної премії «Зустріч 2023»

Українська письменниця Софія Андрухович отримала літературну премію «Зустріч 2023» за роман «Амадока», який вийшов друком у Видавництві Старого Лева у 2020 році. Про це повідомляє Канадська недержавна організація «Українсько-Єврейська Зустріч» на офіційному сайті.

Герой роману «Амадока» дивом залишається живий в одній із гарячих точок на Сході України. Через отримані травми він повністю втратив пам’ять: чоловік не пам’ятає ні свого імені, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його знаходить жінка, яка своєю любов‘ю й терпінням допомагає повернути спогади й «зшити докупи спільну історію». Амадока — це найбільше в Європі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Воно є символічним образом, через історію якого письменниця шукає відповіді на питання: «Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки і шрами понівеченої пам’яті? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомості іншої людини?».

Софія Андрухович — письменниця, перекладачка, публіцистка. В її доррбку — сім виданих книжок, зокрема «Літо Мілени» (2002), «Старі люди» (2003), «Жінки їхніх чоловіків» (2005), «Сьомга» (2007), «Фелікс Австрія» (2014), «Сузір’я курки» (2017) та «Амадока» (2020). Влна також перекладала твори Мануели Ґретковської, Клайва Стейплза Люїса, Джоан Роулінґ, Кадзуо Ішіґуро, Айн Ренд і Тоні Джадта. Її роман «Фелікс Австрія» був відзначений як «Книга року ВВС» у 2014, а в 2017 році нагороджений літературною премією Вишеградського Східного партнерства. «Амадока» ж у 2023 році була відзначена премією імені Шолом-Алейхема. 

Очільниця журі премії «Зустріч» Ольга Муха зазначає, що «Амадока» — це «роман-запит на справжність, що має ось-ось вихлюпнутися, зустріч із собою, автентичність, пробудження на спільному шляху та резонує із місією премії»:

«Попри значний резонанс у суспільстві, роман “Амадока” Софії Андрухович досі достатньо не проговорений та й не прочитаний в українському літературному та загалом культурному дискурсі. Гарантована дискусія чи гіпотетичний катарсис — запитували ми себе із членкинями журі у процесі оцінювання творів із короткого списку. Й обрали гарантовану дискусію. Та чи можлива вона поза катарсисом у цьому випадку?».

Нагородження переможниці відбудеться 5 жовтня під час Lviv BookForum. Її можна буде подивитися онлайн за попередньою реєстрацією.

Додамо, що окрім Софії Андрухович, номінантами на премію були Олексій Нікітін із книжкою «Бат-Амі» (2021 рік), Іванна Стеф’юк із романом «Про вас» (2022 рік), Іда Фінк із працею «Сад відпливає» (2021 рік) та Анна Фрайліх із романом «Ім’я батька» (2021 рік).


Читайте також: Андрій Курков, Катерина Калитко, Емма Антонюк та інші: Lviv BookForum оголосив програму

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024