Головна
>
Новини
>

5 жовтня в прокат виходить документальний кіноальманах «Міста та їхні герої»

5 жовтня в прокат виходить документальний кіноальманах «Міста та їхні герої»

5 жовтня в український прокат вийде документальний фільм «Міста та їхні герої» режисерів Ольги Гібелінди та Андрія Литвиненка. Це кіноальманах, що складається з шести короткометражних стрічок, присвячених українським містам та їхнім мешканцям, які активно волонтерили від початку повномасштабного вторгнення.

Лірум є інформаційним партнером фільму.

Фільми знімали в Баштанці, Охтирці, Іванкові, Харкові, Чернігові та Миколаєві. У кожному місті героями стали їхні жителі – звичайні українці,  яких війна змусила відмовитись від основного заняття і  перетворила на волонтерів та військових.  Загалом у проєкті розкривають понад 90 історій українців, які є героями у своїх містах.

Наприклад, героєм фільму про Миколаїв став підприємець-пивовар Дмитро Волощенко, він — один з найвідоміших волонтерів у місті. Міський голова Баштанки Олександр Береговий у стрічці розповідає про те, як мешканці невеликого містечка у свій період часу змінили хід бойових подій всієї війни на південному напрямку. Героєм із Чернігова став приватний охоронець Артем Ракітін, який під час облоги вивіз із міста понад 26 тисяч мешканців. А історія маленької Охтирки ілюструється розповідями Павла Ігнатченка звукорежисера, котрий перетворив свою студію на цех з виробництва військових аптечок.

Також героями стрічок стали представники креативних професій, які стали героями фільму. Внаслідок війни вони змінили свій творчий шлях на волонтерську діяльність. Наприклад, акторка харківського Театру ляльок Олена Озерова – з початком повномасштабного вторгнення вона переїхала у приміщення театру, який перетворився на гуманітарний центр. А Геннадій Попенко, який до 2022 року був ведучим та актором, а переживши з сім’єю окупацію Іванкова, став бійцем тероборони та активним учасником життя громади. Більше про це за посиланням.

З 5 жовтня фільм можна буде побачити в кінотеатрах України. Кошти від продажу квитків будуть передані фонду Тати Кеплер «Птахи» на відновлення пошкоджених будинків у Херсонській області. Восени стрічку також планують показати у Німеччині та Франції.


Читайте також: Державні культурні установи отримають більше фінансування у 2024 році

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024