Головна
>
Кіно
>

«Жіноча роль»: Київський тиждень критики оголосив програму першої секції показів

«Жіноча роль»: Київський тиждень критики оголосив програму першої секції показів

З 12 по 18 жовтня відбудеться Сьомий Київський тиждень критики. Організатори представили програму з першої конкурсної секції. Це програма української ретроспективи «Жіноча роль», що присвячена легендарним акторкам різних епох.

Лірум є інформаційним партнером події, тож розповідаємо, які фільми ввійдуть в українську ретроспективну програму.

Також організатори оприлюднили офіційний постер події. На ньому зображена Анна Стен — уродженка Києва, яка була популярна в 1920-1930-х роках у Європі та США.

До програми «Жіноча роль» увійшло шість стрічок від 1928 до 1992 року. Один із кураторів Київського тижня критики Станіслав Битюцький зазначає, що програма покаже, як упродовж останнього сторіччя змінювалася акторська гра, жіночі персонажі та ставлення до них:

«Ця секція також дає змогу поглянути, як соціокультурні стереотипи знаходили відображення на великому екрані, та як зі зміною епох змінювалося місце жінки на екрані та поза ним».

Фільми, що увійшли до програми

«Джальма» (1928), режисер Арнольд Кордюм

Це один із небагатьох фільмів ВУФКУ (Всеукраїнського фотокіноуправління), у якому головну роль виклнала жінка. 19-річна акторка Лідія Островська-Кордюм зіграла чеченську жінку, яка після війни на Кавказі потрапляє зі своїм коханим в його рідне село в Україні, де стикається з ворожістю місцевих до «нехристиянської душі».

Кадр з фільму

«Прометей» (1935), режисер Іван Кавалерідзе

У центрі сюжету — сільський хлопець Івась. Його мобілізують на Кавказ, а його дівчина опиняється в борделі. Після повернення юнак підіймає повстання. Одну з найколоритніших ролей у фільмі — господарки борделю — зіграла Наталія Ужвій. На екрані вона встигла дебютувати ще в період німого кіно, грала в перших звукових фільмах 30-х, а світову відомість здобула у 40-х. 

Кадр з фільму

 «Квітка на камені» (1962), режисери: Анатолій Слісаренко та Сергій Параджанов

Це оповідь про кохання у невеликому шахтарському містечку, яке будується у донецькому степу. Одну з ролей виконувала акторка Інна Бурдученко. Під час фільмування вона загинула на знімальному майданчику, виконуючи вказівки режисера раз по раз перезнімати дубль, де акторка мала входити до охопленого полум’ям будинку. Режисер Анатолій Слісаренко після цього був заарештований, а фільм дознімав і переробляв Сергій Параджанов.

Кадр з фільму

«Вечір на Івана Купала» (1968), режисер Юрій Іллєнко

Стрічка, натхнена творчістю Миколи Гоголя. Головний герой — юнак, який укладає угоду з нечистою силою заради свого кохання. Жіночу роль першого плану зіграла Лариса Кадочникова, яка також знімалась у фільмі «Тіні забутих предків».

Кадр з фільму

«Лісова пісня. Мавка» (1981), режисер Юрій Іллєнко

Це екранізація однойменної драми-феєрії Лесі Українки. Мавку в картині втілила акторка Людмила Єфименко, чий образ став переосмисленням канонічної героїні. У 80-х вона зіграла ще у двох знакових українських стрічках — «Легенда про княгиню Ольгу» та «Лебедине озеро. Зона».

Кадр з фільму

«Голос трави» (1992), режисерка Наталя Мотузко

Це містична драма за мотивами оповідань Валерія Шевчука. Стрічка розповідає про молоду чарівницю, яка переймає знання у старої чаклунки. Одну зі своїх перших ролей у фільмі зіграла тоді ще початківиця Ольга Сумська, а роль старшої чаклунки дісталася українській акторці Раїсі Недашківській. За словами організаторів, саме на подібному перетині поколінь з’явилося унікальне феміністичне кіно, яке, зокрема, отримало схвальні відгуки на Берлінському кінофестивалі, де відбулася світова прем’єра.

Кадр з фільму

Програма Київського тижня критики складатиметься з кількох секцій: окрім програми «Жіноча роль», на фестивалі покажуть міжнародну програму з хітами головних світових кінофестивалів, тематичну ретроспективу культової кінокласики та програму «Фокус» (добірка нових картин з України та іншої фокусної країни, сформована селективною комісією кінокритиків обох країн). Традиційно в межах події відбудеться нагородження Премією «Кіноколо». Продаж фестивальних абонементів розпочнеться у вересні.


Київський тиждень критики — міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого виступають українські кінокритики й кінокритикині: співзасновниця Спілки кінокритиків України, критикиня, редакторка Дарія Бадьйор, кінознавець і режисер, керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Битюцький, колумніст і автор видань LB.ua й DTF Magazine Сергій Ксаверов і кінокритикиня, лекторка курсу про кіно в «Культурному Проекті», кураторка кінозалу в онлайн-кінотеатрі Sweet.Tv Анна Дацюк. У 2023 році фестиваль відбудеться всьоме.


Читайте також: Дискусії, презентації та нетворкінг: про що говоритимуть в індустрійній секції Одеського кінофестивалю

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024