Головна
>
Кіно
>

Закінчилася серія «Культурних понеділків». Що це і які проєкти перемогли?

Закінчилася серія «Культурних понеділків». Що це і які проєкти перемогли?

18 грудня відбулася остання зустріч в межах першого сезону проєкту «Культурні понеділки». Загалом було проведено 11 заходів, кожен присвячений іншій тематиці: документальний відеопродукт, музична індустрія, література та інше. На кожній події митці пітчили свої власні ідеї в межах категорії їх творчості. З-поміж них запрошені експерти визначали переможця, який отримує стипендію на втілення задуму розміром 39 000 гривень.

Переможці програми та їх проєкти:

Аделіна Борець — короткометражний фільм «Увага, добрий пес»

Це чорна комедія про старого Степана, який усвідомлює, що його життя наближається до кінця, але наповнює свої дні утриманням собак із притулку, так само старих і самотніх, як і він сам. Спостерігаючи, як ці собаки помирають, він намагається примиритися із своєю неминучою смертю.

В межах проєкту «Культурні понеділки» планують дозняти фільм та завершити його музичне оформлення.

Пьотр Армяновський — реабілітація з VR 

Це поєднання мистецтва та віртуальної реальності, спрямоване на розробку новаторських методів реабілітації для тих, хто стикається з фантомними болями, а також для покращення їхнього психо-емоційного стану. 

В межах ініціативи «Культурні понеділки» автор планує придбати віртуальний шолом та оплатити ліцензії на програми для віртуальної реальності.

Євгеній Стасіневич — дослідження про журнал «Арка»

Це дослідження історії та літературних аспектів українського еміграційного журналу XX століття, «Арка» (Німеччина, 1947–1948 рр.). Головний акцент робиться на літературі та висвітленні літературного процесу в одному з найважчих періодів минулого століття. За допомогою стипендії автор планує закінчити дослідження.

Мар’яна Роговська — створення серії лайвів для каналу Blue Lizard

Проєкт Blue Lizard розкриває представників української музичної сцени, даючи можливість слухачам спостерігати за виступами артистів та відкривати для себе нові таланти. Протягом 4 років існування Blue Lizard вдалося співпрацювати з 20 виконавцями, серед яких Артистка Чуприненко, гурт Nazva, Tember Blanche, Blooms Corda та інші. Завдяки стипендії їм планується записати наступні 3 виступи та активно просувати їх. 

Про досвід запису в межах проєкту Blue Lizard ми поспілкувалися з гуртом The Soul Delusion. Матеріал можна прочитати за посиланням

Аліса Гладкова — лялькова вистава «Чортик в коробці»

Експериментальна вистава, натхненна творами Рея Бредбері, яка окреслюватиме проблематику ілюзорної свободи. Камерна вистава передбачає трансформацію ляльок та поєднує в собі гру живих акторів з ляльками та елементами тіньового театру.

Анастасія Метальникова – перезапуск інтерактивної вистави для малят «Тік Так»

Вистава побудована на виявленні взаємозв’язків між рухом та звуком, щоб допомагати дітям самостійно досліджувати простір.

Анна Гайова — цифрова кравецька книга

Електронна книга для кравців, присвячена традиційному вбранню (строям) чоловіків та жінок етнографічного регіону Середньої Наддніпрянщини, буде доступна онлайн. У цьому ресурсі представлені цифрові зразки з детальними описами та фотографіями 8 моделей одягу. Ці лекала можна завантажити у форматі PDF, роздрукувати та використати для створення традиційного вбрання, доступного для усіх охочих.

Олег Федунчак — проєкт «Не огородня квітка з Ганною Собачко-Шостак»

Це низка майстер-класів RISO та виставка художніх друків, які виникають як результат участі у цих майстер-класах. Художники та ілюстратори працюватимуть над створенням уявного світу квітів. У 60-х роках твори народної майстрині Ганни Собачко-Шостак, за словами авторів, надихнули цілу групу українських авангардистів другої хвилі. Організатори проєкту сподіваються, що і сьогодні це буде відкриттям та джерелом натхнення для багатьох сучасних творців і творчинь.

Дара Вінарська — створення осередку музичних менеджерів від Porichka  

Завдяки стипендії від «Культурних понеділків», засновниці проєкту планують розширити свою аудиторію серед музичних менеджерів і провести ряд заходів, спрямованих на їх взаємодія та об’єднання. Метою є поглиблення знань і розуміння можливостей в галузі музики як в Україні, так і за її межами.

Юлія Найдиш — медіапроєкт у вертикальному форматі «Дикий Схід»

Вона планує створити серію коротких інформаційно-просвітницьких відео (для Тік-току, Instagram та Facebook Reels), присвячених культурі Луганщини і Донеччини в період відновлення Незалежності. Головна мета — представити видатних представників культури (музикантів, письменників, виконавців тощо) Сходу, розповісти про східний андеграунд і провокативних перформерів. Відеоматеріали будуть викладені доступною мовою, з додаванням гумору, щоб стати частиною протидії російській пропаганді.

Під час визначення переможця журі найбільше звертали увагу на розкриття ідеї проєкту та соціальної значимості місії. Також до критеріїв оцінювання входили реалістичність досягнення результатів за вказаний строк і бюджет, розуміння своєї аудиторії, якість виступу та інше. 50% учасників проходили у фінал для оцінювання журі саме за результатами голосування глядачів.

«Культурні понеділки» — це проєкт громадської організації «Простір 500» та соціального підприємства Urban Space 500. Під час заходів українські митці не лише мали можливість отримати фінансову підтримку для їх реалізації власних проєктів, а й обговорити креативні концепції, послухати думки експертів та налагодити контакти для подальших співпраць. 

«Цим проєктом ми хочемо підтримати низові ініціативи у різних секторах культури, посилити незалежних культурних активіст/ок і посприяти їх знайомству між собою задля обговорення викликів й можливостей, сприяння співдії та колабораціям», — ідеться на сайті проєкту.

Детальніше про проєкт «Культурні понеділки», їх мету та регламент можна прочитати в нашому матеріалі

Програма здійснюється у партнерстві з громадською організацією «Шум Рейв», культурною спільнотою «Навзаєм» і платформою «Моє Місто». Фінансову підтримку проєкту надають Міністерство закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.


Читайте також: 6 українських фільмів, що виходять в прокат цієї зими

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024