Головна
>
Кіно
>

Як заклади культури працюють без світла? Досвід кінотеатру, театру та концертного майданчику

Як заклади культури працюють без світла? Досвід кінотеатру, театру та концертного майданчику

Яна Ільків Яна Ільків
22 Листопада, 2022

10-12 жовтня росіяни здійснили масовий ракетний удар по всій території України. Тоді було понад двісті різних об’єктів, у тому числі 28 об’єктів енергетичної інфраструктури.

Проблеми з електропостачанням тривають досі. Значна частина країни живе по графіках відключень. Часто відключення відбуваються стихійно. 

Але навіть у таких умовах культурні заклади столиці продовжують працювати. Ми поговорили із представниками кінотеатру «Жовтень», бару й заразом концертного майданчика Squat 17b та Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра про роботу в таких умовах.

Фрагмент вистави «Поїхати не можна залишитися»
Фото: Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра

Як працює «Жовтень»

Директорка кінотеатру Юлія Антипова каже, що «Жовтень» намагається продовжувати працювати, адже «відчуває відповідальність перед співробітники, авдиторією і загалом культурною сферою». Там тривають кіносеанси, проходять прем’єри й кінофестивалі. Наприклад, кіновікенд «Надзвичайний стан», Київський тиждень критики, Kharkiv MeetDocs, а в грудні там відбудеться кінофестиваль «Молодість».

Юлія Антипова зізнається, що адаптуватися під реалії сьогодення дуже важко. Якщо алгоритм роботи при повітряних тривогах вже відпрацьований (сеанс переривають, а відвідувачів запрошують перечекати тривогу в облаштоване укриття), то з електропостачанням складніше.

«Розв’язання цієї проблеми є — це генератор. У нас був досвід роботи з ним. Але це дуже дорого коштує, наш бюджет такого навантаження, як оренда генератора, не витримує. Тож зараз ми будемо сподіватися, що ситуація з електропостачанням якось налагодиться».

Існує варіант попросити у людей задонатити на купівлю генератора. Команда жовтня вже зверталася по фінансову підтримку спільноти під час локдауну. Тоді глядачам пропонували придбати сертифікати: частину коштів від продажу перераховували на придбання захисних масок для лікарів міських лікарень, а інша частина — допомогла зберегти кінотеатр у цілісності. Зараз же Юлія Антипова вважає недоречним звертатися із таким проханням до відвідувачів.

«Я знаю, що, можливо, якби ми запустили збір коштів на генератори, то нас би підтримали. Але вважаю, що перш за все допомогу треба військовим на фронті. Кіно в цих умовах — можливе, але тільки з такими засобами які ми маємо, тож буде намагатись продовжувати працювати».

Щодо повного блекауту – в такому випадку кінотеатр призупинить свою роботу.

Джерело: Київський тиждень критики/Facebook

Як працює Squat 17b? 

Squat 17b — колишній сквот, кав’ярня та концертний майданчик. З квітня 2022 року заклад трохи змінив концепцію та перетворився на майданчик для благодійних заходів: концертів, показів фільмів, стендапів, поетичних вечорів, ярмарків та виставок. У липні в Сквоті зібрали перший мільйон гривень за підсумком усіх подій попри те, що вхід на заходи вільний. Нещодавно команда Сквоту підтримала божевільну ідею Стаса Корольова із «Нескінченим концертом» й серйозно готувалась до того, що концерт міг тривати більше доби.

Співзасновниця бару Дар’я Криж каже, що в закладі жодного разу не вимикали світло, але команда економить і не використовує світло там, де можна обійтися без нього.

У Сквот купили багато свічок. Навіть дворик, де всі тусять, підсвічують тільки свічками в склянках, щоб не задувало вітром. Вбиральні обладнані датчиком руху, підсобні приміщення вся команда ретельно контролює: зайшов — включив, вийшов — вимкнув. В залах всередині також по максимуму підсвічуємо свічками та зайвий раз не вмикають яскраві лампи. За винятком барної стійки, яку персонал мусить бачити. 

«Ми не купляли ні генератори, ні екофлоу, але у нас є запасні безперебійники та налобні ліхтарики для команди. Плюс всі наші гірлянди працюють від батарейок. На новорічні та різдвяні свята, ми, керуючись розпорядженням КМДА не вмикатимемо ніякого гірляндового освітлення, окрім того, що працює від батарейок чи акумуляторів. Й ми ретельно стежимо за тим, щоб світло було включено тільки там і тоді, коли це потрібно», — каже Дар’я Криж.

Джерело: Squat17b/Facebook

Як працює Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра?

Виконувачка обов’язків директорки-художньої керівниці театру Анна Атвіновська розповіла, що повноцінно театр розпочав працювати з вересня, до того — робота була націлена на Європу. В перші тижні команда театру створила організацію Ukrainian Artistic Task Force, влітку команда самостійно організувала гастролі вистави «Погані дороги» європейськими театральними майданчиками, завдяки цьому їм вдалося закрити частину фінансових запитів (наприклад, надати матеріальну допомогу деяким працівникам театру та переказати частину коштів від показів на потреби акторів театру, що воюють).

За словами Анни, до нових реалій майже адаптувалися. Через те, що багато акторів воює чи виїхали, а деякі виставили гралися російською мовою чи були поставлені за п’єсами російських драматургів репертуар довелося звузити. Втім, щомісяця команда потрохи додає вистави в репертуар. Грають в основному з п’ятниці по неділю, а залучені обидві сцени театру.

Якщо посеред вистави лунає сирена, глядачів, акторів та співробітників театру запрошують до укриття в сусідній будівлі, адже власного бомбосховища немає. Перечікують години-півтори, поки закінчиться тривога, а потім відновлюють показ.

А от щодо гри без світла — складніше. До цього не завжди можна пристосуватися, адже відключення не завжди бувають за графіком. Нещодавно в акторів був перший досвід, коли посеред вистави зникло світло:

«Годину вистава гралася, як завжди — зі світлом, звуком. А потім раптом все зникло. І коли адміністрація театру дійшла до зали, щоб вибачитися перед глядачами і оголосити про перенесення вистави, то не змогла навіть зайти — актори продовжили грати, ніби нічого не сталося. А глядачі одразу підхопили настрій, ввімкнули ліхтарики на телефонах — і вистава продовжилася».

На кілька вистав, які не можуть гратися без електрики орендували генератор. Але тоді світло за графіком так і не вимкнули.

«Проте наразі світло частіше вимикають, ніж вмикають, і для нас це болюча тема. Завдяки одному з друзів нашого театру, тепер ми будемо з генератором, чекаємо на його приїзд та підключення», — каже Анна. 

Вона сподівається, що з генератором театру вдасться ставити хоча б по одній виставі на день з четверга по неділю.

Фрагмент вистави «Поїхати не можна залишитися»
Фото: Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра

Матеріал створено та опубліковано в межах проєкту «MC2C (Media City to City): Creating city-to-city media connections for local and Ukrainian diaspora audience needs». Його реалізує Львівський медіафорум у партнерстві з Thomson Media та за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.


Читайте також: У прокат виходить фільм про Революцію Гідності очима гурту Dakh Daughters

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024