Головна
>
Література
>

В Україні видали комікс про Маріуполь

В Україні видали комікс про Маріуполь

Проєкт Inker презентував перший випуск соціального журналу-коміксу у співпраці з видавництвом UA Comix. Його темою стали історії мешканців Маріуполя про життя в місті, де ведуться бойові дії. Ознайомитись із журналом можна на сайті проєкту

До випуску ввійшли чотири історії: «Медик», «Дорога з пекла і назад», «Врятований морем» і «Драмтеатр». Всі вони, за словами редактора Сергія Колеснікова, засновані на реальних подіях, оповідях, якими поділилися очевидці з журналістами та сценаристами видання. Це не опосередковані журналістькі матеріали, а сцени із життів студента-медика, журналістки місцевого телебачення, рибалки-різнороба та художниці по освітленню. 

«У першому номері нашого журналу зібрані історії людей, яким вдалося врятуватися із епіцентру кривавої бані. Вони самі розказали їх нам. Для когось це було терапією, для когось обов’язком розказати про злочин, свідком якого вони стали. «Світ має знати», повторювали вони», — пише Сергій Колесніков.

Кожна історія цього мальопису написана та оформлена інакше, адже кожна має окремого сценариста та художника. Втім, у них є дещо спільне: між репліками та ілюстраціями багато неописаного для нас часопростору. Це не цілісні й послідовні оповіді, а суміші епізодів із різних годин, днів і тижнів війни, де повсякчас потрібно відгортати сторінку назад, аби розуміти, у якій часовій точці мороку ми перебуваємо. 

«Вони не знімали нічого на камеру, не робили фото. Важко робити це, коли в тебе немає доступу до електроенергії, води та їжі, а найперша задача — вижити. Але завдяки журналістам, сценаристам і художникам ми відтворили їхні спогади з максимально можливою точністю. Узгодили кожний кадр і сцену. Тепер ви зможете побачити те саме, що бачили вони. На жаль», — зазначає редактор. 

Над випуском працювали сценаристи Володимир Кузнєцов, Ярко Філевич, Олексій Чорний та художники Захар Поліщук, Наталя Тарасенко, Максим Солнцев і Ярко Філевич. Випуск створено громадською організацією «Криголам» у співпраці з UA Comix.


Читайте також: «Бомби падають в море, але люди вже звикли»: добірка фільмів про Маріуполь

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023