Головна
>
Музика
>

«Ти вважав мене мішенню, та я не така проста»: слухаємо релізи третього тижня лютого

«Ти вважав мене мішенню, та я не така проста»: слухаємо релізи третього тижня лютого

Океан Ельзи випустили перший сингл за майже два роки, Molodi присвятив трек батьку вокаліста, який зник безвісти, а Кажанна переробила на авторський манер Шиншилу Тіни Кароль. Релізи третього тижня лютого слухають та коментують журналістка Дарія Подвишенна та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

Our Atlantic — На глибині (LP)

Це воєнний альбом: сплав реальних, задокументованих історій барабанщика гурту Олексія та авторської музики — хроніка його бойового досвіду, під час битви за Київ. 

«Зрозумівши, що у цей час мистецтво може слугувати не тільки розвагою, але й важливим засобом для рефлексії та осмислення індивідуального травматичного досвіду війни, ми поставили собі за мету створити якісний музичний продукт, який би мав цінність як для суспільства, так і для української культури загалом. Результатом цього став наш повноформатний альбом», — ділиться гурт.

Більше про реліз виконавці розказали для нашої рубрики «Пісня за піснею».

Дарія Подвишенна: «Мені сподобався альбом, як за наповненістю, так і за звучанням. Взагалі, приємно, коли описаний виконавцем задум відповідає тому, що у треках. Мені гарно».

Настя Денеж: «Прослухавши цей альбом, хочу сказати, що це більше ніж музика, принаймні для мене. Я цю роботу сприймаю, як повноцінний документальний фільм. Так, тут немає якогось візуального супроводу, лише реальні історії героя, які запаковані у гарну музику. Але Our Atlantic використали всі необхідні інструменти, аби погрузити слухача на глибину. А елементи оповіді, які звучать так, наче Олексій їх записав через рацію — порвали моє серденько. Правда, вважаю цей LP дуже сильним».

plaaaato — Vse Zminylos (LP)

«Цей альбом — щоденник 2022-2024. Усе, що переживали ми в Україні в цей час, відображено в ньому. 2 роки пройшло від початку війни. 2 роки пройшло від початку написання цього альбому. Я любив його, я його ненавидів, недооцінював та переоцінював. Сидів годинами над його написанням і вдосконалення. Переживав усе, що в ньому співається», — пише про реліз виконавець.

Безвихідь — Епітафія (LP)

Це дебютний альбом виконавиці, за її словами, він відображає безпосередній зв’язок між головною героїнею концепту та чимось потойбічним, невідомим, та екстраординарним.

«Залишаючись наодинці вночі, сидячи на холодному підвіконні, у порожнечі, перед очима доводилося бачити дивні галюцинації, які дозволяли відчувати повну відсутність реальності, та бажання втекти від себе», — описує реліз Безвихідь.

Кажанна — Шиншила

Артистка переспівала пісню Тіни Кароль Шиншила, яка була випущена ще у 2010 році. Співачка не лише переклала слова, від оригінальної версії вона взяла тільки приспів, а от куплети створила у своєму фірмовому стилі. 

«Моя версія пісні — це історія про двох несумісних людей. Це та сама історія, коли “хороші дівчата” шукають собі “поганих хлопців”. Шиншила та вовк — це істоти з різних світів, які не мали перетнутися. Але їх манить чужий світ: вовку подобається домашня мила шиншила, а шиншила хоче бути диким відважним вожаком. Чи, можливо, їхня комунікація — це неприйняття себе і спроби втекти від реальності? Втім, не важливо, адже кінець один — хтось хижак, а хтось — жертва», — розповідає Кажанна.

Дарія Подвишенна: «Хоча феномен Кажанни мені дається важко, цей трек точно кращий за “Плач” і “Дупу огірка”. Принаймні, простежується прогрес».

Kugatessa — Перша

Kugatessa — це музичний проєкт моделі Саші Кугат та мультиінструменталіста Богдана Кириченка. Дебютний трек дуету розповідає про страх перед коханням та про травми, що повертаються разом із почуттями. Свій стиль вони характеризують як експериментальний поп із поєднанням класичних та електронних інструментів. 

NK, Descemer Bueno — Con Amor Se Cura

Настя Каменських записала фіт із кубинським артистом Descemer Bueno про те, як важливо берегти любов у своєму серці. Разом із треком вони випустили кліп, де можна побачити процес роботи над піснею у студії. Також у зйомці взяв участь український футболіст Олександр Зінченко з дружиною Владою та доньками, Тімур Мирошниченко, його дружина та діти, співачка Гайтана з донькою та інші діячі культури. 

«Хоч ми з Descemer Bueno із різних частин світу, нас об’єднала творчість та любов до музики. Наша пісня про вміння любити — про те, що об’єднує нас всіх. Українці, як ніхто, знають, що таке біль і страждання. Але також українці — незламна нація, яка навіть в таких жахливих умовах зберегла своє вміння любити, відчувати світлі та добрі почуття», — розповідає про реліз Настя. 

Granat Garden — СЦСЦ

Пісня написана від імені міфологічного персонажа Трикстера, що висміюючи сучасні згубні тенденції людських патернів поведінки, демонструє до якої соціальної деградації можна прийти.

Molodi — живу наполовину

Для гурту ця пісня — це присвята батьку вокаліста Кирила, який зник безвісти під час окупації Маріуполя у 2022 році. У кліпі на пісню артисти порушують тему тимчасовості нашого існування. 

«Життя — крихке й швидкоплинне. Час тече крізь пальці, мов пісок. Тому важливо цінувати кожен момент, шукати світло в найтемніших куточках нашого існування, любити, попри біль, і мати надію», — наголошують музиканти.

7teen’s — Дим 

«Це 100% нове звучання бенду 7teen’s, проте вже зі звичними для нас меседжами. Трек про розставання і час, коли важко визначитися, що відбувається всередині. І ти хочеш просто побути один. Коли здається, що тобі дуже сумно без об’єкта кохання, але напоказ ти демонструєш зовсім протилежне. Таку боротьбу всередині переживав кожний з нас», — зазначили учасники гурту.

Victoria Niro — Як уві сні

«Це життєва історія, яка пропонує через гумор дивитися на минулі невдалі відносини. У пісні йде мова про хлопця, який трохи запізнився з вибаченнями, адже дівчина на той момент вже відпустила його без жодних образ. Це енергійна та іронічна пісня, яка весело розказує про руйнування ілюзій в стосунках», — коментує трек виконавиця.

Океан Ельзи — Відповідь

«Вона про біль і пам’ять. Вона про довічну вдячність. Вона про складний і довгий шлях до Перемоги. А ще вона про запитання “скільки ще…” і про відповідь, яку кожен точно може знайти в своєму серці», — описують реліз виконавці.

Настя Денеж: «Якось від Вакарчука очікуєш більшого, набагато більшого. А “Відповідь” якась надто рівна, ніяка».

Kola — Міліметр

«Це сповідь жінки, яка зізнається в шаленому коханні до чоловіка, в тому, що без нього вона відчуває себе незахищеною. Вона розповідає про те, як проходять її дні, які вона намагається заповнювати подіями, справами, залишається сильною, попри відстань з ним», — прокоментувала нову пісню співачка.

Unakk — Обличчя

Виконавець розповідає, що ця пісня про обличчя, які люди одягають щодня, щоб втекти від реальності. 

«Сьогодні наше життя перенасичене соціальними мережами, токсичним спілкуванням, емоційними тригерами — в результаті з часом все так набридає, що хочеться просто поринути у свої думки й ні з ким не розмовляти», — коментує Unakk.

bobski — на вихід

Це другий сингл з майбутнього мініальбому артиста, що вийде вже у березні. bobski описує трек як баладу про внутрішній стан і відношення до музики. 

Ipatova — Нехай

«Це пісня, створена раптово із стану “я спробую”, через невпевненість у собі і бажання втілити свої мрії та ідеї. У пісні йде постійне звернення, а до кого воно — кожен вибирає сам. Приспів несе нас на хвилях приємних переживань та впевненості, але з нотками суму, тому що реальність не ідеальна», — описує трек виконавиця.

Гравітація Марса — Глибина

Як говорять самі виконавці про нову композицію, глибина це простір у якому залишаються наші спогади з різних моментів життя. Вона частина нашого життя яку ми завжди носимо з собою. Назва синглу також передає основну ідею гурту: писати музику,сенси якої не знаходять на поверхні.

Настя Денеж: «Зазвичай, у релізну пʼятницю, я кажу Марічці звернути увагу на той чи інший трек. Але цього разу навпаки, вона сказала мені звернути увагу на трек Гравітації Марсу. І я щось поки не розумію, що я відчуваю слухаючи цей трек. З одного боку мені подобається, а з іншого — це не моє. Думаю мені просто треба більше часу, аби розібратися».

Dovi, Skofka — Один день потому

Виконавці розказують, що ця пісня про швидкоплинність часу, про безцінні моменти, які вже не повернути та про те, що не потрібно забувати бути вдячними і цінувати усе, що маєш, зокрема, час.

«Ми не в змозі повернути час назад. Тож не потрібно жаліти і триматися за минуле. Потрібно цінувати кожну хвилину життя тут і зараз. Бо той час, який ми проживаємо колись теж стане спогадом і саме від нас залежить, яким він має бути» зазначає Dovi.


Читайте також: 23 найкращих українських альбоми 2023 року

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024