Головна
>
Кіно
>

Ретроспектива до 85-річчя Євгена Сивоконя, «Земля Івана» та інше: що дивитися на «Кіносараї»?

Ретроспектива до 85-річчя Євгена Сивоконя, «Земля Івана» та інше: що дивитися на «Кіносараї»?

28 липня у Києві стартує 10-й ювілейний кінофестиваль «Кіносарай»Програма фестивалю складається з національних та міжнародних програм ігрового, анімаційного та документального кіно. А відкриється подія ретроспективою видатного українського аніматора Євгена Сивоконя, яка буде присвячена його 85-річчю.

Цьогоріч у міжнародних програмах буде представлено 23 фільми з Бельгії, Іспанії, Німеччини, США, Франції, Італії, Хорватії та інших країн. Зокрема, в міжнародному ігровому конкурсі буде показаний фільм української режисерки Марії Пономарьової «Хороший хлопчик», вироблений у Нідерландах. 

Короткометражний фільм розповідає про бізнес-аналітика Андрія. Він піклується постопераційною реабілітацію свого батька і намагається бути в кількох місцях одночасно, щоб потурбуватися про потреби інших, але забуває про свої.

В національність програмі покажуть 12 українських короткометражних фільмів. Це будуть і прем’єри, і вже відомі фільми. Наприклад, «Пелюшковий торт» Анастасії Бабенко.

Це стрічка про двадцятилітніх Лєну і Вітю в яких щойно з’явилася дитина. Батьки в лікарняній палаті й намагаються розбудити сина, аби погодувати. А ще — прийняти зміни у власному житті й одне одного. А пелюшковий торт — подарунок новоспеченим батькам — ніби абсурдний пам’ятник їхньому батьківству, увінчує кімнату і чекає свого часу. 

Окремо буде представлено конкурс підліткового кіно і конкурс фільмів про сталий розвиток. Ця секція об’єднує фільми про стратегічний розвиток світу і подолання нагальних проблем цивілізації. Цього року будуть представлені фільми, що висвітлюють проблеми доступу людини до якісних водних ресурсів, техногенного впливу та руйнації екосистем.

Покажуть блок фільмів від анімаційної студії Новаторфільм «Прояв волі». Стрічки цієї програми розкажуть історії про пошук власних форм, усвідомлення себе через культурне надбання, прояв волі на життєвому шляху, який постійно піддається зовнішнім впливам та змінам. Учасники цьогорічної програми «Прояв волі live» ― митці, що працюють з темою війни і її наслідків. Зокрема в програмі будуть і веб-серіали: «Хащі», «Ukraïner», «Фортеця Маріуполь» Юлії Гонтарук та інші.

Окрім вже анонсованого показу фільму «Чорнобиль: втрачені плівки» за участі режисера Джеймса Джонса, відбудеться також показ фільму

Також відбудеться показ фільму «Земля Івана» Андрія Лисецького.

Документальний фільм розповідає про Івана Приходька — одного з останніх народних художників України. Він самоук, живе в селі, і все, що виходить з-під його пензликів чи різця — наївне та чесне мистецтво. Його світосприйняття, його внутрішній світ сповнені краси та радості. Одного дня картини Івана потрапляють на виставку в Мистецькому арсеналі — головному виставковому центрі країни. Чи проміняє він маленьку сільську хатинку на гламурне міське життя й товариство арт-критиків та агентів?

Спеціальним показом програми Сталий розвиток та фільмом-закриття стане українська премʼєра фільму «Чорнобиль: Втрачені стрічки» Джеймса Джонсона, який і представить фільм. Українським продюсером стрічки став Сергій Солодько.

Квитки на подію можна придбати за посиланням. Вхід на фестиваль в перший день безкоштовний.


Читайте також: Faine Misto x Rockowa Noc оголосили український лайнап

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024