Головна
>
Кіно
>

Фільм «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» про письменників Розстріляного відродження вийшов у прокат

Фільм «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» про письменників Розстріляного відродження вийшов у прокат

8 травня в Національному центрі «Український Дім» відбулася прем’єра художньої стрічки режисера Тараса Томенка «Будинок “Слово”. Нескінченний роман». А 9 травня фільм вийшов у національний прокат. 

«Над цим проєктом я зі своєю командою працював понад 10 років. Це довга і непроста дорога повернення письменників Розстріляного Відродження із небуття. Після виходу документального фільму “Будинок ‘Слово’” з’явилася  велика кількість культурних ініціатив, започатковувалися сайти, ставилися вистави, робились опери, літературні читання, записувалися рок альбоми, перевидавалися книжки, відкривалися мистецькі резиденції в самому будинку “Слово”. Дійсно, неймовірну силу має кінематограф! Але настав  той час, коли український глядач має побачити ігровий фільм», — коментує режисер та співавтор сценарію стрічки Тарас Томенко

Драма розповідає історію українських письменників періоду Розстріляного відродження, яких зібрали під одним дахом у Харкові та змушували працювати на користь системи. Фільм показує, як комуністичний рай перетворюється на справжнє пекло з репресіями, розстрілами, втраченими мріями та життями. Сюжет фільму ґрунтується на реальних історичних подіях.

«Захоплюючий сценарій, котрий вивірений  документальним фільмом, неймовірний акторський склад, вишукана операторська робота, божевільна атмосфера  20-30-х років часу розквіту авангардного мистецтва – все віддзеркалює нам той час 100 років тому, щоб  ми могли побачити нас теперішніх – в кривавій  м’ясорубці   російської орди.  Для мене важливо, що мій фільм виходить саме зараз у доленосний для України час», — ділиться Тарас Томенко

Спеціально для Лірум кінокритик Ігор Кромф поспілкувався з режисером фільму про те, як створювався цей проєкт протягом 12 років, про геніальність Розстріляного відродження та як працювати з великою кількістю акторів одночасно. Прочитати інтерв’ю можна за посиланням.

Прем’єру стрічки відвідав увесь акторський склад та знімальна група фільму, а гостями стали т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, Посол Великої Британії в Україні Мартіс Гарріс, гурт Nazva, українські кінокритики та блогери. У межах прем’єри відбулася благодійна акція, спрямована на збір книг за підтримки фондів «Книга на фронт» та «Хочу читати». Гості премʼєри принесли понад 200 книг українських авторів.

Світова прем’єра фільму відбулася під час 37-го Варшавського кінофестивалю 2021 року у міжнародній конкурсній програмі. Українська прем’єра відбулася 16 червня 2022 року на кінофестивалі глядацького кіно Миколайчук OPEN, де цю стрічку обрали як фільм-відкриття.

Стрічка отримала нагороду Best Feature Film міжнародного кінофестивалю Košice International Film Festival у Словаччині, Приз глядацьких симпатій на кінофестивалі Ukraina Festiwal Filmowy у Польщі, чотири нагороди на Міжнародному кінофестивалі «I Will Tell» у Флориді («Найкращий повнометражний фільм», «Найкраще звукове оформлення», «Найкраща чоловіча роль», «Кращий актор другого плану») та перемогу у номінаціях «Кращий сценарій», «Кращий художній фільм», «Кращий режисер повнометражного ігрового фільму» та «Краща головна чоловіча роль» на фестивалі «Птах» у Великій Британії. 

«Наш ігровий фільм виходить неймовірно вчасно, бо є величезний запит суспільства на культурний продукт, присвячений Розстріляному відродженню. Уже не так, як було у 2017-му, коли вийшов наш документальний фільм про будинок “Слово”, та коли про цей період знали лише інтелектуали та школярі», — коментує співавторка сценарію фільму Любов Якимчук

Фото: кадр із фільму «Будинок “Слово”. Нескінченний роман».

Читайте також: «Мета проєкту в тому, щоб люди зрозуміли, що українська література – це тут і зараз»: інтерв’ю з засновниками проєкту МУР

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024