Головна
>
Музика
>

«Німіють пальці в кулаках, мабуть, мене з’їдає втома»: слухаємо релізи першого тижня квітня

«Німіють пальці в кулаках, мабуть, мене з’їдає втома»: слухаємо релізи першого тижня квітня

Alex Yarmak записав фіт з нідерландським гуртом Within Temptation, Микола Серпень створив оду мандрівникам, а гурт Ridni у новому релізі закликає просто танцювати й не звертати ні на що уваги. Перші релізи квітня слухає та коментує головний редактор Олексій Бондаренко.

O.Torvald — Втома (LP)

Лонгплей складається з 10 треків, які, за словами авторів, є виразом не лише їхніх особистих переживань, а й віддзеркаленням душі кожного українця. 

Детальніше про кожен трек альбому фронтмен гурту Женя Галич розповів у межах нашої рубрики «Пісня за піснею».

Олексій Бондаренко: «Я думаю, цей альбом потребує окремої рецензії. А для цього його треба ще уважніше розслухати. Але поки що я можу точно сказати, що особисто для мене найкращий альбом O.Torvald з часів “Ти є”, який я тепло люблю. Тут є все: потужні рифи, масштабний звук, багато рефлексій, загальна концепція і щирий аж до болю Женя Галич. Однозначно до прослуховування».

Gaitana — Сонце в тобі (LP)

Це перший реліз виконавиці за 10 років. У лонгплей увійшло 10 синглів з попередньої платівки виконавиці — Voodooman, а також дві нові пісні — Кохай та Нова весна.

Small Depo — Терпіння (EP)

Виконавці описують реліз, як тривожну втечу ліричного героя від нової реальності й обставин до прийняття ситуації й своїх страхів.

«У той час, коли ти прокинувся в новому світі, коли старі правила більше не діють, коли все розмежувалося на чорне та біле, страх сковує тіло, а попереду невідомість – залишається лише терпіння», — коментують учасники гурту.

Rinal’ 78 — Storming Smiling Depression (LP)

Треки дебютного лонгплею індастріал дуету з Києва були написані ще в шкільні-студентські роки, тому альбом є реалізацією минулого потенціалу та ідей. Цим релізом учасники завершують перший етап становлення гурту та починають новий. 

Анімегулянка — Урок літератури (LP)

Як розповідають виконавці, тексти пісень являють собою історії, що приправлені сумішшю сатири, переосмислення злободенних для сучасної України тем з обігруванням деяких мемів нижнього інтернету.

Олексій Бондаренко: «Я не знаю, навіщо інтро російською (можливо, це теж своєрідний пост-модерністський мем), але це принаймні цікаво послухати й дивуватися кожен трек».

drwncvnt — deep dark fantasies Pt. 1 (LP)

Цим релізом виконавець хотів розповісти про темні кутки людської свідомості, приголомшливі злочини та неприємні історії з реального життя, про які б хотілось мовчати.

Postfactum — Інсомнія (LP)

Концепція альбому охоплює теми безсоння, тривожності, страху самореалізації та соціальних взаємовідносин. 

Blockbaby — Рефлексія (LP)

Це перший сольний альбом артиста, який містить треки, що відображають внутрішні роздуми, почуття та переживання автора. Деякі з них фокусуються на взаємовідносинах, тоді як інші зосереджені на життєвих ситуаціях або соціальних проблемах. 

Олексій Бондаренко: «Дуже навіть непоганий сентиментальний поп-реп. Нашій сцені явно не вистачало такої музики, якою забита американська індустрія, і яка просочувалася до нас з російського ринку до 2022 року».

Tyupa — Сутінки (EP)

Реліз мініальбому електронного проєкту відбувся 30 березня — у день народження колишньої учасниці гурту Віталії Тюпи-Павай, яка 18 листопада 2022 року вона раптово пішла з життя. Тому кожна композиція передає емоції брата, який дуже сумує за своєю сестрою і виражає свій біль через музику.

Blooms Corda — Даня у клітці зі спогадами

У треку ліричний герой розповідає про щоденні переживання, спричинені спогадами, та що з ними робити. Релізом пісні гурт також анонсує новий альбом, який вийде 19 квітня.

Олексій Бондаренко: «Красива, затишна, золотоворітська робота, у якій Blooms Corda потрошку відкривають для себе нові горизонти. Тут тобі й неочевидні вокальні семпли, і нетипове для гурту соло на гітарі. Але головне, це банально приємно слухати».

Даша Суворова — Маки

Співачка створила пісню ще до початку повномасштабної війни, тоді контекст був зовсім інший. Співачка розповідала про кохання, яке пізнала у рідному Бахмуті. Тоді Даша відклала пісню до кращих часів, а тепер Маки набули для неї нових сенсів.

Alekseev, Yaromiya — Більш ніж друг

Трек Більш ніж друг — про незабутні, зворушливі, щемливі емоції кохання. Артисти запевняють, що пісня допоможе виразити найщиріші почуття своїм половинкам. 

MamaRika — Хтось Йде

Виконавиця розповідає, що новий трек для неї автобіографічний. У релізі вона співає про те, що зараз їх шлюб з шоуменом Сергієм Середою, з яким вони більше дев’яти років разом і мають сина Давіда, під загрозою.

Teren — Дивна

Пісня про завершення стосунків, коли ти усвідомлюєш, що поруч була не твоя людина і ваші стосунки — це не те, про що ти мріяла.

Problema — 99

Львівська хіп-хоп виконавиця зіткнулась з порцією негативу, після того, як завантажила свої кавери на трек Cardi B у тікток.  В синглі 99 виконавиця дає зрозуміти, що не дасть себе в образу, та критикує реп виконавців, котрі на думку артистки, спроможні лише балакати, а на ділі навіть не зможуть скласти їй конкуренцію.

Vlad Darwin, Marko Kvitka — березень квітень

Для фіналіста шоу «Голос країни» Marko Kvitka цей реліз — це пісня подяка, пам’яті, співчуття та віри. У ній виконавці намагалися передати почуття, які переживав  Марк останні два роки, знаходячись вдалині від родини, що залишилася у Краматорську.

Nicole — Мільйони

Це дебютний трек 10-річної виконавиці Nicole. За її словами, на початок музичної кар’єри її надихнула улюблена виконавиця Nicole Kola

Stasya, Agape — Капітан

Суперфіналістка європейського сезону шоу «Голос країни» Stasya випустила спільний трек зі співавтором вірусної у тіктоці пісні Доберман Agape. Виконавці розповідають, що я пісня виражає почуття розчарування та розпачу у стосунках. Головний герой порівнює себе з забутим капітаном, що блукає без мети у лимані.

Олексій Бондаренко: «Мене лякає по якому даунтренду йде Стася. Якщо це починалося як цікавий молодіжний навколофолковий проєкт, то цей трек набагато ближче до доробку Ірини Федишин і застільних пісень, ніж до чогось сучасного й актуального».

Volkanov — Тюльпани

Суперфіналіст 9 сезону шоу «X-Фактор» Діма Волканов у новому треку співає про любов, квіти й почуття.

Within Temptation, Alex Yarmak — A Fool’s Parade

Нідерландський гурт Within Temptation записав спільний трек з українським продюсером та вокалістом Alex Yarmak. Цим треком гурт висловлює свою підтримку Україні у війні проти Росії. Кліп, який вийде згодом, знімали в Києві та Київській області. А всі роялті від продажу пісні перерахують благодійній ініціативі Music Saves UA.

Микола Серпень — Їхати

Виконавець називає трек одою мандрівникам і людям, які люблять їхати: чи то на роботу, чи то на відпочинок, чи то до батьків у село, аби посадити бульбу, чи то з друзями до річки, аби порибалити на вихідних, чи то — трохи далі від реальності.

«Рекомендується до прослуховування у таких транспортних засобах: маршрутка, авто, літак, гелікоптер, електричка, потяг, трамвай, тролейбус, автобус, фунікулер, пароплав, човен, корабель, ракета, летючий килим, мозок тощо», — коментує виконавець. 

lesfleures — Опля Картопля

Олексій Бондаренко: «Тікток-хіти штука неоднозначна. Ти ніби розумієш що це прикол, але це все ще пісня. І якщо чесно, у цьому треку про картоплю більше жизи й винахідливості, ніж в багатьох хіп-хоп-треках реперів, які намагаються видати з себе справжніх генгстерів, коли вони ними не є».

Kozak Siromaha, Gordiy Starukh — Жорно

«Пісня заряджена одвічними символами, які споконвіку знайомі кожному українцю, і в цей нелегкий час дають усвідомлення, що ми пройдемо через це випробування так само як проходили через безліч зим за свою історію», — коментують реліз виконавці.  

Osty — Танцюй зі мною

Виконавець описує сингл як це музичне втілення веселощів і незабутніх моментів, де драйв поєднується з ніжністю та закоханістю в дивовижному танці почуттів.

Олексій Бондаренко: «Приємний трек, який не бісить навіть попри очевидні загравання з регетоном. Єдине, чого я ніяк не можу зрозуміти — для кого співає OSTY. Мені ніяк не вимальовується його образ як цілісного артиста».

Ridni — Джаз

Перший трек гурту Поза зоною завірусився у соцмережах влітку 2023. Приспів пісні став вірусним в тіктоці й зібрав понад 10 тисяч відео за 2 тижні, а загальні перегляди користувачів з цим звуком склали більш як 20 мільйонів в тіктоці. У свій новий трек дівчата вклали меседж: «Та не звертай увагу на те, що відбувається навколо! Просто танцюй! Бо життя — це танець».

éllia — Вічність

Учасники гурту розповідають, що Вічність — це пісня про недотримані обіцянки. Аби створити звучання музики нульових, трек повністю записували на аналогових пристроях.

Олексій Бондаренко: «2007 повертається в усій його красі. Доволі типовий емо-рок, але цілком якісно зроблений і в усіх традиціях жанру. Та й у тренді на ностальгію. У мене це викликало спогади про клуб “Прайм”, той що був на Подолі і в якому грали ледь не всі альтернативні гурти нульових і початку десятих».

Skydan, Big venom — Вгору/Вниз

Це  перша спільна колаба продюсера електронної музики Skydan (Дашевський Данило) та реп-виконавцем Big Venom (Цвіркун Богдан). Спільною роботою виконавці хотіли створити такий мотив, який ще не лунав на українській сцені, щось унікальне.

Volley — Haido

Haido — псевдонім електронного артиста Назара Гайдучика зі Львова, дебютний реліз відбувся у 2023 році. У 2024 трек виконавця Not Here потрапив до шортлиста Jager Music Awards Young Blood. А у лютому 2024 третій сингл Haido Safety увійшов до благодійної збірки-фандрейзера 24​.​2​.​24.

Mirablvck — Нарешті 

Пісня відображає внутрішній стан героя у той момент, коли він знаходиться у стадії сприйняття розриву довготривалих стосунків. У процесі цього герой розуміє, що все сталося так, як і повинно було статися.

Ульмо Три — Сідай на березі річки

Пісня про ситуації, в яких людина, яка має рацію, тимчасово програє неправій більшості, але час таки ставить все на свої місця.

Sofo — Ти не #1

Екс-солістка гурту Горячий шоколад записала трек про чоловіка, який поводить себе, як нарцис у відносинах, у яких дівчина віддається на повну. Співачка бажає дівчатам цінувати свій інтелект, незалежність та талант, а справжній чоловік завжди  підтримає та примножить успіх жінки.

gothique — RAve! 

Виконавець розповідає, що це трек-історія про те, як усупереч усій тяготі повсякденного життя, артист знаходить себе на танцювальному майданчику, де кожен біт перетворюється на момент забуття і відчуття свободи. 


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Чому варто відвідати Тиждень австрійського кіно?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024