Головна
>
Кіно
>

Київський тиждень критики оголосив фільми з програми «Фокус: Україна — Польща»

Київський тиждень критики оголосив фільми з програми «Фокус: Україна — Польща»

7-й Київський тиждень критики представив фільми з програми «Фокус: Україна — Польща», в межах якої відбудуться прем’єри нових робіт від українських та польських кінематографістів. Серед них будуть стрічки, які вже показували на Берлінале, в Роттердамі та Венеції. Це, зокрема, українські фільми «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка, «Назавжди-назавжди» Анни Бурячкової, «Ти мене любиш» Тоні Ноябрьової та польські фільми «Зелений кордон» Аґнєшки Голланд, «Іа» Єжи Сколімовського та «Дівчина з…» Малґожати Шумовської й Міхала Енґлерта.

Відбір польських фільмів до програми проводили куратори Київського тижня критики Дарія Бадьйор, Станіслав Битюцький, Сергій Ксаверов і Анна Дацюк. Українські стрічки обирали польські кінознавці: головред кіножурналу «Екрани» Мілош Стельмах, кіножурналістка, членкиня Фіпрессі та Європейської кіноакадемії Марта Балага, а також кінокритикиня та доцентка Центру порівняльних досліджень цивілізацій Ягеллонського університету Ельжбета Ольжацька. Після показів польські кінокритики модеруватимуть обговорення з українськими творцями.

Фільми програми «Фокус: Україна — Польща»

«Ля Палісіада», режисер Філіп Сотниченко

Дебютна повнометражна робота режисера Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари. Двоє старих друзів — судовий психіатр Олександр і його друг — слідчий Ільгар Сабітов, які беруть участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Героїв поєднує те, що колись вони обидва були закохані у вдову загиблого. Зрештою, Олександр починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним. Світова прем’єра фільму відбулася на Роттердамському кінофестивалі. Робота здобула Приз Міжнародної асоціації кінопреси. Також Нещодавно стрічка перемогла на міжнародному кінофестивалі у Вільнюсі, а в серпні 2023 року Філіп Сотниченко отримав нагороду «Найкращий режисер» на міжнародному кінофестивалі в Сараєво. На Київському тижні критики відбудеться національна премʼєра фільму.

«Назавжди-назавжди», режисерка Анна Бурячкова

Це ще один повнометражний дебют у секції. Анна Бурячкова відома як режисерка реклами і є однією з найпомітніших українських кліпмейкерок. Вона знімала кліпи для Океану ЕльзиДругої рікиБруттоДжамалиПіанобоя тощо. Одна з останніх робіт — кліп на пісню Герої вмирають виконавиці Стасік, для неї вона також зняла кліпи на треки Ніж та Бій з тінню. З часом Бурячкова почала пробувати себе в кіно. Події фільму «Назавжди-назавжди» відбуваються у 1990-х роках у Києві. У центрі сюжету — дівчина Тоня, яка переходить зі школи в центрі міста до іншої — у спальному районі, та потрапляє до компанії відчайдушної молоді. Разом вони шукають пригод та неприємностей на околицях Києва. Складне минуле Тоні переслідує її, кидаючи виклик новій дружбі та романтичним стосункам.

«Ти мене любиш», режисерка Тоня Ноябрьова

Події фільму відбуваються за рік до розпаду Радянського Союзу. Сімнадцятирічна Кіра зустрічається з важливими змінами у своєму житті, саме в той час, коли Україна звільняється від радянського впливу. Разом вони шукають свою ідентичність і досліджують нові, властиві кожному підлітку речі — бунтарські, смішні, небезпечні.

Це другий повнометражний фільм Тоні Ноябрьової (першою була стрічка «Герой мого часу»). Світова прем’єра відбулася на Берлінале в межах програми «Панорама», а українська — на Одеському міжнародному кінофестивалі, де виконавиця головної ролі Карина Химчук отримала Спеціальну відзнаку національного конкурсу за Найкращу жіночу роль. У Києві стручку покажуть вперше.

Кадр з фільму «Ти мене любиш»

«Дівчина з…», режисери Малґожата Шумовська та Міхал Енґлерт

У центрі сюжету — мешканець невеликого містечка, який намагається бути хорошим чоловіком і батьком. З часом він відчуває гендерну дисфорію та вирішує стати на шлях здобуття особистої свободи. Але перепонами стають труднощі в сімейному житті та складні відносини в оточенні. Стрічка була вперше показана в офіційній програмі Венеційського кінофестивалю.

Додамо, що попередньою спільною роботою Малґожати Шумовської та Міхала Енґлерта була стрічка «Снігу більше не буде».

Кадр з фільму «Дівчина з…»

«Зелений кордон», режисерка Аґнєшка Голланд

Фільм від режисерки фільму «Ціна правди», присвяченого тематиці голодомору в Україні. Картина розповідає про велику гуманітарну кризу на кордоні Польщі та Білорусі, спричинену білоруським диктаторським режимом, що пропагандою заманює біженців, охочих потрапити до ЄС. У цій прихованій війні переплітаються життя активістки,  молодого прикордонника та сім’ї сирійських біженців. На Венеційському кінофестивалі у 2023 році, де відбулася світова прем’єра стрічки, «Зелений кордон» було відзначено Спеціальним призом журі.

Кадр з фільму «Зелений кордон»

«Іа», режисер Єжи Сколімовський

Це історія життєвих поневірянь очима тварини. Головний герой фільму — допитливий сірий ослик Іа з сумними очима, зірка пересувного цирку. Через раптові обставини він змушений вирушити у подорож Європою, а дорогою йому траплятимуться добрі та злі люди. Картина побачила світ на торішньому Каннському кінофестивалі, де здобула Приз журі та Приз за найкращий саундтрек. Цього року стрічка отримала номінацію на Премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Кард з фільму «Іа»

Раніше ми розповідали про фільми з програми ретроспективи світової класики на Київському тижні критики. Секція називається «Людина з кіноапаратом». До неї увійде шість фільмів, які розповідають про творців і глядачів кіно.

Також ми розповідали про програму української ретроспективи «Жіноча роль», що присвячена легендарним акторкам різних епох.

На фестиваль можна купити абонементи. Повний коштує 850 гривень, денний 550 гривень і студентський — 450 гривень. Придбати їх можна за посиланням.


Київський тиждень критики — міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого виступають українські кінокритики й кінокритикині: співзасновниця Спілки кінокритиків України, критикиня, редакторка Дарія Бадьйор, кінознавець і режисер, керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Битюцький, колумніст і автор видань LB.ua й DTF Magazine Сергій Ксаверов і кінокритикиня, лекторка курсу про кіно в «Культурному Проекті», кураторка кінозалу в онлайн-кінотеатрі Sweet.Tv Анна Дацюк. У 2023 році фестиваль відбудеться всьоме.


Читайте також: Карпатський кінофестиваль проведе фотоконкурс «Життя Карпат». Роботи приймають до 1 жовтня

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024