Головна
>
Кіно
>

Письменник Ілларіон Павлюк очолив пресслужбу Міноборони. Розповідаємо, що про нього відомо

Письменник Ілларіон Павлюк очолив пресслужбу Міноборони. Розповідаємо, що про нього відомо

19 жовтня журналіст, продюсер, письменник та військовослужбовець Ілларіон Павлюк очолив Управління преси та інформації Міністерства оборони України. Раніше це управління очолював Костянтин Жура, а підпорядковувалося воно колишній заступниці міністра оборони Ганні Маляр.

Про це Ілларіон Павлюк повідомив на своїй сторінці у фейсбуці. До цього він проходив службу у Головному управлінні розвідки.

Розповідаємо, що відомо про нового очільника Управління та чим він займався до військової служби.

Український ПЕН пише, що Ілларіон Павлюк народився 1980 року у Скадовську, на Херсонщині. Коли йому було сім років, сім‘я переїхала на Далекий Схід Росії, на Сахалін, де проживала впродовж десяти років. До слова, там письменник познайомився з українським письменником та журналістом Джорджем Бату, який родом з Бурятії.

«Ми з Доржем Бату познайомились в 1993 році, мені тоді ще не було 13 років. Це було у дитячому таборі «Океан» у м. Владивосток. Це був пострадянський час. А ми на Сахаліні, де я жив, ще навіть не дуже й знали про те, що Радянський Союз розпався, до нас новини довго доходили. Узагальнення ще не було лайкою і ми всі думали, що так правильно: треба ділити людей на категорії і національності», — розповів письменник для Видавництва Старого Лева.

Потім сім’я повернулася до України, вони жили в Луганську.

Журналістська кар‘єра

Вищу освіту Ілларіон здобув у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля, який закінчив у 2001 році. Після університету переїхав до Києва, почав працювати як журналіст, висвітлював міжнародні конфлікти під час арабо-ізраїльського протистояння. Зокрема, був спеціальним кореспондентом телеканалу «Інтер» на Близькому Сході.

З 2005 року був головним редактором інформаційного мовлення телеканалу «К1», з 2007-го — директором студії документальних фільмів «07 Продакшн».

З 2010 року працював продюсером департаменту документально-художніх проєктів на канал «1+1». 2011 року входив до складу журі 63-ї американської телепремії «Еммі».

Павлюк, як кінопродюсер

Ілларіон Павлюк є продюсером та співзасновником у компанії Ivory films, у якій працював до березня 2021 року. Серед його відомих кіноробіт: документальні фільми «Код нації», «Планета мавп: куди зникають розумні діти?», «Звичайні зомбі. Як працює брехня», «Зомбі 2. Промивка Мізків», «Лазуровий пил» та інші фільми.

У 2015 році служив у складі добровольчого батальйону та воював на Сході України.

Павлюк, як письменник

Видавництво Старого Лева розповідає, що змалку Ілларіон мріяв стати письменником. У його батька була величезна бібліотека, там було кілька тисяч книжок.

«Читання — це була моя улюблена розвага в дитинстві, і, звісно, я мріяв бути письменником. Інша справа, що мені це вдалося. Мабуть тому, що я ніколи не полишав свою мрію і постійно про це думав», — поділився письменник.

Як письменник, видав три романи у Видавництві Старого Лева. Перша книжка «Білий попіл» вийшла друком у 2018 році. Це детективний роман, в якому є багато відсилок до повісті «Вій» Миколи Гоголя.

В 2019 році вийшов його другий, науково-фантастичний роман «Танець недоумка», який увійшов у шортлист премії «Книга року BBC 2019». Цю книжку він писав шість років.

«Там багато копирсання в душі головного героя й інших героїв. І навіть ті, хто любить наукову фантастику, мене критикують і кажуть, що це – не справжня наукова фантастика, бо дуже мало уваги приділено притаманним суто їй елементам», — розповідав Павлюк в інтерв‘ю для «Укрінформу».

А у 2020 році він видав третю книжку — психологічний трилер «Я бачу, вас цікавить пітьма», який увійшов у топ продажів ВСЛ. Це історія про київського кримінального психолога Андрія Гайстера, якого відправляють консультантом у селище Буськів Сад. Зимової ночі там зникла маленька дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, убивств якого тамтешні мешканці воліють не помічати.

Крім того, для ВСЛ Павлюк розповів, що хотів би екранізувати свої два перші романи «Білий попіл» і «Танець недоумка».

Крім того, у 2021 році він став очільником платформи «Тепле Місто». Це платформа, що була заснована в 2014 році в Івано-Франківську. Діє по всій країні. За 6 років вона реалізувала понад 400 проєктів й ініціатив у галузях освіти, сучасного мистецтва, нової економіки та сталої мобільності, спорту, медіа, урбаністики. 

Що каже про нове призначення

Від початку повномасштабного вторгнення мобілізувався в один із підрозділів ГУР МО України. 19 жовтня він офіційно завершив службу в Управлінні розвідки. Своє призначення на нову посаду Павлюк коментує так:

«Приймаю нову посаду начальника Управління преси та інформації Міністерства оборони. Нові задачі, новий амбітний напрямок, величезна відповідальність. Дякую Міністру оборони за те, що повірив в мене й мою команду! Разом — до перемоги!».

Ілларіон Павлюк додає, що його попередні командири з ГУР були справжніми лідерами та бойовими побратимами, а товариші по розвідгрупі були «надійними відчайдухами з головою на плечах».


Читайте також: Український фільм «Фото на пам’ять» Ольги Черних відкриє найбільший фестиваль документального кіно у світі IDFA

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024