Головна
>
Кіно
>

Cуд визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру

Cуд визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру

11 липня відбулося судове засідання у справі про визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Про це повідомили на сторінці Довженко-Центру у фейсбуці.

Нагадаємо, що у серпні 2022 року Держкіно видало наказ, який де-факто означав ліквідацію національного архіву. Згідно з наказом всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мали бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України», зі структури Центру мало бути виокремлено Державне підприємство «Українська анімаційна студія», до якої б передали авторські права на українську анімацію, а співробітників Центру мали б повідомити про можливе звільнення. У жовтні того ж року Довженко-Центр подав у суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про «реорганізацію».

На попередньому засіданні 29 червня 2023 року мали відбутися дебати між сторонами та прийняття остаточного рішення. Але представник Держкіно заявив клопотання про закриття провадження у справі у зв’язку із відсутністю предмета позову — тобто відсутністю наказу.

Виявилося, що 28 червня Державне агентство України з питань кіно визнало наказ про реорганізацію Довженко-Центру таким, що втратив чинність. Більше про це читайте за посиланням.

Після цього суд оголосив перерву до 11 липня. Відтак, на заключному засіданні також було прийняте рішення закрити справу.

Представники Довженко-Центру назвали це рішення «величезною перемогою і продовженням боротьби за право існувати»:

«Ми вдячні нашим прихильникам за громадський контроль. Саме суспільний інтерес і включеність не дав справі захлинутися. Ми вдячні нашим адвокаткам Лесі Крижанівській та Наді Денисюк за захист. Ми вдячні третій стороні — Міністерству культури та інформаційної політики України за зваженість та підтримку у справі проти Держкіно», — зазначають у Центрі.

Як повідомляє «Суспільне», у Держкіно кажуть, що подаватимуть апеляцію. У них на це є 20 днів після того, як суд видасть текст рішення з підписами.

Більше про конфлікт між Довженко-Центром і Держкіно можна прочитати за посиланням.


Читайте також: «Схеми» викрили Держкіно на видачі прокатних посвідчень компанії російського продюсера

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024