Головна
>
Музика
>

«Моя відповідальність — дрон для бійця»: слухаємо останні релізи січня

«Моя відповідальність — дрон для бійця»: слухаємо останні релізи січня

Anton Malynovskyi присвятив альбом рідному місту, adm:t написали пісню на вірш Максима Кривцова, а Іван Клименко заколабився з англійським реггі-виконавцем Brother Culture. Останні релізи січня, а також перших днів лютого, коментують менеджерка з партнерств Настя Денеж, SMM-менеджерка Оля Швед та новинарка Марічка Максимець.

Otoy — темна ч.2

Настя Денеж: «Розумію, чому саме цим альбомом Otoy вирішив підсумувати свою творчість як артиста-початківця. Друга частина темної мені здалася дуже продуманою, концептуальною та такою, що своїми текстами бере за живе. Водночас, попри розрив у часі, вона не відірвана від першої частини, а є її логічним завершенням. Ну, і не можу не звернути увагу на гостьові парти, які дуже вдало підібрані».

anton malynovskyi — snihurivka

Як розповідає виконавець, альбом є рефлексією на його місце народження та перших 17 років життя. В альбомі Антон розмірковує про єдність та схожість досвідів людей з невеликих містечок. 

«Цей реліз про Снігурівку, місто, де я виріс. Я пам’ятаю його сірим, важким, тягучим. Буквально всі мої друзі, як і я, хотіли звідти поїхати, вони не бачили в ньому перспектив. Мені здається, це дуже типова та поширена історія. Ці міста залишають на нас відбитки, формують. Ти або стаєш його частиною, або робиш все, щоб не стати нею. Цей реліз я присвячую місту, яке було мені домом, хай і таким, з якого хотілося якомога швидше втекти. Харш-нойз на межі з дарк-ембіентом найкраще описують те, що я відчуваю до Снігурівки», — розповідає про реліз Антон.

Марічка Максимець: «У мене теж love/hate стосунки з моїм містом, тому бажання присвятити цьому цілий альбом, особисто для мене, дуже навіть зрозуміле. Звучання альбому будує картинку сірого міста, старих гойдалок, в яких від дощу мокре сидіння, потріскана фарба на лавках, яку перефарбовували вже десятки разів. Місце, в яке не хочеш повертатися, але, коли чуєш, як хтось його ображає — це викликає агресію. Моє місто, моя гойдалка, моя лавка, тільки я можу говорити про них щось погане, бо хорошого, насправді, мало».

Оля Швед: «Вау, не те, щоб у повсякденному житті я б таке слухала, але ці треки чудово підійдуть для якоїсь експозиції в PinchukArtCentre».

XXV кадр — KADR AIRLINES

За словами артиста, реліз Kadr Airlines — це репрезентація його класичного хіп-хоп стилю, який відрізняється неординарною лірикою, фірмовими едлібами, впізнаваним флоу та мінімалістичним саундом. 

Кожний із треків мініальбому поетапно розкриває ментальну трансформацію XXV кадру та переусвідомлення життєвих пріоритетів й власного місця в цьому світі.

Спеціально для Лірум XXV кадр розповів про кожен трек на мініальбомі в рубриці «Пісня за піснею».

Настя Денеж: «Найбільше з EP мені відгукнулася Знову, подобається вокальний приспів. А ще, якщо вслухатися в текст, то це навіть трохи сумна пісня, попри всю енергію в її звучанні».

YamatoDen — Shadows

Жанр, в якому працює гурт, YamatoDen описує, як поєднання елементів кіберпанку, класичної естетики японської культури та міфології в контексті j-rock та метал жанрів. Кліп на трек Shadows із дебютного альбому Ambivalence показує містичну історію з тінями. Візуалом артисти хотіли передати почуття приреченості, в якій відчуття близькості потойбіччя зводить з розуму

Dibrova — Ліхтарі

У треці виконавець розповідає історію кохання між музикантом та дівчиною, яка була закохана в нього з самого дитинства. Випадкова зустріч на вечірці стала початком чогось більшого.

«Це не просто пісня, а символ спільної історії двох людей і надії на щасливе майбутнє, яке вони будують разом, навіть у важкі часи. Нехай вона стане нагадуванням про те, як важливо цінувати кожен щасливий момент разом із тим, кого ви любите, всупереч обставинам та подіям», — коментує виконавець.

Князь Володимир — Київ бомбили

Артист народився й виріс у Києві та вважає, що на його творчість вплинуло саме рідне місто. Цим треком, за його словами, він хотів передати атмосферу рідного міста в перші дні війни.

«Маємо наївні сподівання на те, що вчергове побачивши наслідки російського вторгнення, ви перестанете гризтися й звинувачувати один одного, а українське суспільство знову стане “одним цілим” задля того, щоби ворог став “нічем”», — коментує трек Князь Володимир.

Roiko — до сердешка

Це дебютний трек для Олександри Ройко, яка раніше брала участь в 13 сезоні музичного шоу «Голос країни».

«Відкритість серця може змінити наше життя. Я хотіла перетворити слова в музичний образ, дозволяючи слухачам зануритися в світ почуттів та рефлексії. У наш час не потрібно собі відмовляти в коханні та просто щасливих моментів», — коментує Roiko.

Настя Денеж: «Напевно, це класний скілл для музикантів уміти так володіти та грати голосом, і, можливо, це свідчить про якийсь рівень професійності. Але в мене склалося враження, ніби гарний жіночий голос просто закинули в додаток, який за допомогою ШІ обробляє та перетворює голоси в роботів, бурундуків або дітей. Очевидно, я не є цільовою авдиторією виконавиці».

Марічка Максимець: «Сподіваюся, у виконавиці є, що показати, окрім особливого голосу. Тому що я другий раз включила переслухати трек не через саму пісню, а аби згадати, як звучить її вокал. Момент у тому, що “особливий” — не завжди означає щось добре, мені, наприклад, занадто вайбить Дитячим Євробаченням. А як говорив Андрій Данилко: я не люблю співаючих дітей».

DakhTrio — Немилосердно

DakhTrio – крафтовий музично-театральний колектив театру «Дах». У команди існує щорічна традиція до дня народження Василя Стуса презентувати нову пісню на його вірш. Немилосердно — частина цієї традиції. 

morgendie — пітьма

«Ще одна пісня в нестандартному для нас стилі. Ця музична подорож розкриває наші нові грані та цього разу пітьма розкриє тему нещасливого кохання в міксі з рок-музикою», — розповідає про трек учасниця гурту.

Марічка Максимець: «Знову я зі своєю візуалізацією пісень: цей трек мені схожий на вечір на даху багатоповерхівки, коли сідає сонце та спадає літня спека. Чи звучить пісня так, ніби я чула щось схоже сотні разів перед цим? Так. Чи це обов’язково погано? Та не думаю. Можливо, вона не достатньо мене зачепила, аби слухати її самостійно, але це одна з тих пісень, яка не зіпсує плейлист».

Uliana Royce, Freaky Siren — На межі

«Відвертість, прямота та сенси цієї пісні не мають бути відкриттям для нашого суспільства, це має лише підсилити розуміння того, що всі люди мають право проживати свої почуття, не приховувати їх та ніколи не зіштовхнутись із засудженням. Відчувати свободу в своїх діях, у своєму виборі — це частина нашого життя», — описують реліз виконавиці.

Оля Швед: «Не сказала би, що це прям відвертий трек, багато хто зараз пише про секс. Але пісня мені сподобалася, вона легка, під неї можна потанцювати, ну й мелодія запамʼятовується, тож тепер вона грає в мене в голові».

Ben Obert — Поки зі мною ти  

«Буває, що люди бояться простих речей, простих слів, простих ситуацій найбільше. Тим не менш, це те, до чого все сходиться. Сказати комусь, що любиш, що підтримуєш, що не залишиш у важкий момент. Саме про це пісня. Здавалося б, звичайна фраза, яка може не викликати інтересу, але це й не є її метою. Її мета — передати те, що відчуває герой, як би просто це не було», — описують реліз виконавці.

Незламний — Дівчина ЗСУ

Цей реліз — дебютний для виконавця. Він розповідає, що готувався до нього цілий рік, проте дебют доводилося відтерміновувати через війну та волонтерство.

«Ця пісня народилася завдяки двом обіцянкам: перша — знайомій військовій, що я напишу про неї пісню, друга — колишній знайомій з РФ, що напишу те, що я думаю про її вибачення за фразу “Крым наш” (мовляв, російський) у пісні. Та вийшов той самий випадок, коли банальне поєднання історій стало дещо більшим, ніж виконання простих обіцянок: позбавлення рожевих окулярів щодо московитів, прощання з російською культурою, відраза до всього, що пов’язано з ворожою країною та початок цінування своєї держави, української мови, людей навколо тебе та любов до країни», — розповідає про реліз виконавець. 

Сусіди Стерплять, Burned Time Machine — скінхед і анімешниця

«Ідея тексту з’явилась із жарту про те, що на вечірку, на якій ми грали, мали прийти “праві” бити анімешників. Але цей жарт так би і залишився жартом, якби ми не вирішили зробити спільну роботу з гуртом Burned Time Machine. Хлопці скинули коротеньку демку, яка звучала точно, як аніме опенінги, і ми одразу загадали про стару ідею. Сама пісня, незважаючи на важке звучання, вийшла наймилішою в нашій дискографії. Вона розповідає просту історію двох різних людей, які щиро полюбили один одного, і завдяки своїм почуттям навчилися приймати чужі погляди на світ», — описують реліз учасники гурту Сусіди Стерплять.

Настя Денеж: «Що тут казати? Любов не має меж. А пісня викликала в мене щиру посмішку».

Микола Пацюк — Просто Чувак

«Я просто чувак, і в мене просто музика, моя історія нічим не відрізняється від тисяч інших людей, які ходять на роботу, та на вихідних, як мурашки на цукор збігаються в найближчому ТЦ, потягуючи колу в усім відомому фастфуді. Ми з вами всі однакові. Ми — просто форма, з якої наділені владою персони та корпорації ліплять те, що їм заманеться. Осягнувши себе в такому приниженому становищі, та подивившися на це збоку, в голову може прийти думка, що не хочеться бути просто чуваком. Можливо, це й робить мене не просто чуваком? Хто зна», — коментує реліз Микола Пацюк

ФРН — Лист додому

Лист додому написаний на текст однойменного вірша калуського поета Богдана Рубчака, який опинився в еміграції після закінчення Другої Світової та став учасником Нью-Йоркської групи поетів. 

Milestone Seven — Промінь

Це дебютний синг дніпровського гурту Milestone Seven, хоча власні пісні вони грають ще з 2019 року на акустичних концертах. Трек Промінь, за словами виконавців, передає нелегкий шлях пошуку себе крізь терни власної свідомості й гнітючої реальності сучасного життя

Love, Mary — Поцілунки

Поцілунки — перший реліз співачки Love, Mary після виходу її дебютного альбому Казка про любов. Цього разу Love, Mary розповідає про близькість на духовному та на фізичному рівнях через призму свого життєвого досвіду.

 «Раніше я вважала, що для того, щоб творити, я маю страждати. Розуміння того, що це так не працює і звільнення від токсичних стосунків, людей тощо, піде тільки на користь моїй творчості, прийшло зовсім нещодавно. Я безмежно радію цьому й презентую трек про кохання, в якому немає ні слова про сльози, біль і тому подібне», — коментує співачка.

Настя Денеж: «У кого є потреба в музиці доволі неоднозначної нині співачки Луни, можете послухати Love, Mary. По звучанню вони дуже подібні, але друга поки не зашкварилася. Сподіваюся, що Love, Mary не образиться на мене за це, адже пісня насправді гідна».

ДК Енергетик — Епілог

Для лірики Епілогу використали рядки з вірша Стуса через сприйняття ліричного героя, який працює на складі, та по завершенню своєї зміни не бачить сенсу продовжувати своє існування. Трек є заключним релізом попереднього етапу творчості гурту, після якої він планує перейти до роботи над альбомом із новим звучанням. 

Лейб — Заїбала

Трек Заїбала — автобіографічна поп-панк пісня, в якій розповідається про дівчину з очами «кольору моря». Ці очі захопили кожен сон ліричного героя, що змушує персонажа страждати, адже тепер болісні спогади переслідують його й у реальності, й у підсвідомості.

Настя Денеж: «Очі кольору моря — це, звісно, добре, але коли вже хтось напише пісню про мої карі очі? Я знаю лише “карі очі, чорні брови”. Відкриваю конкурс на кращу пісню про мої карі очі».

Omelta — вгору і вниз

«Життя постійно змінюється, важко передбачити, що на нас чекає завтра. У цьому синглі я хотіла поділитися своїми переживаннями в складний період життя, а також дати можливість іншим відчути в такі періоди, що це стається, і те, що вони не одні в своїх падіннях. Одна з головних цілей моїх пісень — пережити з людиною складні моменти, виплакати, вистраждати, щоб мати сили рухатися далі, щоб із часом бачити нові горизонти і світанки після часу темряви», — описує реліз виконавиця

Оля Швед: «Мені подобається, як українські артисти почали випускати більше музики про свої переживання. Хоча, можливо, це я тільки зараз почала помічати. У будь-якому випадку, пісня мені сподобалася, є в ній щось, що чіпляє».

MeloDie — Різні

«З першого погляду можна подумати, що трек Різні — типовий прохідний трек, з досить простим посилом любовної тематики. Але ця простота дає великий простір для фантазії. Завдяки візульному відображеню у сніппеті та майбутньому кліпі, можна відчути цю необмеженість польоту думок та фантазії. Я вважаю, що українській сцені не вистачає епатажних артистів, і я з радістю хочу це виправити», — коментує трек MeloDie.

probass ∆ hardi — 4:30

Настя Денеж: «Не розумію свого ставлення  до цього треку. Але те, що він трохи вибив мене з колії — факт».

adm:t — завтра?

Трек написаний на вірш українського письменника Максима Кривцова, який загинув на фронті в січні 2024 року.

Настя Денеж: «Іноді, коли я коментую релізи, хочеться просто написати: “додала до свого плейлиста”. Одне речення, після якого стає очевидно, наскільки сильно мені сподобалася пісня. adm:t, я додала завтра? до свого плейлиста».

Марічка Максимець: «Рефлексувати на болючі теми в творчості — не нововведення. Але болить трохи по-іншому, коли це спільна трагедія і абсолютно кожен розуміє емоцію, яку хоче передати автор. Її не чути, за звучанням трек дуже меланхолійний та спокійний, допоки не починаєш вслухатися в текст, та допоки не знаєш, чий він. Хотіла би я повернутися в час, коли жалілася на те, скільки пісень пишуть про розбите серце. Такі пісні в мені не відгукувалися. “Я вже й забувся, що є завтра” – відгукується легше. І від цього важче».

Рома Майк, Ekspert — Пробуди мене


Трек Пробуди мене — це історія про сон на яву, з якого не можна прокинутися. Це вже не перша співпраця артистів, спільні роботи присутні на альбомах New Era та Рома Майк

«У більшості люди впевнені, що за порогом буде ще щось, та ідея забуття має більше сенсу. Життя не поставиш на репіт, а смерті не уникнути. Створюючи цей трек я намагався спростувати усі біди, що відбуваються сьогодні. Я кажу собі — пробуди мене, і з прикрістю розумію, що це не сон», — говорить про трек Рома Майк.

bobski — barter

У треці репер розповідає про матеріальний та духовний обмін, ділиться досвідом і згадує часи на студії в Запоріжжі, де, за його словами, викарбовувався його унікальний стиль. Barter — перший сингл із майбутнього EP виконавця.

Собака що кричить — рукавиці не треба

«Пісня зустрічає легендарним дитячим віршиком “падав сніг на поріг”, і продовжується темою гулянь і підліткового кохання в зимовому воєнному Києві, де єдине, що може вас розділити — це комендантьська година, а за порваними під час гулянь штанами, можна збігати в секонд-хенд», — коментують трек виконавці.

Vanek Foundation, Brother Culture — Peace in

Іван Клименко, співзасновник музичного лейблу Enko, випустив спільний трек із англійським реггі-виконавцем Brother Culture. За словами виконавців, пісня-мантра має назву Peace In та оспівує мир в Україні й найбільшу силу людства — любов.

«Для нас ця пісня — заклик до єднання. Вона про нашу мрію, аби війна скоріше закінчилася, аби Україна перемогла і настав мир. Про це співаємо ми, українці, і виконавці з інших куточків світу, і ця колаборація є тому підтвердженням», — коментує Іван Клименко.


Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024