>
>

Неонуар подвійної натури 1990-х: огляд на «Ля Палісіаду» Філіпа Сотниченка

12 жовтня, у межах Київського тижня критики, відбулася національна прем’єра дебютного фільму Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада». Світова відбулася на Роттердамському фестивалі, де стрічка отримала приз FIPRESCI.

Події в стрічці розгортаються в 1996 році, в останні місяці існування смертної кари в Україні. У центрі сюжету — судовий психіатр, чиє спокійне життя змінюється, коли він має взяти участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Герой починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним.

Спеціально для Лірум кінокритик Ігор Кромф розповідає про те, чому це кіно дратує і захоплює водночас.

«Ля Палісіада» — це фільм, архітектура якого дратує і захоплює водночас. На початку фільму ми бачимо історію про якихось хіпстерів і їх проблеми, яка раптово перетікає в історію розслідування в Ужгороді 1996 року. Цю вступну частину можна оцінювати залежно від своїх глядацьких умінь: і як флешбек, і як флеш-форвард, і як щось паралельне. Далі архітектура цього фільму легшою не стає, бо якщо ви думаєте, що перед вами класичний детектив про 1990-ті, то ні. Адже класичний детектив — це своєрідний сюжетний пазл, де різні частини завдяки логіці складаються в спільну велику картину. Сотниченку вдається до «сюжетного тероризму» і викидає частину необхідних елементів пазла, іноді замінюючи їх пазлами з іншої коробки. «Ля Палісіада» — це фільм, який потребує від глядача постійно концентрації, щоб зрозуміти, а що власне зараз відбувається, хто веде це розслідування і взагалі про що це кіно.

Очевидно, що такий «некомфортний» підхід змушує дратуватися, але якщо ж вам вдалося витримати півтори години вдумливого перегляду — ви відчуєте емоції близькі до захопленості.

Про що ж, власне, «Ля Палісіада». В Ужгороді зразка 1996 року убивають полковника міліції. Місто стає на диби й знайти вбивцю — справа честі. Довіряють цю нелегке завдання двом присланим «детективам»: слідчому Ільгару Сабітову (Новруз Хікмет) та судовому психіатру Олександру (Андрій Журба). Тандем Хікмета та Журби — це такий класичний поліційний баді-дует із поправкою на пострадянську дійсність. Перший — матьорий слідак, який схильний більше до рефлексів, ніж рефлексій (хоча не завжди, бо з ним є дуже ніжні та інтимні сцени). Судовий психіатр Олександр — це такий типовий (пост)радянський інтелігент, який не лише потрапив у розлом епохи, але в якийсь дивний блудняк із розслідуванням, у додачу до того, що сім’я його руйнується. Абсолютна безвихідь і депресія, у якій Олександр намагається триматись із гідністю (пост)радянського інтелігента. Хоча насправді спільного в майора Сабітова та психіатра Олександра багато — це обидва втомлені життям та обставинами чоловіки, які однаково закохані у вдову вбитого полковника, однак жоден із них ніколи не покаже свої почуття. Найкраще це передає сцена кухонного застілля, де в жовтуватому світлі електролампочки з вольфрамовою ниткою стільки не висловленого, що і висловлювати не треба, ясно й так.

Окремо все ж варто виділити акторську гру Новруза Хікмета, бо вона настільки фактурна та видатна, що ніколи не повіриш, що Хікмет — актор та режисер, а не старий вовк слідчо-оперативних груп. Його харизма, уміння стояти й ходити в кадрі, вуса в поєднанні з хутряною шапкою — він дуже реалістично створив образ працівника карного розшуку з 1990-х (дуже схожий у ті ж 1990-ті приходив до мого батька).

Але не лише акторська гра задає атмосферу тих часів, яка тут дійсно особлива. У нас знято вже досить багато рефлексій на 90-ті, більшість із них це історії дорослішання, з різною долею власного чи знайомого досвіду режисерів та режисерок. У всіх цих історіях дорослішання є спільне — досить тепле та в чомусь ностальгійне відчуття епохи накопичення перших капіталів. Фільм Сотниченка теж занурює в атмосферу 1990-х, але досить нейтрально та відсторонено. «Ля Палісіада» — це концентрована епоха 1990-х із їхніми застіллями, дитячою самодіяльністю, стихійними ринками, братками в спортивних костюмах і київським «Динамо», що ще в когось перемагає. Але 1990-ті Сотниченко передає не через призму лампової, хоч іноді й екстремальної юності, як це робить Ірина Цілик у «Я і Фелікс» чи Аня Бурячкова в «Назавжди-Назавжди» й не через якусь псевдофілософську непроглядну чорнуху, як Олег Сенцов у «Носорогові», а через мутняки та блудняки, якими була наповнена ця епоха, розгадок, до яких ні ми, ні майбутні покоління швидше за все не прийдуть.

Глядач дивиться дуже мутну історію того, як два працівники правоохоронних органів намагаються шити білими нитками кримінальну справу, щоб швидше знайти винного й підвести його під розстрільну статтю, поки це ще дозволено. Саме в цій мутності й цих блудняках криється сутність того, що сам режисер називає «пострадянським нуаром», чи все ж більш вірно — «неонуаром». Адже наші 1990-ті — це дійсно про мутність і блудняки. Держава тільки поставала, а навкруги вже «обкашлювалися справи», приватизовувалося народне майно, топилися в річках конкуренти, вивозилися в посадку журналісти. Не було зрозуміло, хто тут правий, а хто — ні. Хто в цій епосі герой, а хто — антагоніст. Певною мірою 1990-ті — це епоха суцільних антигероїв. Саме це ми бачимо в «Ля Палісіаді». Фільм знімається в майже телевізійному форматі на ледь не VHS-камеру 4:3. І спершу це здається простим прийомом — передати візуальний світ тих років, який саме таким зберегли чисельні домашні відеоархіви, а також фільмування кримінальної та іншої хроніки.

Але як я вже починав свою рецензію — архітектура «Ля Палісіади» складна. І знімання на цю VHS-камеру — це документування злочину, але не вбивства міліціонера, а фальсифікації розслідування цього вбивства. Сотниченко створює такий собі фільм у фільмі, де головні герої спостерігають за оперативними відео слідчих експериментів щодо вбивства, психіатричної експертизи та процесу впізнання, а глядач спостерігає за відеохронікою фальсифікації злочину. Саме десь на стадії усвідомлення цього процесу роздратування фільмом перетворюється на захоплення.

У прокаті стрічка буде з 11 січня наступного року. І якщо ви хочете подивитися на 1990-ті, як майже документальний зліпок у поетичній формі, то «Ля Палісіада» — це те, що треба дивитися неодмінно.

Оцінка критика: 10/10

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.