Головна
>
Кіно
>

Довженко-Центр не має права оскаржувати рішення про його реорганізацію — рішення суду

Довженко-Центр не має права оскаржувати рішення про його реорганізацію — рішення суду

Майже два роки тому Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. З того часу тривають судові засідання. 15 липня Північний апеляційний господарський суд прийняв рішення, що Довженко-Центр не має права оскаржувати рішення щодо його реорганізації. Судді вважають, що звернення установи підриває головний принцип, що державні підприємства повинні дотримуватись рішень, прийнятих уповноваженими органами, і не можуть їх оскаржувати.

Фото: dovzhenkocentre.org

«Чому це погано? Бо суди намагаються прогнути лінію державної влади, що її рішення не оскаржуються. В приватному секторі робіть що хочете, але у спорі з державою — рішення останньої не обговорюються, не оскаржуються і взагалі як ви посміли говорити про їхню незаконність», — пише на своїй фейсбук-сторінці адвокатка Надія Денисюк.

На думку суду, такий принцип базується на правових нормах, що визначають підпорядкованість й ієрархію в системі державного управління. А його дотримання забезпечує ефективне функціонування державних підприємств відповідно до стратегічних рішень та планів держави.

«Було сумно дивитися, як судді на засіданні ставили по черзі питання представнику Держкіно хто ж його контролює і хто має на нього вплив. Так і не знайшли відповіді на питання. Треба ж, щоб хтось інший розібрався з цим, а не суд. Бо в такому разі “порушимо принцип підлеглості та ієрархії”», — додає Надія Денисюк.

На запитання Axon Partners, хто може має повноваження контролювати Держкіно, суд відповів, що оскільки Держкіно має статус міністерства, то вище нього за ієрархією — Кабмін, прокуратора й органи в порядку «загального контролю».

«Які це органи — ні судді, ні ми так і не дізналися. Проте в рішенні судді таки дійшли висновку, що питання законності рішень Держкіно та і будь-якого іншого центрального органу виконавчої влади розглядають уряд і парламент», — йдеться в дописі компанії Axon Partners, яка представляє інтереси Довженко-Центру.

У коментарі для «Детектор медіа» адвокатка Надія Денисюк також розповіла, що суд не скасував попереднє рішення про визнання наказу про реорганізацію Довженко-Центру незаконним.

«Наразі є багато ознак того, що намір Держкіно реорганізувати центр лишається незмінним. Це постійно знаходить своє відображення: то у стратегії, яку Держкіно намагалося розробити, але не спромоглося, то у планах діяльності, поданих ними до Кабміну, то в інших документах», — говорить генеральна директорка Довженко-центру Олена Гончарук.

За словами адвокатки Лесі Крижанівської, Довженко-центр оскаржуватиме рішення апеляційного суду. 

Що цьому передувало?

Нагадаємо, що у серпні 2022 року Держкіно видало наказ, який де-факто означав ліквідацію національного архіву. Згідно з наказом, всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мали бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України». До того ж зі структури Центру мало бути виокремлено Державне підприємство «Українська анімаційна студія», до якої б передали авторські права на українську анімацію. Також співробітників Центру мали б повідомити про можливе звільнення. У жовтні того ж року Довженко-Центр подав у суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про «реорганізацію».

11 липня 2023 року відбулося судове засідання, на якому суд визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру.

Більше про хронологію подій навколо протистояння Довженко-Центру та Держкіно читайте за посиланням.

Нагадаємо, що 5 липня 2024 року Кабінет Міністрів України звільнив з посади голови Держкіно Марину Кудерчук. Тимчасово її обовʼязки виконуватиме Юлія Шевчук.


Читайте також: Все, що було на фесті — залишається на фесті? Розповідаємо файні фестивальні історії з українськими артистами

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024