Головна
>
Новини
>

Внаслідок удару по Краматорську померла письменниця Вікторія Амеліна

Внаслідок удару по Краматорську померла письменниця Вікторія Амеліна

1 липня померла українська письменниця та громадська діячка Вікторія Амеліна. Вона отримала важкі поранення внаслідок російського удару по Краматорську. Про це повідомив український ПЕН-клуб.

27 червня Вікторія Амеліна була у Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані Ria Lounge, росіяни завдали ракетного удару по цій будівлі. Вікторія отримала тяжкі поранення. 

«Лікарі та парамедики у Краматорську та Дніпрі робили все можливе, щоб урятувати її життя, але, на жаль, поранення було смертельним. В останні дні життя Вікторії поруч із нею були її рідні та друзі», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 27 червня російські війська завдали два ракетних удари по центру Краматорська і приватному сектору Біленького поблизу міста. Внаслідок цього загинуло 13 людей, серед них — троє дітей. Ще близько 60 людей отримали поранення.

Що відомо про Вікторію Амеліну? 

Як письменниця, Вікторія Амеліна дебютувала з романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» у 2014 році, книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року — 2014». А наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Того ж року Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. У 2017 вийшов її другий роман «Дім Для дома». Вона також авторка дитячих книжок «Хтось, або Водяне Серце» та «Е-е-есторії екскаватора Еки».

Вікторія — засновниця Нью-йоркського літературного фестивалю на Донеччині.

З початком повномасштабного вторгнення Амеліна активно волонтерила, з літа 2022 року приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds. Разом із командою Вікторія працювала, як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Читайте також: «Я завжди буду проти». Яким був письменник Володимир Вакуленко — у спогадах близьких

Як повідомляє ПЕН, письменниця також працювала над своєю першою нон-фікшн книжкою англійською мовою War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War про жінок, які документують російські воєнні злочини.  Також письменниця займалася активною адвокаційною роботою: зверталася до урядів інших країн про надання зброї Україні, вимагала справедливості й створення спеціального міжнародного трибуналу для всіх винуватців російських воєнних злочинів проти України, говорила про спільну антиколоніальну боротьбу українців та інших народів світу. 

Найближчим часом рідні повідомлять про час та місце прощання з Вікторією у Києві та Львові.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024