Головна
>
Кіно
>

Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка отримав нагороду на Роттердамському кінофестивалі

Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка отримав нагороду на Роттердамському кінофестивалі

Повнометражна дебютна стрічка Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» отримала приз FIPRESCI на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Переможця цього призу визначає журі кінокритиків.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) — щорічний фестиваль, який проводиться в різних кінотеатрах Роттердама, у кінці січня. IFFR є одним з найвідоміших європейських кінофестивалів основна увага якого зосереджена на останніх роботах нових талановитих режисерів.

«Ля Палісіада» — єдиний український фільм й перший з 2008 року український фільм, що потрапив до головної програми фестивалю — Tiger competition.

На Роттердамському міжнародному кінофестивалі відбулася світова прем’єра стрічки й «Ля Палісіада» одразу отримала нагороду.

В інших секціях фестивалю були показані «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука і «Фільм присвячений воді та деревам» Флоріана Юр’єва.

Фільм «Ля Палісіада» знятий в жанрі пострадянського нуару. Події розгортаються в Україні в 1996 році, в останні місяці існування смертної кари в Україні.

У центрі сюжету — судовий психіатр, чиє спокійне життя змінюється, коли він має взяти участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Герой починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним. 

«Я випадково натрапив на інформацію про смертну кару в Україні: був дуже здивований, що вже за часів незалежності в країні й далі вдавалися до найвищої міри покарання. Мене зацікавила процедура страти. Згодом я дізнався, що під час розстрілу поряд мусив бути присутній лікар, щоб зафіксувати смерть засудженого. Потім став шукати інформацію про роль лікарів у правоохоронній і судовій системах. Таким чином вийшов на фігуру судового психіатра, який здався мені потенційно цікавим персонажем у потенційно цікавих обставинах», казав режисер Філіп Сотниченко в інтерв’ю DTF.


Читайте також: Українські фільми потрапили в програму Берлінале

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024