Головна
>
Кіно
>

Держкіно відсторонило в.о. гендиректорки «Довженко-Центру» Олену Гончарук від роботи

Держкіно відсторонило в.о. гендиректорки «Довженко-Центру» Олену Гончарук від роботи

Олену Гончарук відсторонено від виконання обов’язків в.о. генеральної директорки Державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Новою виконувачкою обов’язків стала Юлія Каждан. Про це повідомили у Держкіно.

Фото: Svitlana Tsurkan

Як ідеться в повідомленні, Олена Гончарук залишається на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру. На посаду керівника Довженко-Центру буде проведено конкурсний відбір, а до того часу обов’язки керівника виконуватиме Каждан Юлія. Все що ми змогли знайти про Юлію Каждан за посиланням. За даними відкритих джерел, вона керівниця кінологічного центру «Ерсте Хунд», підприємства з діяльністю у сфері права «Джулія», юридичної фірми «Каждан та партнери». Про її діяльність у сфері кіно наразі нічого невідомо.

У Держкіно нагадали, що восьмий місяць поспіль 40% державного бюджету України йдуть на зміцнення та забезпечення армії, у 2023 році цей відсоток зросте до 50%. А відтак для зменшення навантаження на бюджет нагальним нині є питання аудиту та оптимізації роботи державних підприємств.

«Задля виявлення фактичного стану справ органом управління (Держкіно) було проведено аудиторську перевірку підприємства (йдеться про “Довженко-Центр”, — ред.) за результатами якої встановлено, що негативний фінансовий стан Довженко-Центру вказує на неефективне управління підприємством та неналежне виконання посадовими особами своїх обов’язків».

У відомстві зазначили, що на сьогодні Центр фактично не працює, статутну діяльність не виконує, натомість здає 90% державних приміщень в оренду, від чого й отримує дохід. А тому Центр є збитковим:

«З огляду на нераціональне використання бюджетних коштів, нерентабельність Центру, руйнацію нерухомого майна, ігнорування вимог законодавства та правомірних вимог органу управління, Агентство ухвалило рішення про заміну виконуючого обов’язки генерального директора ДП “Національний центр Олександра Довженка”».

Представники Довженко-центру обурені таким рішенням і прямо називають його продовженням діяльності по вбиванню своєї організації. Програмна менеджерка Довженко-Центру Маріанна Танська пише:

«Обурює оце відчуття, що вони як посадові особи нікому не підзвітні, що вони можуть робити те що хочуть і в який завгодно спосіб, бо просто можуть це робити. Обурює оце їхнє відчуття безкарності, яке ми вже бачили…І це зло продовжує нас вбивати, бо зло воно не змінює своєї суті і не залежить від громадянства або національності. Ми не маємо права дивитись на те як воно множиться, в нас є вбивча реальність породжена мовчазною згодою і байдужістю».

Вона також нагадала про те, що Довжено-Центр подав у суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ №100 про «реорганізацію». Підготовче засідання суду відбудеться 29 листопада о 10:30 в Господарському суді м. Києва по вул. Богдана Хмельницького 44в, зал 20.

Оновлення від 2 листопада 2022 року 19:14.

Колектив Довженко-Центру оприлюднив заяву щодо дій Держкіно. Вони кажуть, що зараз відбувається рейдерське захоплення Довженко-Центру.

Зокрема наголошують, що керівництво Держкіно на чолі з Мариною Кудерчук систематично підриває репутацію Довженко-Центру. Зокрема публічно ганьбить колектив, знецінює їхню роботу з українською кіноспадщиною, безпідставно звинувачує в бездіяльності, неефективному управлінні та неналежному виконанні обов’язків.

«Дії Держкіно нагадують дії країни-агресора — маніпулювання інформацією, захоплення території на нібито законних підставах та призначення маріонеткових керівників. Під такі дії вони створюють документи, які затверджують в односторонньому порядку не комунікуючи власні дії та ігноруючи думку громадськості і професійної спільноти. Немотивовані, непрогнозовані, авторитарні дії Держкіно спричинять руйнацію інституції та втрату кіноспадщини Олександра Довженка, Кіри Муратової, Сергія Параджанова, Дзиґи Вертова, Юрія Іллєнка та інших всесвітньовідомих кінодіячів. Колектив Довженко-Центру не згоден з діями Держкіно, не визнає процедуру призначення нового керівника та чинитиме спротив наказам і діям, що несуть загрозу цілісності інституції, колекції і команди», йдеться у заяві.


Нагадаємо, 13 червня стало відомо, що Довженко-Центр офіційно перейшов у пряме підпорядкування Держкіно України.

17 серпня Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України».

Детальніше про діяльність Довженко-Центру та Наукового центру кінематографії Україниа також що означає відповідний наказ розповідаємо за посиланням.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024