Головна
>
Кіно
>

Державні культурні установи отримають більше фінансування у 2024 році

Державні культурні установи отримають більше фінансування у 2024 році

У комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики розповіли, яке фінансування можуть отримати культурні та мистецькі установи у 2024 році. Загалом у проєкт бюджету закладено близько 12 мільярдів гривень на фінансування культури та інформаційної політики.

У наступному році номінальні видатки на культуру та мистецтво зростуть на 3,6 мільярда гривень порівняно з 2021 роком. У зв’язку з прогнозованим рівнем інфляції, реальне фінансування збільшиться на 11,18% порівняно з 2022 роком, однак порівняно з 2021 роком зменшиться на 26,69%, що поки не забезпечить відновлення бюджетного фінансування сфери культури та мистецтв у реальних показниках до довоєнного рівня.

Фото ілюстративне

Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук пояснила, що всі доходи, які генерує Україна, пріоритетно спрямовуються на безпеку й оборону. А кошти на соціальну сферу, медицину, культуру держава отримує як гранти чи довгострокові кредити від партнерів:

«У наступному році держава витратить на цю сферу 10,7 мільярда гривень (якщо додати кошти на розвиток кіно в бюджеті Держкіно і фінансування медійного регулятора, то загальний бюджет складе приблизно 12 мільярдів гривень). Для порівняння: на безпеку й оборону у 2024 році 1 трильйон 685 мільярдів гривень. Це в 150 разів більше».

Також відомо, що 31 % бюджетного фінансування припадає на діяльність бібліотек, музеїв і виставок, 30 % — на діяльність клубних закладів.

Скільки коштів виділять державним установам та організаціям?

Передусім, збільшиться фінансування Міністерства культури та інформаційної політики — на 1 732,7 мільйона гривень, або на 20,0 %.

А Державному агентству України з питань кіно відновлять фінансування на рівні 2021 року, тобто збільшать на 502,8 мільйона гривень, порівняно з тогорічними показниками.

Євгенія Кравчук каже, що відчутне збільшення фінансування в наступному році матиме Український інститут книги: для нього передбачено фінансування в розмірі 466,03 мільйона гривень.

«Сподіваємося, що у 2024 році нарешті реалізуємо передбачені вже чинним законом заходи з підтримки книжкової сфери, а саме ініціативу з надання сертифікатів на придбання книг», — додає депутатка.

Український культурний фонд, який здійснює грантову підтримку галузі, має отримати 215,68 мільйона гривень, що на 8,96 мільйона більше, ніж у 2023 році.

На національні музеї, національні та державні бібліотеки та культурно-просвітницькі центри у 2024 році, відповідно до проєкту, держава витратить 1,09 мільярда гривень.

Український інститут національної пам’яті матиме 74,29 мільйона гривень, що на 20 мільйонів більше, ніж торік.

Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення фінансування збільшать на 69,5
мільйона гривень, тобто на 43,6 %.

Державній архівній службі України — на 45,5 мільйона гривень, або на 20,4 %.

Державній службі України з етнополітики та свободи совісті виділять на 23,2 мільйона гривень або на 147,3 % (через те, що додається нова бюджетна програма «Реалізація прав і свобод національних меншин (спільнот) та корінних народів України»);

Уповноваженому із захисту державної мови підвищать фінансування на 3,5 мільйона гривень або на 20,5%.

Національній комісії зі стандартів державної мови — на 7,3 мільйона гривень, або на
19,8 %.

Єдиний центральний орган виконавчої влади, якому зменшено фінансування на 22,1 %, тобто на 6,5 мільйона гривень — це Державне агентство розвитку туризму України.

Нагадаємо, що 11 вересня виконувач обов‘язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв розповідав, що на розвиток культурної сфери в проєкті бюджету на 2024 рік планували закласти 8 мільярдів гривень. Більш ніж 85% цих коштів мали передбачити на оплату праці та забезпечення роботи українських митців, інша частина мала піти на оплату комунальних послуг. Решту видатків хотіли спрямувати на заходи з охорони культурної спадщини та підтримку мистецької освіти в Україні.

Додамо, що у бюджеті на 2023 рік доходи були розраховані у обсязі 1,3 трильйона гривень, видатки — 2,6 трильйона гривень. Тоді більшість коштів сарямували на інформаційну сферу, тоді як кіновиробництво та книговидавництво у бюджеті скоротили.


Читайте також: У Театрі Драматургів покажуть чотири дебютні вистави українських режисерів

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024