Головна
>
Кіно
>

«Схеми» викрили Держкіно на видачі прокатних посвідчень компанії російського продюсера

«Схеми» викрили Держкіно на видачі прокатних посвідчень компанії російського продюсера

Розслідування проєкту «Схеми» викрило Державне агентство з питань кіно на видачі прокатних посвідчень компанії UFD, що частково належить російському продюсерові Міхаелю Шліхту. Як зазначають журналісти «Схем», після початку повномасштабного вторгнення Держкіно видало 35 таких посвідчень. З ними компанія отримала право показувати фільми в українських кінотеатрах і на телебаченні.

Зазначається, що Міхаель Шліхт із 1991 року працював в Росії. До того жив на підконтрольній СРСР території Німеччини. Він є не лише співзасновником компанії UFD, а й власником двох інших російських кінокомпаній: «Монументал пикчерс» та «Юнайтед Филммейкерс». Як продюсер, Шліхт працював над російськими пропагандистськими фільмами «Батальйонъ» та «Сталінград» режисера та члена партії «Единая Россия» Федора Бондарчука. До слова, бізнес-партнером Шліхта в «Юнайтед Филммейкерс» є колишній очільник «Росимущества» та ексзаступник керівника російського оборонного підприємства «Корпорация тактическое ракетное вооружение» Дмитро Пристансков.

Міхаель Шліхт

Серед фільмів, які Держкіно дозволило транслювати компанії Шліхта, були наприклад, «Вендета», «Фіктивний агент», «Райське місто», мультфільми «Моя незграбна фея» та «Ведмедики».

Журналісти «Схем» додають, що у травні 2023 року Міхаель Шліхт формально вибув із числа засновників UFD. Однак його донька, громадянка РФ, цьогоріч брала участь у Каннському фестивалі як представниця цієї кінокомпанії.

Директор UFD Андрій Дяченко повідомив «Схемам», що з Міхаелем компанія не співпрацює з минулого року, а змінити дані в реєстрі раніше не було змоги — «реєстри були закриті». Однак у ДП «Національні інформаційні системи» журналістам повідомили, що обмеження на внесення змін у склад засновників компаній діяло лише з 24 лютого по 6 березня 2022 року.

Журналісти відправили до Держкіно запит про коментар з приводу видачі прокатних посвідчень. Перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук відповіла так:

«Він — громадянин іншої країни. На яких підставах, в рамках яких міжнародних документів ми маємо перевіряти громадян іншої країни? При всьому розумінні, при всьому бажанні убезпечити свій інформаційний простір, у нас є низка повноважень і можливостей. Ми не слідчий орган для того, щоб встановлювати якісь факти чи порушення».

Інших офіційних коментарів щодо ситуації наразі не оприлюднювали.


Читайте також: Що не так з дистриб’ютором Believe, який продовжує працювати в Україні та Росії? Дослідження Molfar

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024