Головна
>
Кіно
>

На Takflix вийшла документальна драма про Василя Стуса

На Takflix вийшла документальна драма про Василя Стуса

В онлайн-кінотеатрі Takflix вийшла документальна стрічка «Ваш Василь» режисерів Світлани Рудюк та Олександра Авшарова. Це фільм-спогад про життя Василя Стуса, який хотів займатися літературою, а не політикою. Саундтрек до стрічки написав репер та саундпродюсер Паліндром.

У фільмі життя стуса зображене у спогадах його друзів та близьких:

«Покоління Стуса було змушене стати дисидентами. Їх звинувачували в “антирадянській пропаганді”, заарештовували, переслідували,  проводили обшуки та збирали докази, щоб дискредитувати і послабити вплив на суспільство», — кажуть творці фільму.

Герої фільму — син Василя Стуса Дмитро, сестра Марія, а також Іван Драч, Левко Лук’яненко та Василь Овсієнко, який сидів зі Стусом в одній камері. Сучасники поета називають його таким, що «міг за собою повести людей». У стрічці є перебивки з уривками віршів та листів, матеріалами слідчих справ та унікальними архівними кадрами.

Треки до фільму написав виконавець Степан Бурбан (Паліндром), який поклав на музику поезії Стуса. Це, зокрема, вірші «Ще й до жнив не дожив», «За роком рік росте твоя тюрма» та «Вчися чекати, друже».

Читайте також: «Десь пройобуєшся, десь некомпетентний», — Паліндром про перший досвід волонтерства і бар’єри у творчій діяльності

На Київському міжнародному кінофестивалі «Кінолітопис» фільм отримав диплом «За професійне та художнє використання архівних матеріалів у фільмі».

Нагадаємо, що тиждень тому на Takflix вийшов документальний фільм «Не хвилюйся, двері відчиняться» режисерки Оксани Карпович. Стрічка розповідає про контрасти між Києвом і передмістям та про людей, які щодня сідають в електричку, аби дістатися столиці.


Читайте також: Як українці збирають кошти на ЗСУ піснями? Добірка актуальних «музичних» зборів

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум


Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024