Головна
>
Кіно
>

У Польщі пройшов фестиваль українського кіно. Найкращий фільм — «Ля Палісіада»

У Польщі пройшов фестиваль українського кіно. Найкращий фільм — «Ля Палісіада»

Повнометражний ігровий фільм «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка був визнаний найкращим фільмом на кінофестивалі Ukraina! Festiwal Filmowy у Польщі. Про це повідомляється на сторінці фестивалю у фейсбуці. Серед інших фільмів, які отримали нагороди: «Звідки куди» Мачека Хамели, «День вчителя» Олексія Пасічника, «Я і Фелікс» Ірини Цілик та «Люксембург Люксембург» Антоніо Лукіча.

Стрічка «Ля Палісіада» була знята в жанрі пострадянського нуару, ця стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари. Українська прем’єра стрічки відбулася на відкритті 7-го Київського тижня критики. Рецензію на фільм від кінокритика Ігоря Кромфа пожна прочитати за посиланням.

Найкращою документальною роботою обрали стрічку «Звідки куди» режисера Мачека Хамели. Фільм розповідає про евакуацію українців, яким допомагає польський волонтер Мачек Хамела. Він долав десятки тисяч кілометрів аби відвезти біженців до Польщі. Мачек проїжджав повз покинуті будинки, заміновані поля та численні військові блокпости та фільмував документальну стрічку за кермом автомобіля.

А спеціальну відзнаку за найкращий художній фільм вручили стрічці «Я і Фелікс» режисерки Ірини Цілик. Це екранізація автобіографічного роману українського письменника Артема Чеха «Хто ти такий?». І книжка, і фільм розповідають про дорослішання хлопця Тимофія у 90-х, його сім’ю, друзів, перше кохання, і стосунки з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його сім’ї, але це неточно.

Найкращим короткометражним фільмом було обрано стрічку «День Вчителя» режисера Олексія Пасічника. За сюжетом фільму, у ліфті застрягли поважна вчителька та дві молоді жінки. Виявляється, що ці жінки — жертви педофіла. Через багато років вони заманили його в пастку. Змушують його зізнатися на камеру. Після того, як у нього стався серцевий напад, перед ними постає дилема — врятувати його чи дати йому померти.

Приз глядацьких симпатій отримала стрічка «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча. Це — друга повнометражна робота режисера, відомого за фільмом «Мої думки тихі». Фільм розповідає про братів-близнюків, які мають різні погляди на життя. На тлі міжлсобистісних розбіжностей їх об’єднує спільна біда — брати дізнаються, що їхній батько, який покинув родину багато років тому, потрапив до лікарні та помер у місті Люксембург. Вони вирушають на його пошуки та намагаються зрозуміти, як влаштоване життя, спираючись на приклад батька. Один з братів вважає його за героя, а інший – намагається триматись якомога далі від його кримінальної фігури.

«Люксембург, Люксембург» також увійшов у десятку найкасовіших українських фільмів. Детальний огляд фільму від кінокритика Ігоря Кромфа можна прочитати за посиланням.

Крім того, на фестивалі вручили відзнаки за найкращу акторську гру. Їх отримали Ірма Вітовська за роль у фільмі «Коза Ностра. Мама їде» і Карина Химчук за роль у стрічці «Ти мене любиш?».


Фестиваль Ukraina! Festiwal Filmowy — найбільший фестиваль українського кіно в Польщі. Багато років захід привертає увагу польських глядачів до українського кінематографу. Фестиваль має на меті поширювати знання про сучасну Україну та українців через покази фільмів та онлайн-зустрічі з їхніми авторами. Торік головний приз фестивалю отримала стрічка Homo Deus Юлі Дегліної «за вміння говорити мовою фільму, співпереживання та зворушливий образ молодого покоління».


Читайте також: Рекап кінофесту. Яким був Київський тиждень критики?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024