Головна
>
Кіно
>

6 українських фільмів, що виходять в прокат цієї зими

6 українських фільмів, що виходять в прокат цієї зими

Взимку на великих екранах покажуть біографічну стрічку про сина Івана Франка, драму про лікарку швидкої допомоги та детектив про радянського працівника міліції. Ми зібрали для вас добірку українських фільмів, прем’єра яких відбудеться цієї зими.

«Мій карпатський дідусь», режисер Заза Буадзе

Італієць з українським корінням Мікеле має вирушити до покинутого карпатського села, щоб розвіяти прах матері. Тут живе його дід Михайло, з яким головний герой раніше не бачився. Перше знайомство виявляється важким, оскільки дідусь не розмовляє ані англійською, ані італійською. Умови в українській Бережниці значно відрізняються від Генуї, і Мікеле вирішує повернутися додому. Однак в нього це не виходить. Спілкування діда і онука перетворюється на справжню битву поколінь, але з часом обидва розуміють важливість сімейних зв’язків та потребу в компромісі.

«Це історія трьох поколінь. Бо одного разу батько не сприйняв вчинок своєї доні й відрікся від неї. А через 16 років мав за це відповідати. Так він зустрічає онука, якого ніколи не бачив й говорить незнайомою мовою», — описав стрічку режисер Заза Буадзе

Робота над фільмом почалася в 2015 році. Прем’єра стрічки відбулася 21 та 24 серпня 2023 року в межах Національного конкурсу Одеського міжнародного кінофестивалю.

Дата релізу: 28 грудня 2023

«Дон Жан із Жашкова», режисер Віктор Буток

Женя Горобчик, фотограф з Києва, який шукав роботу, але випадково знайшов нове кохання. Проте у Жені вже є дружина і син, колишня дружина й інші проблеми. Не розуміючи, як вирішувати свої труднощі, він розглядає варіант покінчити життя самогубством. Однак несподіваний поворот подій може привести його до нового щастя.

Стрічку знято за однойменною п’єсою Оксани Гриценко. Головну роль виконав В’ячеслав Бабенков («Носоріг»). Серед акторського складу також телеведуча Надія Мейхер, Антоніна Хижняк («Спіймати Кайдаша») та Михайло Хома (DZIDZIO)

Дата релізу: 4 січня 2024

«Ля Палісіада», режисер Філіп Сотниченко

Події відбуваються у 1996 році, всього за п’ять місяців до введення мораторію на смертну кару. Два старих приятелі, один з яких — детектив міліції, а інший — судовий психіатр, розслідують вбивство свого колеги. В минулому обоє були закохані вдову загиблого. Пошук вбивці, вплетений у заплутану справу, відкриває давно забуті спогади. 

Читайте також: Неонуар подвійної натури 1990-х: огляд на «Ля Палісіаду» Філіпа Сотниченка

«Я хотів досягнути атмосфери, яку я пам’ятаю з дитинства. Мені взагалі подобається кіно, в якому майже нічого не відбувається. Окрім того, ми не хотіли спекулювати на цих хутряних шапках та інших артефактах. Під час примірок ми навпаки знімали з акторів якісь елементи одягу 1990-х. Не хотілося, щоб ми робили ряджених героїв», — коментує режисер стрічки Філіп Сотниченко для Лірум.

Ми поспілкувалися з режисером стрічки про зйомки, естетику 90-х та надхнення творчістю Міхаеля Ганеке. Прочитати матеріал можна за посиланням.

Світова прем’єра фільму відбулася на Роттердамському міжнародному кінофестивалі, де отримала приз FIPRESCI. Згодом стрічка здобула ще кілька нагород (на кінофестивалі в Сараєво та Вільнюсі), а також стала переможницею цьогорічної премії «Кіноколо».

Дата релізу: 11 січня 2024

«Як там Катя?», режисерка Крістіна Тинькевич

Фільм розповідає про лікарку швидкої допомоги та матір-одиначку Анну. Вона є опорою для своєї сім’ї, проте неочікувана трагедія залишає героїню наодинці з жорсткою системою та безмежною втратою. 

«Головна героїня стикається з травмою. Вона проходить прийняття, переживання, переосмислення. І на жаль, за останні півтора року – це той досвід, який став знайомим мільйонам людей. Можливо, для когось цей фільм стане терапевтичним», — розповіла режисерка Крістіна Тинькевич.

Дебютний повнометражний фільм Крістіни Тинькевич вперше був представлений глядачам під час світової прем’єри на 75-му кінофестивалі у Локарно в межах конкурсної програми Concorso Cineasti del presente. Під час заходу стрічка здобула дві нагороди: спеціальний приз журі Ciné+ та за найкращу акторську гру, яку було вручено головній героїні — Анастасії Карпенко.

Дата релізу: 25 січня 2024

«Інший Франко», режисери Ігор Висневський, Віталій Малахов

У червні 1941 року в маєтку Франків у Львові з’являється гість — Андрій Грищук, старий друг Петра Франка. Обидва пройшли через складні роки та події разом. Вони брали участь в скаутській організації «Пласт», конкурували за кохання однієї жінки, служили в армії, врятувались від пожежі на літаку та вибиралися з  полону. Тепер, під час Другої світової війни, вони зіштовхуються з новими випробуваннями, і питання щодо їхньої ролі в історії стає актуальним. Це історія дружби, суперництва і кохання в умовах війни.

Українська прем’єра стрічки «Інший Франко» відбулася 11 вересня 2021 року у національній конкурсній програмі Хмельницького кінофестивалю. На події В’ячеслав Довженко, який виконував головну роль, отримав нагороду «Найкраща акторська робота». Роль Андрія Грищука грає Ахтем Сеітаблаєв.

Дата релізу: 8 лютого 2024.

Уроки толерантності, режисер Аркадій Непиталюк

Провінційна шкільна вчителька, яка зіштовхується з фінансовими труднощами та загрозою розпаду сім’ї, вирішує взяти участь у державній програмі євроінтеграції під назвою «Уроки толерантності». Вона переконує свого чоловіка і дітей прийняти у себе вдома ЛГБТ-представника та активіста, щоб отримати допомогу. Тепер родина виявляється в ситуації, коли їй потрібно подолати свою гомофобію та неприйняття інакшості.

В основі стрічки — п’єса Ігоря Білиця «Гей-парад». Світова премʼєра фільму відбулася 9 листопада на Талліннському кінофестивалі «Темні ночі» у категорії «Вибір критиків».

Дата релізу: 14 лютого 2024 

Список фільмів може оновлюватися.


Читайте також: Одеський міжнародний кінофестиваль назвав дати проведення та почав прийом заявок на участь

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024