Головна
>
Музика
>

50 000 гривень на благодійність за кавер? Розповідаємо про номінацію «Майстерність року» Jager Music Awards 2024

50 000 гривень на благодійність за кавер? Розповідаємо про номінацію «Майстерність року» Jager Music Awards 2024

До 20 лютого триває прийом заявок на номінацію «Майстерність року» музичної премії Jager Music Awards 2024 бренду Jägermeister. Ця номінація присвячена популяризації української культури та нагороджує переможців за найкращу авторську версію відомої української пісні. 

Jager Music Awards — перша премія української незалежної музики, яка підтримує розвиток альтернативної сцени з 2018 року. Цьогорічний слоган премії: «Майструймо гучну культуру», який, за словами організаторів, є своєрідним закликом продовжувати створювати нову українську музику, попри всі складнощі, з якими ми стикаємося. 

Ми поспілкувалися з командою Jager Music Awards та розпитали детальніше про цьогорічну номінацію «Майстерність року» та чому вона важлива для української сцени.

Що таке кавери? 

Якщо вірити Вікіпедії, то кавер — це опрацювання, аранжування, «переспів» всесвітньо відомих хітів, що з часом втратили актуальність і популярність. Простими словами — це нове виконання вже наявної пісні, яке зазвичай відрізняється від оригіналу стилем, темпом, аранжуванням або текстом. 

Кавер-версії — це не лише спосіб дати нове життя відомим хітам. Для молодих артистів це також чудовий інструмент для розвитку навичок та самовираження. Адже саме під час створення каверів виконавці кидають собі виклик та експериментують з новими для себе жанрами, стилями та звучанням. Це допомагає їм знайти свій власний голос та унікальний стиль.

Кар’єри, що почалися з каверів

Влітку 2022 року 20-річний, на той момент, Enleo (Нікіта Леонтьев) випустив українськомовний кавер на пісню Тома Оделла Another Love. Ба більше, британський співак оцінив адаптацію своєї пісні й дав дозвіл опублікувати сингл на платформах. На момент створення цього матеріалу трек має понад 7 мільйонів прослуховувань на Spotify. В жовтні того ж року він випустив ще один кавер — цього разу на трек Take Me to Church від Hozier. Зараз на ньому  2,5 мільйона прослуховувань. 

Тепер Нікіта пише авторську музику, проте популярність та перших слухачів він отримав саме завдяки своїм каверам. 

Ще один приклад — Jerry Heil. Зараз виконавиця є представницею України на Євробачення-2024, має власний лейбл та майже 700 тисяч щомісячних слухачів на Spotify. Але починала Яна саме з переспівів пісень на своєму YouTube-каналі. Один з яких репостнув у твіттері лідер гурту Океан Ельзи Святослав Вакарчук.

А на YouTube-каналі проєкту про українську незалежну музику Blue Lizard існує окрема рубрика «Переспів», де артисти виконують власні версії творів улюблених українських музикантів. У межах рубрики можна почути виконання Артистки Чуприненко пісні Крик душі Курган & Agregat; Tember Blanche, які переспівали Зірочки thekomakoma, чи sucilna_nevdacha.exe з кавером на Вестерн Vivienne Mort.

Також у межах рубрики «Переспів» Sheetel виконав авторську версію треку Закохані злодії українського виконавця Мало. Цей переспів бере участь у  номінації «Майстерність року». 

«Композиція належить Максиму Рубану, який на жаль призупинив свою творчу діяльність, в рамках проєкту Мало. Я обрав переспівати саме Закохані Злодії з альбому Як є, тому що вважаю, що в цій пісні – одна з найбільш цікаво написаних лірика на інтимну тематику, зокрема про секс. Також, ідея переспіву є меседжем самому автору, нагадування про те, що його творчість слухають і що вона унікальна», — пояснює вибір пісні Sheetel.

Чому така номінація для української сцени?

Як розповідає бренд-менеджер Jägermeister Олександр Перера, номінація «Майстерність року» — це можливість звернути увагу музикантів на власну культуру, створити діалог між сучасними іменами й надбанням десятиліть, продуктом якого стане оновлене, актуальне звучання меседжів минулого. 

«Українська музична культура широка та багатогранна, чого тільки вартують наші народні пісні, фанк 70-х, панк 80-х та навіть надбання 00-х. Весь цей спадок потрібно десь досліджувати й відтворювати, а десь бережно зберігати. Ба більше, останній рік показує наскільки це є затребуваним нашою авдиторією – відгук шалений. Номінацією ми хочемо спровокувати дослідження й звернення до різних джерел, надавши відповідні умови сучасним українським музикантам».

Хто може взяти участь в номінації «Майстерність року»? 

  • Подати заявку на участь може будь-який громадянин України із авторською версією відомої української пісні: народної або створеної українськими авторами;
  • Пісня має бути записана в період з 1 січня 2023 року по 20 лютого 2024 року;
  • Трек має містити щонайменше 1 куплет та 1 приспів або бути хронометражем не менш ніж дві хвилини;
  • А також, крім нового авторського бачення, містити впізнавані елементи оригінального твору: текст, мелодія тощо.

Стилі як оригінальних, так і нових версій не обмежуються. Детальніше про умови участі можна прочитати на сайті премії. 

Шортліст сформують із трьох треків, серед яких оберуть одного переможця, який отримає грошовий приз 50 000 гривень, які будуть відправлені на благодійність. Переможець матиме можливість обрати благодійну організацію або проєкт, на користь якої будуть направлені гроші. Результати оголосять 28 березня під час церемонії нагородження Jager Music Awards. Подати заявку на участь можна до 20 лютого за посиланням.

Матеріал опублікований на умовах партнерства.


Читайте також: Скільки та як заробляють артисти в Україні? Пояснюють автори YouTube-каналу «Звучить!»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024