Головна
>
Кіно
>

Як пройшов ювілейний Мандрівний Docudays UA? Розповідаємо в цифрах

Як пройшов ювілейний Мандрівний Docudays UA? Розповідаємо в цифрах

З жовтня по грудень 2023 року в Україні проходив фестиваль документального кіно, присвячений правам людини Мандрівний Docudays UA. За три місяці фестиваль провели у 77 населених пунктах у 16 областях України та організували 347 показів фільмів. Організатори підбили підсумки та зібрали найцікавіші факти у цифрах. 

Лірум є інформаційним партнером фестивалю.

Відкриття Мандрівного Docudays UA в Ужгороді

«Мандрівний Docudays UA гуртує, спонукає діяти, допомагає зустріти однодумців, дізнатися історії людей навколо та поділитися своєю. Це можливість побудувати діалог через кіно про права людини. Цього року ми об’єдналися для обговорення та створення нашого спільного “Образу майбутнього” — саме так звучить і тема цьогорічного фестивалю. Це те, що ми шукали і над чим разом рефлексували на основі побачених фільмів, дискусій та особливих подій», — коментують організатори фестивалю.

60+ тисяч глядачів

Загалом 20-й ювілейний Мандрівний кінофестиваль відвідало 63 935 глядачів та глядачок, більшість з них побували на фестивалі вперше.

Фільми-рекордсмени

Цьогоріч фестиваль розпочався у Полтаві показом фільму Максима Лукашова «Друге дихання». Під час показу виникла дискусія про головного героя Микиту Гірню, який на той час займався волонтерською діяльністю у Чернігові та заявив, що «не створений для того, аби тримати зброю в руках». Однак суперечка зупинилася, коли виявилося, що як автор фільму, так і його герой зараз у лавах ЗСУ. Стрічка стала одним із рекордсменів за показами: протягом фестивалю її показували 40 разів. Серед інших фаворитів глядачів — «Гості з Харкова» Галини Лаврінець (42 покази) та «89 днів» Павла Дорогого (36 показів)

Події в колоніях та сотні партнерів

За три місяці фестиваль залучив понад 200 місцевих партнерів і провели разом з ними 446 онлайн та офлайн-подій. Окрім показів фільмів на Мандрівному можна було відвідати семінари, тренінги, лекції, майстер-класи та виставки. 

Події проводили також в установах Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Харківської, Сумської та Полтавської областей для засуджених, у яких взяла участь 1 741 особа

Який фільм подорожував найбільш?

У межах фестивалю режисери, герої та героїні фільмів мандрували Україною та за її межами. Загалом відбулося 58 зустрічей (35 з них були у форматі онлайн-запрошень кінотворців, а також 23 офлайн-події). Найбільше подорожей здійснив фільм «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» режисера Дмитра Грешка, який розповідає про театралів-аматорів, що опинилися в Ужгороді після початку повномасштабного вторгнення. «Король Лір» побував у 10 містах України.

Фільми з закордону 

Окрім вітчизняних фільмів, на фестивалі можна було переглянути 19 фільмів з 13 країн світу: Швейцарії, Франції, Бельгії, Німеччини та інших. Один з фільмів у цьогорічній програмі Мандрівного увійшов у шортлист премії «Оскар» в категорії документального кіно. Це робота данської режисерки Леї Ґлоб під назвою «Аполонія, Аполонія», яка розповідає про 13 років життя та творчого шляху художниці. Глядачі у Харкові та Кременчуці мали можливість спілкуватися онлайн з авторкою фільму та головною героїнею.

До офлайн-заходів долучилися не лише українські автори. Наприклад, до міста Кількенні в Ірландії, де проживає українська спільнота, завітала документалістка Неаса Ні Чіанайн, авторка стрічки «Юний Платон». Також України приїхав польський режисер Пьотр Павлус, подолавши 9 пересадок маршрутом з Варшави до Львова, аби поспілкуватися про свій фільм «В Україні» одразу у чотирьох містах — Ужгороді, Івано-Франківську, Тернополі та Чорткові. До фестивалю долучився американський режисер Метт Сарнецкі, який презентував свою стрічку «Вбивство журналіста» та взяв участь у дискусії про правосуддя через кіно. Запис цього стріму подивилася 41 тисяча глядачів.

Любов, правда і відеокасети

Про Мандрівний Docudays написали 233 медіа, серед яких спільний медіапроєкт з Лірум про спогади 20 років роботи Мандрівного Docudays UA «Любов, правда і відеокасети». Це збірка п’яти розмов із регіональними координатор(к)ами: із Вікторією Верес про виклики фестивалю за кордоном, Ніною Хомою про права людини і досягнення справедливості, Євгенією Бардяк про Мандрівний, якому перешкоджали СБУ та влада у часи Януковича, Андрієм Воликом про упередження та Мандрівний у громадах, а також із засновниками фестивалю Геннадієм й Ігорем Кофманами про те, як народився Мандрівний Docudays UA.

20 Мандрівний Docudays UA відбувся за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и. 


Читайте також: «Нескінченність за Флоріаном», «Ля Палісіада», «Кортес» та інші: у Києві оголосили переможців премії «Чорний лотос»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024