Головна
>
Кіно
>

В Україні стартує мандрівний Docudays UA: у програмі — 19 фільмів

В Україні стартує мандрівний Docudays UA: у програмі — 19 фільмів

17 жовтня у Полтаві стартує ювілейний мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Покази відбуватимуться до грудня 2023 року у 22 областях України. Також фестиваль вирушить за кордон: фільми показуватимуть в Ірландії, Норвегії, Польщі та Німеччині для українських спільнот. Фокус-тема цьогорічного мандрівного Docudays UA — «Образ майбутнього».

Лірум є інформаційним партнером події.

Організатори події стверджують, що фільми, які увійшли до програми мандрівного Docudays UA — це кіно про актуальні виклики сьогодення: перемогу правосуддя, екологічні проблеми та збереження культурної спадщини:

«Це розмова про справедливість — невідворотне покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. Про те, як давати раду
травмам, зберегти та донести до наступних поколінь пам’ять про загиблих на цій війні рідних і друзів. Про відбудову після нашої перемоги — без пластикових лебедів і розфарбованих шин на газонах і дитячих майданчиках від ОСББ. Про те, як по-справжньому модернізувати наші міста,
містечка та села, зробити їх красивими й зручними, сучасними, доступними, орієнтованими на пішоходів — старих і малих, і покалічених війною», — пояснює команда Docudays UA.

З цьогорічної програми головного фестивалю Docudays UA відібрали 19 стрічок з 13 країн світу: України, Швейцарії, Франції, Бельгії, Німеччини, Польщі, Італії, Данії, Чехії, Ірландії, Великої Британії, США та Канади. З них буде 7 українських і 12 зарубіжних фільмів. 9 з них будуть повнометражні, а 10 — короткометражні.

Покази фільмів та обговорення відбуватимуться у кінотеатрах, будинках культури, школах та закладах вищої освіти, кіноклубах і креативних просторах, книгарнях, бібліотеках, а також установах пенітенціарної системи.

Спецподією цього року стануть покази стрічки «Нескорений Херсон» від партнера фестивалю, Медіаплатформи «Вгору». Це фільм про роботу херсонських журналістів, які від початку повномасштабного вторгнення фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення Херсона росіянами, мітинги, окупацію та звільнення міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року.

Також команда підготувала спецпроєкт — спогади про 20 років роботи Мандрівного Docudays UA. Це буде збірка 5 розмов із регіональними координаторами й засновниками фестивалю. Кожні два тижні вони виходитимуть на сайті мандрівного Docudays UA.

Тему 20 Мандрівного Docudays UA творчо відображає головний фестивальний ролик. Його основу створив український художник Микита Лиськов за мотивами власної анімації «Вигаданий пейзаж». Музичний до ролика написав український музикант Антон Байбаков.

Фільми з програми Docudays UA

«Король Лір: як ми шукали любов під час війни», режисер Дмитро Грешко, Україна, 2023.

«В Україні», режисери Томаш Волський
Пьотр Павлус, Польща, 2023.

«Нескорений Херсон», режисер Устин Данчук, Україна, 2023.

«Ліс, ліс», режисерка Марина Стоянова, Україна, 2023.

«Три жінки», режисер Максим Мельник, Німеччина, 2022.

«Купка дилетантів», режисер Кім Гопкінс, Велика Британія, 2022.

«Прокидаючись у тиші», режисерка Міла Жлуктенко, Німеччина, Україна, 2022.

«Вбивство журналіста», режисер Метт Сарнецкі, Данія, Чехія, США, 2022.

«Оаза», режисер Жюстін Мартін, Канада, 2022.

«Вівчар», режисер Матіас Жуло, Швейцарія, 2022.

«Аполонія, Аполонія», режисерка Леа Ґлоб, Данія, Польща, Франція.

«Зерна голоду: Україна 1933», режисер Ґійом Рібо, Франція, 2022.

Ptitsa, режисерка Аліна Максименко, Польща, Україна, 2022.

«Друге дихання», режисер Максим Лукашов, Україна, 2022.

«89 днів», режисер Павло Дорогой, Україна, 2022.

«Під крилом ночі», режисерка Леся Дяк, Україна, 2022.

«Гості з Харкова», режисерка Галина Лавринець, Україна, 2022.

«Наша робо сім’я», режисерка Анастасія Тиха, Україна, 2022.

«Юний Платон», режисери Наса Ні Хінаан, Деклан МакҐрат, Ірландія, Велика Британія, Франція, Бельгія, 2022.

«Ґорґона», режисер Антоніо Тібальді, Італія, США, 2022.

Майже всі фільми фестивальної програми 20 Docudays UA матимуть описові субтитри, а 8 стрічок — аудіодескрипцію.

Додамо, що до фестивальних подій у містах, містечках і селах України долучаться режисери та герої документальних фільмів — як вітчизняні автори, так і зарубіжні, запрошені для живого обговорення стрічок разом із глядачами та глядачками в режимі реального часу.

Окрім того, у межах міждисциплінарної мистецької програми Docu/Синтез в регіонах буде представлена аудіоінсталяція на основі проєкту Центру міської історії у Львові «Документування досвідів війни. Щоденники та сни війни». Це фіксація особистих переживань, що буде цікава як широкій аудиторії, так і дослідникам.


Мандрівний Docudays UA — це продовження титульного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Мета Мандрівного фестивалю — сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. Покази фільмів Мандрівного фестивалю відбуваються у місцевих кінотеатрах, будинках культури, школах та вищих навчальних закладах, кіноклубах й креативних просторах, книгарнях, бібліотеках, а також установах пенітенціарної системи. Важливою складовою заходів є дискусії, під час яких глядачі та глядачки матимуть нагоду поспілкуватися з режисерами стрічок, запрошеними правозахисниками, діячами культури. Партнерами фестивалю в областях України є 44 провідні молодіжні, громадські та правозахисні організації та 305 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA.


Читайте також: «Войси з Бахмута», «Чорнобиль 22», «Це побачення» та інші: розповідаємо про українські фільми на фестивалі «Молодість»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024