Головна
>
Література
>

Андрій Курков, Катерина Калитко, Емма Антонюк та інші: Lviv BookForum оголосив програму

Андрій Курков, Катерина Калитко, Емма Антонюк та інші: Lviv BookForum оголосив програму

4-8 жовтня у Львові відбудеться 30-й літературний фестиваль і книжковий ярмарок Lviv BookForum. Фокус-тема цьогорічного Форуму — «Перепис майбутнього». Запрошені гості — письменники, видавці та культурні діячі. Організатори фестивалю оприлюднили програму заходів, серед яких — дискусії, зустрічі з літераторами та обговорення фокус-теми фестивалю.

Лірум є інформаційним партнером події.

5 жовтня об 11:00 у Пороховій вежі відбудеться розмова письменників Андрія Куркова та Джонатана Франзена з журналісткою та письменницею Шарлоттою Гіґінс. Вони спілкуватимуться про роль літератури під час війни і відповідальність митця під час збройного конфлікту.

Того ж дня о 13:00 відбудеться дискусія на тему «Війна для початківців» за участі письменників Озрена Кебо та Катерини Калитко. Вони вестимуть бесіду про схожість і відмінності між війною на Балканах і війною Росії проти України. 

Також 5 жовтня о 20:30 відбудеться церемонія нагородження лавреатів Премії «Зустріч» Українсько-Єврейської Зустрічі. Учасницями заходу будуть Олена Стяжкіна, Ольга Муха, Наталія Федущак та Оксана Форостина. Премія «Зустріч» щорічно присуджується за найвпливовіший твір художньої й документальної літератури, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства.

6 жовтня о 14:30 буде розмова на тему екзистенціальної стійкості. Катерина Калитко, Ірина Цілик, Девід Тоскана, Тарас Прохасько та Саша Довжик говоритимуть про те, як література допомагає зрозуміти історичний поворотний момент, який зараз відбувається в Україні.

Також цього дня о 16:30 відбудеться розмова за участі Емми Антонюк, Вахтанґа Кебуладзе, Пітера Померанцева та Олени Гусейнової про створення героїчних наративів у сучасному мистецтві та як створюються міфи у сьогоденні.

А о 20:30 троє письменників: Бен Окрі, Рейчел Кларк та Галина Крук розмовлятимуть з літературознавицею Олесею Хромейчук про силу книги та письма. 

7 жовтня о 12:30 буде обговорення «Як нас змінив Майдан. Розмова про 10 років боротьби», за участі Антіна Борковського, Катерини Калитко, Олександра Михеда та Віталія Портникова. Вони обговорять темпи суспільних, культурних та світоглядних змін за 32 роки незалежності, 10 років після Революції Гідності й півтора роки повномасштвбної війни. 

О 16:00 буде дискусія про колоніальний дискурс у російській літературі. Професорка Ева Томпсон пояснить унікальні характеристики російського імперіалізму та разом з Оксаною Забужко, Еліф Батуман, Паата Шамуґія та Шарлоттою Гіґґінс поговорять про те, чому літературознавці не сприйняли Росію як колоніальну державу, чим російський імперіалістичний дискурс відрізняється від колоніального дискурсу західних літературних традицій та яку роль може відіграти Україна в тому, щоб допомогти людям перечитати російську літературу через постколоніальну призму.

8 жовтня о 13:30 відбудеться розмова «Жінки, війна і справедливість: пам’яті Вікторії Амеліної» за участі Тетяни Терен, Лариси Денисенко, Олександри Матвійчук та Крістіни Лемб. Ця розмова буде про боротьбу українських жінок за справедливість та їхнє бачення майбутнього країни. Розмова присвячена пам’яті подруги фестивалю Вікторії Амеліної, яка загинула у липні 2023 року після російського ракетного обстрілу Краматорська.

Того ж дня о 16:30 буде презентація книжки «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» Володимира Вакуленка, якого російські військові вбили під час окупації села Капитолівка Ізюмського району на Харківщині. До книжки ввійшов щоденник окупації, який письменник вів у лютому-березні 2022 року, та його вибрані вірші. Книжка вийде у видавництві Vivat.

Загалом в основній програмі форуму — більше 30 подій. Весь перелік дивіться за посиланням.

Усі заходи транслюватимуться онлайн — їх можна буде переглянути на сайті bookforum.ua. Англійською та іспанською мовами — на сайті Hay Festival, одного з найбільших літературних фестивалів Європи, який вдруге є діджитал-партнером Lviv BookForum.

Додамо, що цьогоріч усі події, зокрема й книжковий ярмарок пройдуть на новій локації — поруч із Центром архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа». Заходи відбудуться у двох форматах: онлайн та наживо.

Нагадаємо, що минулоріч Lviv BookForum проходив в онлайн-форматі. Серед учасників були Філіп Сендс, Генрі Марш, Ювал Ной Харарі, Джонатан Літтель, Ніл Гейман, Майкл Катакіс, Олександр Михед, Севгіль Мусаєва, Олена Стяжкіна, Вадим Карп’як та багато інших.


Lviv BookForum — це книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. З 1994 року щовересня відбувається у Львові. 


Читайте також: Що почитати: 10 книжкових новинок вересня

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024