Головна
>
Література
>

Роман Андрія Куркова відзначили премією книжкових критиків США

Роман Андрія Куркова відзначили премією книжкових критиків США

Роман «Сірі бджоли» українського письменника Андрія Куркова отримав відзнаку Національної премії гуртка книжкових критиків США. Книжка отримала іменну нагороду Ґреґґа Барріоса за переклад. 

Роман «Сірі бджоли» видали у 2018 році. Тоді він увійшов до довгого списку Книги року ВВС-2018. У 2020 році книжку переклали у британському видавництві MacLehose Press, а у 2022 році — видавництві США Deep Vellum. 

Події роману розгортаються на Сході України, у селі Мала Староградівка, яке знаходиться в так званій сірій зоні. Там залишилися жити лише двоє людей — сорокадев‘ятирічний Сергій Сергійович і його однокласник Пашка. Вони мають протилежні погляди на життя, однак, змушені миритися з такими обставинами. Головна турбота Сергійовича — як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни своїх бджіл — усі шість вуликів. Відвезти туди, де не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни. Зібравшись у дорогу, бджоляр і сам поки не уявляє, які випробування чекають на нього і на його бджіл. 

Національна премія гуртка книжкових критиків (National Book Critics Circle Award) підтримує літературну критику та книжкову культуру з 1976 року. Премія визначає переможців у номінаціях: автобіографія, біографія, критика, художня література, документальна література, поезія. Окрім того, номінантам вручають іменні відзнаки: премію Ґреґґа Барріоса за переклад, премію Джона Леонарда, премію Тоні Моррісон за досягнення, Відзнаку Нони Балакян за рецензування, премію ім. Івана Сандрофа за життєві досягнення.

Андрій Курков — журналіст і письменник-сценарист, автор понад двох десятків книжок. За його сценаріями знято 18 документальних і художніх фільмів. Його твори перекладені 34 мовами. 

Нагадаємо, книжка Андрія Куркова «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» увійшла до довгого списку Міжнародної Букерівської премії 2023.


Читайте також: Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024