Головна
>
Кіно
>

Перфоманс-сповідь, квір-кіно та історії українського спротиву: що подивитися на Takflix та Megogo?

Перфоманс-сповідь, квір-кіно та історії українського спротиву: що подивитися на Takflix та Megogo?

Короткометражний перфоманс про життєву енергію, квір-фільми про проблеми одностатевих пар, документальний проєкт про косарів очерету на Дунаї та унікальні історії про українських військовослужбовців — розповідаємо про новинки в онлайн-кінотеатрі Takflix та на Megogo.

«Дисперсія»

Короткометражна стрічка Марії Саулко, знята у жанрі, який сама авторка назвала «аудіовізуальним перфомансом-сповіддю». Героїня стрічки, яку зіграла сама ж режисерка, в таємному світі підсвідомості знаходить щось неймовірне – життєво енергійний «Фаїсіс». Вона повертається до реального світу з новими знаннями та ділиться ними з людьми. Фільм зачіпає питання відчуття окремості, важливість особистої відповідальності, відчуття себе та значення мистецтва. Задум фільму підкреслює звукове оформлення з етнічними мотивами та естетика кадрів.

Бюджет фільму склав понад 800 тисяч гривень.

У 2021 році стрічка отримала кілька відзнак: статус Найкращого Міжнародного короткометражного фільму на Abbey Film Festival у Лондоні. На цьому ж конкурсі Марія Саулко отримала звання найкращого режисера. Того ж року стрічка здобула Спеціальну нагороду імені Леоніда Кантера «За пристрасть і вогонь» на фестивалі позитивного кіно «Кіносарай».

Переглянути фільм можна за посиланням на платформі Megogo.

«Дельта»

Українсько-німецький документальний фільм режисера Олександра Течинського розповідає про мешканців села Вилкове, яке знаходиться у дельті Дунаю. На життя вони заробляють тим, що косять очерети взимку. Та всі як один вони мріють про фантастичний улов – легендарну білугу, варту цілого статку. З мріями замість планів і водою замість землі під ногами ці люди радіють кожній миті свого буття.

Продюсерами стрічки стали Геннадій Кофман, Юлія Сердюкова та Кирило Красовський.

Світова прем’єра стрічки відбулась 31 жовтня 2017 року в рамках 60-го кінофестивалю Dok Leipzig. Українська прем’єра фільму відбулась 24 березня 2018 року на XV Міжнародному фестивалі документального кіно Docudays UA.

Переглянути стрічку можна за посиланням.

«Котики» та «Зв‘язок»

Короткометражні квір-фільми режисерки Жанни Озірної. Їх випустили на підтримку законопроєкту про запровадження реєстрованих партнерств. 

«Котики» — короткометражний фільм про закоханих жінок. Вони ведуть розмову про життя на старій львівській квартирі. Пара мріє про материнство, однак мрії впираються у консервативні суспільні норми та порушення прав квір-людей. 

Переглянути фільм можна за посиланням.

«Зв’язок» — фільм про камінг-аут тривалістю в рік. У ньому Жанна Озірнарозповідає про буденне життя своєї сім’ї та веде розмови з рідними про прийняття та поняття сім’ї. Стрічка отримала «ПальмуПівночі» на фестивалі «86» у Славутичі та спеціальну відзнаку Одеського міжнародного кінофестивалю.

Переглянути фільм можна за посиланням.

Жанна Озірна — українська режисерка, учасниця Berlinale Talents 2020, авторка фільмів «Зустріч»,«Благодать» та «Дорослий».

«Життя на межі»

Повнометражний документальний фільм про історію українського спротиву від початку Революції Гідності до повномасштабної війни з Росією.  Стрічку створили українські ветерани — режисер Павло Пелешок та продюсер Юрко Іванишин.

Вони потрапили на війну з 2014 року — одразу після Революції Гідності, коли в Україні зародився рух спротиву. Упродовж останніх років ветерани боронять Україну від російської агресії та продовжують знімати свою реальність.

Зі спогадів та власного кіноархіву автори розповідають про причинно-наслідкові зв‘язки сьогоднішньої війни.

Світова прем’єра стрічки «Життя на межі» відбулась наприкінці минулого року в Берліні, в кінотеатрі Delphi Filmpalast am Zoo. У грудні 2022-го фільм показали в Києві.

Стрічку можна переглянути sweet.tvКиївстар ТБ і Takflix

«Мирний-21»

Воєнна драма режисера Ахтема Сеітаблаєва про оборону луганських прикордонників, в основу якої лягли реальні події. Фільм можна подивитися на MegogoKyivstar TVSweet.tv та Volia Hits TV. 

Назва фільму «Мирний-21» — це назва прикордонного загону, який чи не єдиний у 2014 розі залишився тримати оборону на Луганщині. Підрозділ не давав проросійським бойовикам так званої «ЛНР» узяти штурмом базу прикордонників.

До акторського складу увійшли Андрій Самінін, Максим Девізоров, Павло Лі, Віктор Жданов та Марія Штофа.

Більше про фільм можна прочитати у рецензії кінокритика Ігоря Кромфа за посиланням.

«Воїни»

Перший власний документальний фільм виробництва Megogo. Це перша велика робота студії після початку повномасштабного вторгнення.

Фільм складається з 6-ти частин. Кожна з них розповідає про військових, які до 24 лютого мали цивільні професії, а після — не тільки опанували бойову справу, а й показали високі результати на бойових завданнях та служать у найгарячіших точках.

Знімальна група відвідала Харківську, Херсонську й Донецьку області, зокрема місто Бахмут, аби зафіксувати реальні документальні кадри бійців на позиціях.

У фільмі можна побачити історії художника-постановника Дениса Власенка, який пішов у лави поліції, підприємця Олександра Гуца з позивним «Балу», стоматолога Андрія Турківа, який евакуює бійців з нуля та інших військовослужбовців.

Продюсером та автором ідеї став Руслан Шадиєв, а режисером — Владислав Левковський.

Переглянути фільм можна за посиланням.

Кадр з фільму

Читайте також: У кінотеатрі «Жовтень» покажуть фільм про українських партизанів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024