Головна
>
Кіно
>

Doc Kyiv Fest оголосив 6 фільмів, які увійшли до національної конкурсної програми

Doc Kyiv Fest оголосив 6 фільмів, які увійшли до національної конкурсної програми

14 лютого на своїй фейсбук-сторінці Doc Kyiv Fest опублікував перелік фільмів, які увійшли до національної конкурсної програми цьогорічного фестивалю. За перемогу змагатимуться шість середньометражних стрічок, які обрала відбіркова комісія. 

«За ці два роки ми побачили певну кількість документальних творів, які першочергово зверталися до міжнародної аудиторії не залишатися осторонь. При формуванні конкурсної програми фестивалю ми намагалися відібрати фільми з унікальними голосами та особистим поглядом на сучасну реальність, які знаходитимуть відгук в першу чергу в українського глядача», — коментує член відбіркової комісії Doc Kyiv Fest Сергій Зленко.

Фільми, які увійшли до конкурсної програми:

«Домівка на спині», режисер Володимир Бакум

Стрічка розповідає про життя двох українок-переселенок: Тетяни, яка осіла в польській Познані, та Альони, яка переїхала до німецького Вайденбергу. Через повномасштабне вторгнення вони були змушені залишити свої звичні життя, роботу, рідних в Україні та відправитися шукати притулку далеко від дому. Тепер перед ними постав вибір — комфортне життя в Європі чи поверненням додому, де ніхто не може гарантувати стабільність і безпеку.

«Коли закінчиться зима 2022?», режисерка Ганна Трофімова

У фільмі авторка документує події, які відбувалися на початку повномасштабної війни, відображаючи свої власні почуття й рефлексії у нових реальностях. Фільм складається з відеозаписів, які Ганна знімала протягом трьох місяців війни, а також з її записів у щоденнику.

«Лінії», режисерка Ганна Трофімова

Три різні історії людей з ЛГБТ-спільноти переплітаються під час війни. Костянтин, волонтер і активіст із Запоріжжя, залишився в своєму рідному місті. Юлія та Інна виїхали з Ірпеня до Берліна. Віктор, фотограф із Харкова, разом із своїми батьками став внутрішньо переміщеною особою. Але незалежно від прийнятих рішень, війна залишила невиліковний слід у житті цих героїнь і героїв.

«Мій тато – дослідник блискавок», режисерка Ірина Шостак

Фільм-рефлексія – це спроба дочки (ро)згадати «всесвіт тата», дослідника блискавок, який, як виявилося після його смерті, був знаним тільки на половину. Авторка ставить перед собою завдання зрозуміти, наскільки тривала пам’ять про людей, які мали значення для нас.

«Одеса уві сні», режисер Кирило Наумко

Стурбований можливістю втратити зв’язок із рідним містом, Кирило знову відвідує Одесу. У бесідах з матір’ю та друзями дитинства, місцевими жителями Ольгою та Микитою, герой намагається розгадати значення слова «дім». Яким було життя в Одесі лише за п’ять днів до розпочатку повномасштабної війни? 

«Фортеця Маріуполь. Саймон», режисерка Юлія Гонтарук

Олег «Саймон» Крісенко з Миколаєва був актором та грав у дитячому театрі. Проте з початком війни в 2014 році він вирішив приєднатися до добровольчого батальйону. У 2022 році, разом з іншими захисниками Маріуполя, він опинився на Азовсталі, а потім потрапив у полон, з якого повернувся лише через рік. Наразі він проходить реабілітацію. Цей фільм є частиною серії «Фортеця Маріуполь», що розповідає про воїнів, які боронили Маріуполь у повному оточенні протягом 86 днів.

Склад журі, який визначатиме переможця Національного конкурсу, оголосять незабаром.

Doc Kyiv Fest відбудеться у Києві з 28 по 30 березня 2024 року.


Doc Kyiv Fest – щорічний міжнародний кінофестиваль середньометражного глядацького документального кіно, заснований Громадською Організацією «Кінофест». Головна мета фестивалю полягає в сприянні розвитку документального кіно та підтримці талановитих українських режисерів, що працюють у цьому жанрі. Фестиваль ставить перед собою завдання презентувати глядачам найкращі середньометражні документальні фільми з України та інших країн світу, а також сприяти обміну досвідом та ідеями серед кінематографістів.


Читайте також: Як пройшов ювілейний Мандрівний Docudays UA? Розповідаємо в цифрах

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024