Головна
>
Кіно
>

Кабмін звільнив з посади очільницю Держкіно Марину Кудерчук

Кабмін звільнив з посади очільницю Держкіно Марину Кудерчук

Кабінет Міністрів України звільнив з посади голови Держкіно Марину Кудерчук. Таке рішення ухвалив Кабмін на засіданні 5 липня. Тимчасово її обовʼязки виконуватиме Юлія Шевчук.

Марина Кудерчук очолила Держкіно у 2020 році. Кіноспільнота негативно відреагувала на призначення. Зокрема, через її бекграунд, чи-то пак, — його відсутність. На той момент, у порівнянні з іншими кандидатами, у неї було значно менше досвіду роботи в кіноіндустрії. Пані Кудерчук — економістка за освітою, працювала в Держекоінспекції та Податковій адміністрації Запорізької області, а також — заступницею голови Запорізької ОДА з аграрних питань.

На співбесіді в Мінкульті головним своїм досягненням Кудерчук назвала розвиток Центрального запорізького кінотеатру (де працювала заступницею директорка й директоркою) та міжнародного фестивалю короткометражного кіно на його базі (йдеться про кінофестиваль ZIFF).

Уже після оголошення про нову посаду вона попросила скептиків судити про неї і її роботу за результатами, які, сподівається, «усі побачать найближчим часом». Втім, здобути прихильність й підтримку кіноспільноти Кудерчук не вдалося й протягом наступних років, бо Держкіно перестало йти на діалог з кіноспільнотою.

Докладніше про перший рік Кудерчук як очільниці Держкіно, писало видання «Ділова столиця». Повний текст можете прочитати за посиланням, але головний висновок — рік керування ознаменувався відчутним урізанням фінансування кіноіндустрії. Рекап звіту відомства за 2022 рік можна почитати тут.

Однією з найбільш резонансних подій, що вийшла за межі кіноіндустрії на загальнонаціональний рівень, стало рішення про реорганізацію Довженко-Центру. Детально про це ми розповідали за посиланням.

Кіноспільнота неодноразово висловлювала недовіру до керівниці Держкіно через системний непрофесіоналізм та недоброчесність, просила уряд про її відставку, а також написала відкритий лист із закликом перенаправити бюджет Держкіно на ЗСУ через недовіру до керівництва агентства.

Тепер обв’язки очільниці буде виконувати Юлія Шевчук. Вона була першою заступницею голови Держкіно з серпня 2020 року. А до цього, з 2011 року, очолювала юридичний відділ відомства.

Читайте також: Держкіно оголосило 19-й конкурс кінопроєктів. Що не так? (Все не так)

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024