Головна
>
Музика
>

Кліпи, мурали та артоб’єкти: розповідаємо як 20 українських митців відновлювали культурну діяльність на Бакоті

Кліпи, мурали та артоб’єкти: розповідаємо як 20 українських митців відновлювали культурну діяльність на Бакоті

Цього літа 20 українських художників та музикантів відновили свою культурну діяльність в межах мистецької резиденції Бакота Хаб на Хмельниччині. Резиденти працювали під керівництвом кураторів й протягом двох тижнів художники й музиканти створювали роботи на тему «Мистецтво під час війни»: мурали, живописні та графічні роботи, артоб’єкти й 5 музичних треків, до яких відзняли відеокліпи на Бакоті. 

Про резиденцію

Бакота Хаб — це резиденція на березі Дністровського каньйону на Хмельниччині. Команда Respublica FEST облаштувала її на базі неробочої школи у 2021 році, аби надати умови, час, місце й ресурс митцям для створення культурних продуктів у найпопулярнішій туристичній точці України серед запитів Google — на Бакоті. Проєкт реалізувала Громадська Організація «Культурний Клуб». Засновниками резиденції є Аліна Олійник та Андрій Зоїн.

Творці проєкту хотіли надати митцям час, ресурси й можливість творити в спокої та запобігти їхньому від’їзду за кордон, створивши комфортні умови для творчості в Україні, а також протидіяти інформаційній і культурній складовій російської військової агресії.

Цього разу до резиденції долучилися 15 художників і 5 музикантів, які в час повномасштабної війни залишилися в Україні. Це музиканти Лесь Якимчук, Іра Лобанок, Антон Болденко, Галя Гурова та Сергій Боричевський і художники Андрій Кальков, Роксолана Дудка, Вартан Маркар’ян, Марго Резнік, Богдан Постернак, Женя Адвокат, Аліна Хорольська, Віктор Барбара, Роксолана Дейнега, Сергій Сімутін, Зірка Савка, Андрій Горбаль, Тамара Сафарова, Юлія Абрамова та Вадим Ткач.

Кураторами музичної частини стали Антон Слєпаков та Андрій Соколов (музичний проєкт warнякання). За художню частину відповідав Андрій Хір. У програмі були artist-talk, екскурсії Бакотою, лекції, майстер-класи й час на власну творчість. Протягом двох тижнів художники й музиканти створювали роботи на тему «Мистецтво під час війни».

Художники створили 8 муралів (на Бакоті в селі Гораївка та смт Стара Ушиця, у Львові на Urban Camp Lviv, в Одесі та Дніпрі) та близько 20 живописних, графічних робіт та артоб’єктів. 

Музичні проєкти

Також в межах резиденції записали 5 музичних треків й відзняли до них відеокліпи на Бакоті.

Серед музпроєктів — Lippy&Les. Це дует Іри Лобанок та Леся Якимчука. На резиденції вони записали свою першу пісню Аюдаг про Крим. Гурт каже, що їм хотілося зробити мрійливу пісню, яка «хоча б трішки покаже слухачам та слухачкам те майбутнє, за яке ми боремось».

Також кліп зняли для Антона Болденка (проєкт DID) на пісню The Last Woe. Відео зняли в закинутих будівлях радгоспу з вирощування лікарських рослин в селі Стара Ушиця.

Для проєкту Сергій Борич і Багряні коні Сергія Боричевського зняли відео на пісню Серце темряви. До речі, 25 вересня він випустив дебютний лонгплей Край, до нього увійшло 10 треків. Спеціально для Лірум Сергій Боричевський намагається асоціативно проаналізувати себе, твір і розповідає про кожну з пісень. 

Також зняли відео для Галі Гурової (проєкт сонічка дєтка) та колективний кліп за участю Антона Слєпакова, Гарика Краснобрижева й Антона Болденка. 

Також під час проєкту створили віртуальну скульптуру бакотського жука (вона доступна в доповненій реальності як фільтр на інстаграм-сторінці Бакота Хаб) та створили онлайн-виставку (її можна подивитися за посиланням). Проєкт існує за підтримки Українського Культурного Фонду.


Читайте також: На Takflix вийшла документальна драма про Василя Стуса

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024