Головна
>
Кіно
>

У національному конкурсі Docudays UA переміг фільм «Плай»

У національному конкурсі Docudays UA переміг фільм «Плай»

Фільм «Плай» режисерки Єви Джишиашвілі переміг у національному конкурсі міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Через повномасштабне вторгнення Росії церемонія нагородження відбулась на 4 червня на Краківському кінофестивалі (Польща).

Журі Docudays UAДаніель Абма, Девіка Ґіріш i Станіслав Битюцький — визначили переможця української програми повних метрів. Ним став фільм «Плай» режисерки Єви Джишиашвілі.

Фільм «Плай»  повнометражний документальний дебют Єви Джишиашвілі, який занурює у життя родини Малковичів. Стрічка розповідає про родину, що живе та ґаздує на Закарпатті й змушена мужньо витримувати виклики долі. Зокрема ті, що виникли через війну, розв’язану Росією.

Журі обгрунтувало своє рішення так:

«”Плай” привертає увагу тут і тепер, особливо в контексті російського вторгнення в Україну. Однак фільм Єви Джишиашвілі твір рідкісний та довговічний, що водночас промовляє до моменту і виходить поза його межі. Режисерка створила хроніку буколічного життя родини в селищі посеред українських Карпат. Тут камера наближається близько та прагне все дізнатися, однак ніколи не втручається, що будує почуття глибокої довіри між режисеркою та героями».

Вони також зауважили, що фільм пристосовується до ритму повсякдненного життя героїв, не нав’язує тему війни, а натомість фіксує те, як війна проникає в кожен день і руйнує життя, навіть тих, для кого в ній немає ролі:

«Маленькі діти в сім’ї поводяться, немов пророки чи філософи, відверто ставлять запитання, на які занадто стомлені дорослі не можуть не те, що відповісти, а й навіть подумати: якщо Бог є, чому він чи вона створили війну? Чи ж це справа рук людини?Випромінюючи доброту, що схожа на ковток свіжого повітря в похмурі часи, і знятий через призму прекрасного погляду на краєвиди українських гір, “Плай” настільки ж ніжний, як і актульний. Фільм знаменує появу нового величезного таланту, який журі із задоволенням нагороджує».

До речі, стрічку Єви Джишиашвілі можна буде подивитись 18 червня на кінофестивалі Миколайчук OPEN.


Читайте також: Діти у харківському метро, нуар від Sheetel та камбек Stoned Jesus — добірка музичних релізів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024