Головна
>
Кіно
>

Кінофестиваль Docudays UA оголосив повну програму заходів

Кінофестиваль Docudays UA оголосив повну програму заходів

З 2 по 8 червня у Києві відбудеться ювілейний, двадцятий Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. До програми кінопоказів увійшов 51 фільм із 27 країн світу. Серед них буде 26 українських стрічок: 12 повнометражних і 14 короткометражних. У межах фестивалю відбудеться 4 світові прем’єри та 21 національну прем’єру українського кіно. Також на відвідувачів чекають мистецькі інсталяції та актуальні дискусії. Цьогоріч Docudays UA збере понад 150 учасників, з яких 50 — гості з-за кордону.

LiRoom є інформаційним партнером події. Розповідаємо, що буде на фестивалі.

Центральна тема цьогорічного фестивалю — «Образ майбутнього». Її представить головний фестивальний ролик, створений українським художником Микитою Лиськовим за мотивами власної анімації «Вигаданий пейзаж». Аудіосупровід до ролика написав український музикант Антон Байбаков.

Кінопрограма

Фестиваль відкриватиме фільм «Ми не згаснемо» режисерки Аліси Коваленко. Стрічка розповідає про історії дорослішання підлітків на тлі війни на Сході України. Це портрет молодого покоління з прифронтових містечок. Похмура реальність не здатна зламати планів героїв, які продовжують боротися й сміливо йти назустріч своїм мріям. Світова прем’єра стрічки відбулася на Берлінському кінофестивалі, де він змагався за «Кришталевого ведмедя».

Фільми на Docudays UA змагатимуться в конкурсах Docu/Світ, Docu/Україна та
Docu/Коротко, який цьогоріч складається з українських фільмів. Одна з десяти конкурсних стрічок отримає нагороду Rights Now!.

Її отримують документальні фільми, що досліджують сучасний світ і роблять значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. Кожну конкурсну програму оцінює окремий склад журі, до якого входять зарубіжні та українські експерти, документалісти, правозахисники й правозахисниці. Також окремою нагородою відзначатиме студентське журі.

Docu/Україна

До національної програми Docu/Україна ввійшли п’ять фільмів: «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» Дмитра Грешка, «День незалежності»
Володимира Тихого, «Залізні метелики» Романа Любого та «Крихка пам’ять» Ігора Іванька.

Детальніше про кожен фільм можна прочитати за посиланням.

Docu/Коротко

Конкурсна програма Docu/Коротко зібрала 10 українських коротких метрів, які осмислюють нову буденність війни. До програми увійшли: «Птиця» Аліни Максименко, «Ліс, ліс» Марії Стоянової, «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі, «Чорнобиль 22» Олексія Радинського, «Алоє, фікус, авокадо і 6 драцен» Марти Смеречинської, «Ти тут?» Злати Вересняк, «Щоразу затинаюся від звістки з Києва» Дарини Мамайсур, «Імла» Дмитра Шовкопляса, «Друге дихання» Максима Лукашова та «Маріуполь. Сто ночей» Софії Мельник. Про кожен із фільмів короткометражного конкурсу читайте у матеріалі за посиланням.

Docu/Світ

У міжнародному конкурсі Docu/Світ представлено 10 повнометражних фільмів: «Двічі колонізована» Лін Аллуни, «Три жінки» Максима Мельника, «Мовчазна історія» Андерс Сковбʼєрг Єпсена, «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко, «Зерна голоду: Україна 1933» Ґійома Рібо, «Ломбард» Лукаша Ковальського, «Купка дилетантів» Кім Гопкінс, «Сім зим у Тегерані» Штеффі Нідерцолль, «Етілаат роз» Аббаса Резає та «Ґорґона» Антоніо Тібальді.

Кадр з фільму «Друге дихання»

Позаконкурсна кінопрограма

У межах фестивалю будуть представлені чотири позаконкурсні програми: Docu/Арт та Docu/Юність, а також центральна програма фестивалю «Образ майбутнього» та кураторська програма Ольги Бірзул — «Монтажний перехід».

Docu/Арт

Програма Docu/Арт осмислює образ майбутнього та війни в цифровому світі, а також шляхи, якими між тисячами зображень можна відбудувати власну історію. Режисери стрічки «В Україні»
Томаш Волський та Пьотр Павлус фільмують досвід війни, просуваючися від західних міст країни до Харкова. Фільм «Записки з Еремоцену» Вєри Чаканьової — це кіноексперимент на тему розвитку цивілізації, штучного інтелекту та ролі кіно в цифровому світі. Третя стрічка — «Процес» Улісеса де ла Ордена висвітлює суд над військовими злочинцями в Аргентині у 1985 році. Про кожен з фільмів програми Docu/Арт читайте за посиланням.

Docu/Юність

Програма розповідає чотири історії дорослішання. У фільмі Морґан Дзюрла-Петі «Надлишок нас врятує» режисерка споглядає за рідним для неї селищем Вільро на Півночі Франції: за страхами, які несе в закритий світ маленького поселення глобалізація, і за скелетами в родинній шафі. Стрічка «Ширампарі: спадок річки» Лучії Флорес — це спостереження за життям родини з перуанського народу ашанінка; тендітна історія дорослішання, де син навчається у свого батька. Фільм «Оаза» Жюстін Мартін розповідає про крихку близькість братів-двійнят, які полишають безпечну оазу, ймовірно, останнього літа дитинства. А фільм «Вівчарі» Маттіаса Жуло та Люсьєна Ру розповідає, як на ірландському західному узбережжі чоловік поспішає передати ремесло вівчарства своєму онукові.

Центральна програма

У центральній фестивальній програмі — 5 стрічок, кожна з яких дозволяє наблизитися до розуміння ідеальної країни, де кожен та кожна — відповідальні за спільний образ майбутнього. «Відвідувачі» Вероніки Лішкової — історія героїні, якій довелося дістатися краю світу, щоб переосмислити поняття дому й важливості свого місця в рідній країні. «Вбивство журналіста» Метта Сарнецкі — оповідає про дослідження обставин смерті репортера-розслідувача та його нареченої, що викрило глибинну корупцію на рівні всієї владної верхівки країни. Фільм «Усі наші серця б’ються в ритмі зірок, що вибухають» Дженніфер Райнсфорд осмислює катастрофу людини й природи та можливість зцілення після пережитого. «Юний Платон» Неаси Ні Чіанайн та Деклана Мак-Ґрата — споглядальна оповідь про революційну школу, де діти початкових класів володіють мудрістю грецьких філософів та мають розвинене критичне мислення. А в основі фільму Акуол де Мабіор «Немає простого шляху додому» лежить дискусія між поколіннями, що прагнуть примирити родину та країну. Про фільми, що увійшли до центральної програми фестивалю, читайте за посиланням.

Монтажний перехід

До спеціальної програми «Монтажний перехід», укладеної кінокураторкою та культурною менеджеркою Ольгою Бірзул, увійшли чотири документальні фільми. У фільмі «Похід на Рим» Марк Казінс аналізує знайдену в італійських архівах пропагандистську стрічку «A Noi!». Режисер розкриває, як цей псевдодокументальний фільм сповістив прихід фашизму і надав йому міфічного блиску. «Аркадія» Пола Райта — фільм-компіляція, що майстерно досліджує, як людство занедбало свій зв’язок із природою та втратило рай на Землі. «Аполонія, Аполонія» Леа Ґлоб — портрет ексцентричної художниці Аполонії Сокол, який режисерка знімала впродовж тринадцяти років. У фільмі «Приватні зйомки» бразильська художниця Жанаіна Наґата досліджує сімейні відео про відпустку молодої родини в Південній Африці, випадково знайдене на купленій 16-міліметровій бобіні для кінопроєктора.

Кадр з фільму «Усі наші серця б’ються в ритмі зірок, що вибухають»

Спецпокази

У межах Docudays UA також відбудеться спільний із Краківським кінофестивалем показ фільму «Жодних слонів у кімнаті» Клари Клейнінґер. Це показ вдячності та солідарності з краківськими партнерами, які торік підтримали фестиваль і надали свій кіномайданчик для показу конкурсної програми Docu/Україна.

У партнерстві з київським кінофестивалем кіно на теми ЛГБТ+ Sunny Bunny відбудеться показ стрічки «Кокомо-Сіті» від режисерки-дебютантки Д. Сміт. Фільм заснований на відвертих інтерв’ю
з чотирма темношкірими транс-жінками та секс-працівницями.

Ще один фільм, який покажуть на фестивалі — «Коли весна прийшла в Бучу» Міли Тешаєвої та Маркуса Ленца. Фільм розповідає про кропіткий процес відновлення Київщини після деокупації. Картина отримала «Приз глядацьких симпатій» за «Найкращий документальний фільм середньої довжини» на кінофестивалі Hot Docs.

Ще однією спеціальною подією стане показ фільму «Лариса Кадочникова. Війна» Дмитра Томашпольського. Стрічка зосереджена на змінах, які весною 2023-го відбуваються з Києвом і людьми зі сфери мистецтва та культури.

Спеціально до ювілею кінофестивалю відбудеться показ фільму «П’ятниця, субота, неділя» Катерини Горностай про Docudays UA. Фільм зафіксував роботу фестивальної команди над кіновікендом «Надзвичайний стан», що в листопаді 2022 року відбувся в Києві.

Закриватиме фестиваль світова прем’єра нового фільму Сергія Буковського «Іван і Марта». Це відверта кінооповідь про життя та творчість видатного українського дисидента, письменника-шістдесятника та літературознавця Івана Дзюби та його дружини Марти.

На Docudays UA також відбудеться українська прем’єра фільмів-переможців проєкту Civil Pitch 2.0. Це чотири історії, які осмислюють реальність, в якій українці опинилися після 24 лютого 2022 року та допомагають пережити травми та труднощі сьогодення. У стрічці «89 днів» Павла Дорогого розповідається, як харківська станція метро вимушено перетворюється на бомбосховище. Робота «Під крилом ночі» режисерки Лесі Дяк розповідає про будні 11-річної Олесі, яка разом із сім’єю втекла від війни до Бельгії, і тепер щодня чекає на нічний дзвінок від батька з дому. У фокусі стрічки «Гості з Харкова» Галини Лавринець — активістка Неля, що допомагає переселенцям і переселенкам із Харкова адаптуватися до нового життя. Фільм «Наша робо сім’я» Анастасії Тихої — це історія про те, як, осівши на новому місці, родина з Вугледара відновлює го- ловну сімейну справу — клуб для дітей, які захоплюються робототехнікою та програмуванням.

Кадр з фільму «Наша робосім‘я»

Дискусії та зустрічі

Програма Docu/Клас

Усі три події програми під час фестивалю зможуть відвідати всі охочі в залі «Класік» кінотеатру «Жовтень».

5 червня відвідувачі разом із журі конкурсних програм поговорять про кінофестивалі як рушії змін у суспільстві: етичні виклики, ставлення до фільмів з країни-агресорки, репрезентацію маргіналізованих груп. 

6 червня будуть дискусії про участь українців у подіях на міжнародних майданчиках, боротьбу зі стереотипами, комунікаційні стратегії та тактичні рішення. 

7 червня буде обговорення образу української кіноіндустрії майбутнього.

Програма Docu/Про

У межах програми відбудеться 10 дискусій і майстеркласів для кінематографістів, що проходитиме в кінотеатрі «Жовтень» та онлайн з 3 до 7 червня. 

Традиційно події Docu/Про доступні винятково для власників індустрійної акредитації, але цьогоріч організатори відкрили частину подій для усіх охочих.

3 червня відбудеться відкрита зустріч режисерів та продюсерів «Українські документаліст(к)и: reality check. Круглий стіл із Гільдією неігрового кіно». 

На ній обговорюввтимуть зміни, що сталися в індустрії з початком повномасштабного вторгнення.

У межах програми також відбудеться публічна розмова режисерів конкурсу Docu/Україна та режисерки Марини Степанської. 

Мстислав Чернов, Роман Любий, Дмитро Грешко, Ігор Іванько та Володимир Тихий міркуватимуть про зміну форми документального кіно та його роль у перенасиченому відеоконтентом інформаційному полі. 

Фінал програми Docu/Про відбудеться 7 червня під час дискусії «Як фільми наближають перемогу? Досвід Civil Pitch».

Власники індустрійних акредитацій зможуть відвідати 6 закритих майстер-класів і розібратися в тонкощах монтажу, маркетингової стратегії, оскарівської кампанії, обговорити досвід успішного продюсування та особливості творчих підходів до створення успішних стрічок у жанрі креативної документалістики. А також дізнатися більше про документальну анімацію, її виклики та можливості.

Docu/Синтез

Цьогоріч міждисциплінарна мистецька програма Docu/Синтез «Фрагментарна експозиція» розгляне джерело образу майбутнього в спогадах, архівах, свідченнях, снах і уривках особистих пе- реживань спільного досвіду. Програма складається з двох смислових фокусів, кожен з яких утіле- ний в інсталяціях у просторі кінотеатру «Жовтень» і тематичних подіях.

Фестивальні покази відбуватимуться в кінотеатрах «Жовтень» та KINO42. 14 фільмів із програми 20 Docudays UA будуть доступні до перегляду в онлайн-кінотеатрі Docuspace. Впродовж глядацьких днів 9–11 червня в кінозалах усі охочі зможуть переглянути стрічки-переможниці конкурсних програм та фестивальні хіти.

Абонементи на подію можна придбати за посиланням

Docudays UA — найбільший в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, який відбувається щороку в Києві. На фестивалі показують актуальні документальні стрічки з усього світу. Організатори прагнуть сформувати у глядачів активну громадянську позицію, обізнаність щодо прав людини та повагу до людської гідності. Під час Docudays UA до Києва приїздять кіномитці з Європи, Америки, Азії та Африки. 


Читайте також: У «Жовтні» відбудеться «Київкінофест». У програмі: кінопокази, виставки та ярмарки

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024