Головна
>
Музика
>

«Росли під широким небом, тому очі наші так до волі звикли»: слухаємо релізи другого тижня березня

«Росли під широким небом, тому очі наші так до волі звикли»: слухаємо релізи другого тижня березня

Загублена лолі в новому альбомі розповідає про наркозалежність, mercurikill записав спільний альбом із Скажи щось погане про втрату, тугу та невизначеність, а Женя Галич створив кавер на пісню Скрябіна для фільму «Я, “Побєда” і Берлін». Релізи другого тижня березня слухають та коментують головний редактор Олексій Бондаренко та журналістка Дарія Подвишенна.

Whitelope — Арктика (LP)

Концептом альбому є бажання замерзнути в льодах Арктики, стати одним цілим з льодовиками й таким чином бути вічним. Виконавець розповідає, що буденне життя викликає в нього тривожність та видається складним, тому було б краще просто стати нематеріальним вічним «нічим», існувати десь в Арктиці без думок та емоцій.

ФРН — Час проти нас (LP)

Калуський емо квартет, раніше відомий як Феєрверки ранять небо, у своєму дебютному альбомі фіксує глобальні та дрібні, безглузді та безмежно цінні аспекти війни. 

загублена лолі — циклофренія (ЕР)

До релізу увійшло 5 пісень в яких розповідається про історію наркозалежності, психічних розладів, дитячих травм, першої закоханості й переживань Маші, солістки гурту. 

Epolets — Темна вода (EP)

Дарія Подвишенна: «Що я почула в цьому альбомі, то це схожість деяких треків то з латексфауною, то з kozak system (не судіть суворо), то зі СКАЙ. Це я до того, що відчувається певна одноманітність у звучанні. Дотримуюся думки, що мелодійність і лірика Epolets пасує менше, ніж запал, який був у попередніх треках. Словом, помітно, що для гурту це радше експеримент, ніж постійна практика».

Олексій Бондаренко: «Цей мініальбом для мене розкрився з 3-4 прослуховування. З одного боку, випускати фактично демки це ніби шлях найменшого спротиву. З іншого це цілком вписується у концепцію цілковитої щирості сьогодення. Власне в неї вписується й лексика, яку перестав боятися використовувати Павло. Заніс собі два треки: “вона” (розкішний приспів!) і “злива”».

mercurikill, Скажи щось погане — Уникаючий тип прив’язаності

Уникаючий тип прив’язаності, за словами виконавців, це музична подорож у світ складних емоцій та відносин. Кожна пісня в альбомі віддзеркалює різноманітні аспекти втрати, туги та невизначеності. 

Ziferblat — Літаки

Учасники Нацвідбору-2024 випустили першу пісню, яку написали під час повномасштабного вторгнення. 

«Це пісня про мирні часи. Про майбутні мирні часи, які, можливо, настануть. Це про тих, хто колись дивитиметься на чисте безпечне небо і навіть не уявлятиме, що буває якось інакше», — розповідає гітарист гурту Даниїл Лещинський.

Олексій Бондаренко: «Слухаючи цей трек, я підсвідомо подумав: “А чи не Кноб його писав?”. І дійсно, Revet Sound. Ця пісня закриває всі потреби музичного ентузіаста: складний ритм, витончене аранжування, стильний красивий і візуально вивірений кліп від Іллі Дуцика, що росте з кожною роботою. Чого в “Літаках” мені не вистачає — це хітовості. Цією піснею можна насолоджуватися як витвором мистецтва, але її не захочеться включити під настрій (особисто мені). Чесно кажучи, навіть не знаю добре це чи погано для самого гурту, але в контексті української поп-рок-музики, яка доволі давно тоне в засиллі однотипних гуртів, те що робить Циферблат — однозначно дуже добре».

Monatik — Отже… Привіт (В.Т.Л. Intro)

Цим релізом Monatik анонсує вихід четвертого студійного альбому Вічно танцююча людина, а також тизерить свою майбутню відеороботу з однойменною назвою. Відео зняте в бомбосховищі місцевого театру, символізуючи, що не дивлячися на постійні обстріли та ракетні атаки з боку Росії, культурне життя в Україні продовжує жити.

Олексій Бондаренко: «Що в Монатіка завжди добре виходило — це вайбові аранжування. І тут ти чуєш, і одразу розумієш, що це топовий рівень. Кліп зняла Юлія Паскаль, яка отримала Золоту Зорю Лірум за “Чуєш” для Дантеса, і вже з тізера зрозуміло, що буде гарно. Шкода, що Монатік свого часу став першим українським попартистом, що зібрав стадіони — саме з російськомовним матеріалом. Але подивимося яким буде його повноцінний українськомовний етап».

Harna — Хто з нас

Учасниця Нацвідбору-2020 випустила трек про ефект рулетки, що керує нашим правом жити сьогодні. Вона називає трек закликом до пробудження і можливості вибороти своє право представляти світ у завтрашньому дні.

Олексій Бондаренко: «Це звучить як спроба зробити як у The HARDKISS, але не тягне ні по пісні, ні по кліпу».

Michelle Andrade — В твоїх очах

У новому синглі «В твоїх очах» попспівачка Michelle Andrade вперше ділиться історією своїх стосунків. Героїня згадує, як довгий час не звертала увагу на людину, яка була поруч, шукаючи кохання деінде. Вона розповідає про шлях до усвідомлення справжніх почуттів, коли нарешті визнає кохану людину такою, якою вона є, побачивши в її очах власне щастя.

EL Кравчук — Голлівуд

Реліз треку Голлівуд відбувся ще у 2008 році, але тоді він був записаний російською мовою. Тепер El Кравчук перезаписав його та випускає українською мовою з деякими змінами: замість «Голлівуд не для нас», виконавець співає «Голлівуд зараз наш», оскільки, за його словами, військові та цивільні, щодня виборюючи існування України, живуть у справжньому бойовику. 

beshket — Спогади

У релізі виконавець розповідає про власний спосіб розімкнути зуби деструктивних залишків сумнівів, які їдять наш розум зсередини. Спогади — перший трек майбутнього мініальбому beshket, вихід якого відбудеться цієї весни.

Yaktak — 10 поверхів

У пісні, за словами виконавця, розкривається образ головного персонажа – романтика, що співає під вікнами своєї коханої, мріючи побачити її хоча б на кілька хвилин.

Дарія Подвишенна: «Непогано, в старшій школі мені б це зайшло. Зараз смаки інші».

Олексій Бондаренко: «О, YAKTAK вирішив трохи розширювати горизонти й додав сюди читку. Звучить цілком в межах жанру. Він добре відчуває свою аудиторію, а трек доволі безпрограшний в жанрі “сумно їхати в тачці ввечері під музику і думати про неї”».

Артистка Чуприненко — Степ

Маруся продовжує творити в жанрі документальної пісні, та з усією притаманною їй відвертістю оповідає про те, що саме робить маленький шматочок ландшафту домом. Трек виконавиця присвячує своєму татові з вдячністю, що її дорослішання на півдні був саме таким, як описано в цій пісні.

Yuvi — Пробач

Для київської саундпродюсерки Пробач є результатом півторамісячних особистісних роздумів щодо власної агресивності та шляхів її вираження. Пісня пропонує слухачам шлях від болю, сліз та печалі до вивільнення агресії та негативних емоцій, й завершується музичним звільненням.

Женя Галич — Танець пінгвіна

Фронтмен гурту O.Torvald створив саундтрек для фільму «Я, “Побєда” і Берлін», за мотивами повісті Кузьми Скрябіна

Дарія Подвишенна: «Одна з моїх улюблених пісень Кузьми, і дуже тішуся, що в неї зʼявилося альтернативне звучання. Ставлю лайк».

provulok — portal inside

Гіпнотичний кримський шугейз проєкт provulok перший сингл майбутнього повноформатного альбому-монологу dissociation.  Як розповідає виконавець, у цій роботі менше рефлексій про Крим, аніж в попередніх релізах, хоча внутрішній сум за домом не стихає.

Олексій Бондаренко: «Це приємно й цікаво слухати».

Amberwhale — Іду на ви

Два брати — Андрій та Василь Федчики, які роблять музику вже понад 10 років, у 2021 заснували власний проєкт — Amberwhale. Трек Іду на Ви — про злам внутрішніх бар’єрів, про гартування свого власного «я» часто всупереч навколишньому світу, а не завдяки йому. Пісня покликана показати, що людина справді є творцем своєї долі.

Arkha — Не чую

Сингл про те, як не загубитися в нашому бурхливому світі. Виконавці пояснюють, що навколо так багато перипетій, подій і факторів, які впливають на людину, що інколи складно зробити вибір, зумовлений справжнім бажанням, а не навіюваннями зовні. 

Дарія Подвишенна: «Собі в плейлист додала, а ви як хочете».

State 62 — Потвора

State 62 – київський гурт, заснований у 2019 році друзями-переселенцями з Донецької області. Пісня натхненна Теодором Качинським (організатор і виконавець акції надсилання бомб поштою у США, яка тривала майже 20 років, і призвела до загибелі трьох і поранення 23 людей). Історія безумства, злого генія й одинака, який боровся проти всього, що ненавидів.

Angela — Передзвони

Співачка Angela продовжує пісенний серіал, який в аудіальній формі проводить слухача через усі етапи романтичних стосунків та дає відповідь на одне з вічних питань для кожної людини: як зберегти стосунки на довгий час? Меседж цієї пісні —  іноді ми повинні робити перший крок та боротися з власною гординею, страхами та образами

Vic Tory — Мам

У новому релізі виконавиця ділиться історією свого першого кохання, своїми таємницями, які ми замовчуємо і не розповідаємо навіть мамі.

Kutovyi — Накрутив

Історія про людину, яка себе постійно накручує та робить хибні висновки через певні фрази й дії. Це отруює її життя, забирає ментальну рівновагу і спокій, псує стосунки з близькими людьми. Але він не достатньо хоробрий, щоб відкрито обговорювати бентежні питання. І постійно продовжує крутитися в цьому циклі.

Vitryla — Пам’ятай

Виконавець із Сумщини Vitryla випустив сингл, присвячений митцям епохи розстріляного відродження. Це звернення до сучасників з однією лише настановою – пам’ятати про них. 

Grisana — Кохання в лапках

За словами Grisana музичний проєкт був створений з метою, розповісти про життя молодої дівчини, про її відверті історії, чесні емоції й переживання, в яких кожна дівчина знайде щось знайоме й близьке собі. Трек Кохання в лапках — про пристрасть без кохання, історія з мільйонами обіцянок і красивих слів, за якими пустота.

delfineja — Не вберіг

За словами виконавиці, ця пісня — це присвята полеглим воїнам. Не вберіг — про реалії нашого «нового» життя та про сенси, які близькі більшості українських сімей.

Дарія Подвишенна: «Змішані відчуття. З одного боку, поки слухала, відчула себе старою і депресивною, а з іншого — це точно знайде свого слухача».


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Хто, де, коли? Добірка 9 весняних турів українських виконавців

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024