Головна
>
Кіно
>

Відео дня: дивимося трейлер фільму «Бачення метелика»

Відео дня: дивимося трейлер фільму «Бачення метелика»

З 6 квітня 2023 року «Бачення метелика» Максима Наконечного виходить в український прокат. Це дебютна повнометражна робота режисера, яка цьогоріч представляла Україну на Каннському кінофестивалі у секції «Особливий погляд».

«Бачення метелика» — це сюрреалістична історія про жінку-воїна, яка не хоче бути жертвою. 

За сюжетом аеророзвідниця Ліля намагається повернутися до мирного життя в Україні після звільнення з ворожого полону. Біль і травма через пережите повсякчас виринають на поверхню, та щось всередині неї не дозволяє забути, чому вона мусить жити далі. Режисер зазначає, що Ліля — це збірний образ. Історія не заснована на реальних подіях, однак створена під впливом нашої реальності.

Сценарій Максим Наконечний писав разом із Іриною Цілик (режисерка фільму «Земля блакитна, ніби апельсин», «Я і Фелікс»). Головні ролі зіграли актори театру та кіно Ріта Бурковська (її кінодебют відбувся у фільмі «Парфенон», – ред.) та Любомир Валівоць (актор Київського академічного театру юного глядача на Липках, – ред.). Серед акторського складу є й відома драматургиня та режисерка Наталка Ворожбит. Про її акторський досвід й знімання у «Баченні метелика» читайте за посиланням.

Світова прем’єра фільму відбулася 25 травня 2022 року на 75-му Каннському кінофестивалі. Показ пройшов у секції «Особливий погляд». Фокус цієї категорії — фільми, які, на думку програмного відділу фестивалю, матимуть сильний вплив на розвиток кіномистецтва, а також виділяються оригінальною ідеєю та естетикою. Одразу після показу ми зібрали перші відгуки кінокритиків про фільм.

А кінокритик Ігор Кромф спеціально для LiRoom 

«Це оголений нерв, який постійно намагаються чимось штрикнути. Взявши уже складну тему — сексуального насилля в полоні, режисер починає нашаровувати одну за одною нові і нові проблеми та виклики для героїні, усе більш загострюючи ситуацію у сюжеті. Іноді здається, що у цьому фільмі просто немає кульмінаційної точки, адже кожен раз, коли видається, що гірше ситуації вже не буде — Наконечний створює новий вимір»,писав у своїй рецензії для LiRoom кінокритик Ігор Кромф.


Читайте також: «Ми їхали в Канни з однією метою — говорити про Україну»: Продюсерки «Бачення метелика» Дар’я Бассель та Ліза Сміт про Каннський фестиваль

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024