Головна
>
Новини
>

Кого слухати на Black! Factory (спойлер: це не лише техно діджей-сети)

Кого слухати на Black! Factory (спойлер: це не лише техно діджей-сети)

Цьогоріч фестиваль авангардної електронної музики Black! Factory відбудеться 3 грудня у стінах стрічкоткацької фабрики на Нижньоюрківській.  20 артистів зіграють на трьох сценах у Closer, Mezzanine та Metaculture. 12 із цих виступів — лайви. Ми відслухали лайнап та вибрали, кого варто послухати.  

Zebra Katz

Оджей Морган, більш відомий як Zebra Katz — берлінський ямайсько-американський репер. Він став бруклінською іконою андеграундного квір-репу. Створює музику на межі індастріалу та хіп-хопу.

Вперше з’явився на музичних радарах у 2012-му році після показу модельєра Ріка Оуенса на Паризькому тижні моди, де пролунав його трек Ima Read. Це вивело його на лейбл Mad Decent, американського продюсера Diplo. Згодом — він випустив 4 мініальбоми, працював з Leila (продюсерка Bjork, – прим.ред) та брав участь у записі альбому Humanz від Gorillaz. Zebra Katz — проти будь-яких жанрових обмежень та наголошує на тому, що він йде унікальним шляхом демонстрації нестандартної сексуальності в музиці. Його називають «чорний лорд» фешн-індустрії, а у своїх треках він багато говорить про расизм та гомофобію. 

Ninos Du Brasil

Проєкт двох італійців: Ніко Васкелларі та Ніколо Фортун, який працює на межі нойзу, європейського техно та бразильських мотивів. Історія дуету почалася з одноразової акції — хлопці жартома одяглися як бразильські дітлахи-футболісти та волали «We are Ninos du Brasil», луплячи по барабану з усіх сил. Так вони збирались шокувати публіку на своєму панк-концерті. Проте публіка оцінила вибрик та просто зійшла з розуму від енергетики, тож дует вирішив записати щось подібне у студії. Вони знайшли своє натхнення у бразильській вуличній музиці 60-х – 70-х років  та привнесли у свою творчість естетику бразильської містики танцю батукада. Свої виступи вони перетворюють на справжнє божевілля і буквально грають на усьому, що видає різні звуки (наприклад, дерев’яні ударні)

SI Process

SI Process — сольний проєкт Стаса Іващенка, барабанщика вагоновожатых. Наразі він випустив ЕР Signal, який потрапив до нашого топу альбомів 2020-го року. Про те, що це — насичена, витончена та багаторівнева робота, ми вже вам розповідали. А тепер помножте це смакування музичного процесу на фірмову шалену концертну енергетику вагоновожатых (у якій Стас грав далеко не останню роль) — і ви отримаєте SI Process наживо. Авторка тексту бачила сольний виступ проєкту на DniPro Gogolfest і точно може сказати: такі лайви не пропускають.

Hungry boys

Артисти київського лейблу Worn Pop та учасники постпанк гурту Gil’otina. Проєкт з’явився у 2020, заявивши про себе безтурботним та по-літньому меланхолійним синглом Glorydisco. Цього року вони презентували мініальбом Batumi Club, де у трьох треках продовжують досліджувати меланхолійну сторону італо-диско та синтвейву. «Голодні хлопці»  співпрацюють з французьким саунд-інженером Sam Berdah, на їхній трек Batumi Club робив ремікс французький діджей La Mverte. Крім цього їхні треки  потрапляли у подкасти німецького діджея Curses. 

Туча

Туча — проєкт Марії Тучки, яка дебютувала у 2019-му з мініальбомом Зло. Та по-справжньому вона розкрилася на цьогорічному альбомі Токсік: це похмурий та дещо злий EBM, який кричить про наболілу токсичність оточення. За бажання тут можна знайти феміністичні мотиви, самокартання та рефлексії з приводу самовизначення. Не хочеться, аби це звучало меншовартісно, але Туча по-хорошому нагадує Boy Harsher. Ми раніше розпитували її про токсичність, сенси та позицію в інтерв’ю. Цього року Туча отримала  премію Jager Music Awards 2021 у категорії Young Blood за трек Jury Choise (номінація, створена спеціально для підтримки перспективних новачків – прим. ред).

The Against

Київські рокери, які потрапили до техно-тусовки «на перевиховання»: хто до Берліна, а хто — на локальні київські вечірки. Звісно, після такого контрастного досвіду музичний світогляд дуету не міг не змінитись: рокери захотіли робити щось своє та унікальне, тож вибір впав на електронні жанри. Та все ж дух панку не покинув колектив: у своїй музиці вони поєднують як електроніку, так і натхнення гітарними гуртами 70-х. У треках вони поєднують звучання агресивних танцювальних ритмів та мінімалізм техно, звертаючись до нових форм постпанку та дарквейву, які загорнуті в DIY-панк-естетику. Гурт орієнтується на живу енергетику лайвів, тому студійних записів у них не так багато.

Повний лайнап фестивалю:

  • Paranoid London live
  • BROKEN ENGLISH CLUB live
  • CABARET NOCTURNE
  • CHARLIE live
  • COSMO VITELLI
  • GAEL
  • HOLIDAY INN live
  • HUNGRY BOYS live
  • KATIA STIEBER
  • KOLOAH
  • NINOS DU BRASIL live
  • NOT WAVING live
  • PARANOID LONDON live
  • PAVEL PLASTIKK
  • REGIS
  • SAMUEL KERRIDGE live
  • SI PROCESS live
  • THE AGAINST live
  • TRONIK YOUTH
  • ТУЧА live
  • ZEBRA KATZ live

Black! Factory 2021 — це фестиваль авангардної електронної музики.  Дванадцять концертів та лайвів і вісім діджей-сетів пролунають у ніч з 3 на 4 грудня. А наступної ночі, у суботу, в Closer відбудеться Епілог Black! Factory — вечірка, що дозволить виринути зі світу музичних явищ з префіксом «дарк-». Початок фестивалю 3 грудня о 22:00 на Нижньоюрківській, 31. Придбати квитки можна тут.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024