Головна
>
Кіно
>

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів в Україні не відбудеться. Причина — проведення фестивалю в Росії.

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів в Україні не відбудеться. Причина — проведення фестивалю в Росії.

В Україні скасували проведення 26 Мангеттенського фестивалю короткометражного кіно, а організатор показів — кінокомпанія «Артхаус Трафік», після 16 років співпраці розірвала зв‘язки з засновником події Ніком Мейсоном. Все тому, що організатори фестивалю вирішили відновити покази для росіян.

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів — найбільший фестиваль короткого метру у світі. Подія щороку відбувається в понад 500 містах по всьому світу. Переможці фестивалю визначаються глядацьким голосуванням. В Україні фестиваль цьогоріч мав би відбутися 26 раз. Це також був один із найчисельніших за кількістю відвідувачів фестиваль в країні. Причиною скасування фестивалю стало проведення кінопоказів у Росії.

На сайті «Артхаус Трафік» повідомили, що головний організаторифестивалю цьогоріч вирішив відновити покази в Росії, які були скасовані у 2022 році. Спеціально для росіян Мангеттенський фестиваль організував онлайн-покази фільмів із російськими субтитрами в більш ніж 50 країнах світу. В «Артхаус Трафік» додають, що жоден інший глядач у світі не має таких можливостей щодо перегляду фільмів на фестивалі:

«При цьому серед переліку країн, у яких доступний онлайн-перегляд, є Російська Федерація, а в Білорусі проходитимуть офлайн-покази. Також на сайті фестивалю існує пряма інструкція для резидентів РФ, яка пояснює, як обходити підсанкційні платіжні системи при купівлі квитка, що підтверджує орієнтованість саме на росіян».

Нік Мейсон, у свою чергу, не відреагував на коментарі українських організаторів показів, які зазначили, що така підтримка Росії є недоцільною та ганебною.

«Єдиним рішенням Ніка Мейсона стала незначна зміна на сайті фестивалю — онлайн-покази перестали позиціюватись як “покази для росіян”, ставши “показами для російськомовних”…В описі проєкту фестиваль також проявляє самоцензуру — ухиляється від пояснення причин торішньої паузи для “російськомовних прихильників”, посилаючись на неназвану “ситуацію, що склалась”», — додають в «Артхаус Трафік».

Додамо, що цьогоріч у межах фестивалю мали відбутися покази десяти стрічок від режисерів зі США, Канади, Австралії, Швейцарії та Фінляндії. Кінопокази в Україні мали стартувати 28 вересня.


Читайте також: Київський тиждень критики оголосив фільми з програми «Фокус: Україна — Польща»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024