Головна
>
Музика
>

Schmalgauzen, Otoy, Klavdia Petrivna та інші: Лірум оголосив переможців першої премії «Золота Зоря Лірум»

Schmalgauzen, Otoy, Klavdia Petrivna та інші: Лірум оголосив переможців першої премії «Золота Зоря Лірум»

5 лютого в Українському Домі у Києві відбувся Підсумковий Зорепад Релізів, під час якого команда медіа про нову українську культуру Лірум презентувала найкращі й найкрінжовіші українські кліпи, які вийшли за 2023 рік. А також вперше відбулося нагородження премією «Золота Зоря Лірум» — музичною нагородою від імені редакції. Оскільки «Золота Зоря Лірум» є логічним продовженням Зорепадів, то присвячена премія здебільшого музичним відео. Захід відбувся у співпраці зі Squat 17b, а партнером став Український Дім.

Нагороду за найкращий кліп отримав Чуєш Володимира Дантеса, а найкращим режисером року став Інді Хаїт. Серед інших переможців: Андрій Слєпаков та Антон Соколов, sucilna.nevdacha.exe та Тощо, Otoy, Курган & Agregat, Klavdia Petrivna і Schmalgauzen.

Золота Зоря Лірум — редакційна премія. Номінантів на премію та переможців визначає саме редакція, не залучаючи до цього експертів чи глядачів, проте, звісно, враховує думку ринку та вподобання своєї аудиторії.

Переможці «Золотої Зорі Ліруму»:

Найкращий кліп 

Дантес — Чуєш

Фото: Anna Honcharova

«Я хочу вірити, що люди будуть більше ходити на культурні заходи, бо культура — це те, що ми є, хто ми є. Нам не треба забувати про себе, не треба рахувати, скільки витратили на те шоу, чи на те шоу, скільки витратили люди на кліпи, на музику, бо якщо не буде цієї музики, не буде кіно, не буде нічого — нас так само не буде. Не кажу про те, що не треба забувати про ЗСУ, ЗСУ — на першому місці, завжди. І тому донатьте кожного дня, але й культура повинна бути», — сказав на врученні Дантес.

Переможця обирали за загальним сприйняттям, яке кліп справив на редакцію та аудиторію. Чуєш зібрав майже 8 мільйонів переглядів на YouTube. Режисеркою стала українська дизайнерка одягу Юлія Паскаль, для якої це була одна з перших робіт у ролі кліпмейкерки. Пізніше, Володимир та Юлія у співпраці створили ще одну роботу — Кити.

Найкращий режисер

Інді Хаїт 

Фото: indy.hait/Instagram

«Я думаю, що якби я вмів гарно говорити, то я б не знімав кліпи. Мене дуже надихає ця нагорода, тому я сподіваюся, що вийде дивувати вас у майбутньому», — коментує перемогу режисер.

Переможця цієї номінації обирали не за одним кліпом, а за впливом на ринок та загальним доробком за останній рік. 

Інді Хаїт — ізраїльський режисер, який народився у місті Жовті Води. Згодом переїхав у Тель-Авів (Ізраїль) й саме там зняв свій перший кліп. 

Згодом він повернувся в Україну, за його плечима співпраця з Тіною Кароль (наприклад, працював над кліпами з альбому Красиво), а серед останніх робіт кліпи для Love, Mary (Чому), Dorofeeva (вотсап, На самоті). Інді також створив один із найгучніших кліпів 2023 року: Latexfauna — Masandra, який зібрав майже мільйон переглядів на YouTube. 

Найкращий альбом 

Антон Слєпаков, Андрій Соколов — warнякання

«Дуже вдячні редакції Лірум за цю нагороду. Звичайно, ми би дуже хотіли отримати нагороду за якийсь веселий, танцювальний, коктейльний альбом, але, як ви знаєте, у нас вже 10 років у країні війна, і матерії, які ми чіпляємо в цьому альбомі, вони документальні, тому і альбом, і нагорода така. Ми не применшуємо свою роль у виконанні й записі цього альбому, особливо роль Андрія, як саундпродюсера, як мікс інженера і як логіста, натхненника цього проєкту. Цю нагороду ми присвячуємо усім, хто тримає небо над нашою багатостраждальною та героїчною країною. А також нашим колегам з лейблу Dnipropop. Хлопці та дівчата, які зараз воюють, ця нагорода для вас. Ну і декілька слів для молодих музикантів: я займаюся музикою вже понад 30 років і вперше отримав подібну нагороду, так що у нас ще все попереду. Ще 20-30 років і все буде добре», — каже Антон Слєпаков.

Коли реліз найкращого альбому 2023 року за версією Ліруму тільки відбувся, ми поспілкувалися про нього з Антоном Слєпаковим та Андрієм Соколовим. Прочитати матеріал можна за посиланням.

Рецензію на альбом warнякання вже зовсім скоро можна буде почитати на нашому сайті.

Найкращий мініальбом 

sucilna_nevdacha.exe, Тощо — Перша зірка на небі

Фото: Кирило Дискотека
Фото: toshcho1/Instagram

«Це наша з Максимом перша нагорода разом і думаю, що не остання. Думаю, ми зможемо ще краще, правильно? Ми зичимо всім надалі нагород, і всього найкращого, і ми просто раді бути сьогодні тут», — говорить виконавиця

sucilna_nevdacha.exe (Надія Печуркіна) — українська виконавиця, яка раніше випускала російськомовний бедрум-поп, але згодом перейшла на українську музику. Першу українськоомовну пісню Надія випустила в лютому 2022 році, того ж року відбувся реліз її дебютного мініальбому Серце випаде із ребер.

Тощо (Максим Тимощук) — реліз перших його робіт відбувся 2022 року, проте музикою почав займатися задовго до цього. Продюсер альбому Перша зірка на небі.

Рецензію на мініальбом Перша зірка на небі вже зовсім скоро можна буде почитати на нашому сайті.

Найкращий артист

Otoy

Фото: otoysounds/Instagram

«Я до такого ніколи не готуюся, але користуючися нагодою, що отримав нагороду за дослідження кордонів українського хіп-хопу, я запрошую вас перейти на мою сторінку і задонатити на дрони», — каже репер.

Переможця визначили серед музикантів, чий вплив на індустрію поєднується з їхньою загальною публічною та творчою діяльністю. Otoy в 2023 році випустив два альбоми: Недовготривалі відносини та темна ч.1, якими завоював прихильність редакції, про що свідчить наш Spotify Wrapped.

Спеціально для Ліруму репер склав плейлист із своїми улюбленими піснями. Послухати можна тут.

Найкращий гурт 

Курган & Agregat

Фото: Tementiy Pronov

Гурт отримав перемогу через один із найбільш вражаючих кар’єрних шляхів: від відео на фоні коров’ячих кізяків до Венеційського кінофестивалю. А також за неймовірний обсяг підтримки, яку учасники гурту Аміл і Раміл Насірови надають армії з моменту початку повномасштабного вторгнення, активно взявшись за волонтерство. Концертною діяльністю певний час не займалися, бо третій учасник гурту Євген Володченко приєднався до лав ЗСУ. Але у лютому 2024 року Курган & Agregat розпочне свій благодійний тур Україною, 100% прибутку з якого підуть на потреби ЗСУ.

Ми поспілкувалися з учасниками гурту про їх волонтерську діяльність, прочитати матеріал можна за посиланням.

Дебют року

Klavdia Petrivna

У цій категорії представлені виконавці, які розпочали або відновили свою кар’єру в 2023 році й робили це напрочуд яскраво. Клавдія Петрівна змогла завоювати популярність на TikTok, при цьому зберігаючи свою анонімність до цього часу. Виконавиця опублікувала свої перші пісні у серпні 2023 року на своєму телеграм-каналі. На стримінгових платформах треки вийшли пізніше — у вересні 2023 року, але менше, ніж за півроку Клавдія зібрала більше 400 тисяч щомісячних слухачів на Spotify.

Наша випускова редакторка Яна Ільків зробила мінірозслідування про виконавицю, прочитати яке можна тут.

«Дякую всім, дуже неочікувано. Дякую моїй команді. Дякую слухачам. Слідкуйте за новинами. Скоро побачимося», — сказала жінка, яка отримувала нагороду. Чи була це Клавдія Петрівна достеменно невідомо.

Прорив року

Schmalgauzen

«Дякуємо вам, дякуємо за цю цікаву штучку. А ще ми хочемо сказати, що, леді та джентльмени, у нас на сторінці в інстаграмі відкритий новий збір для 92-ї бригади. Ми збираємо на комплектуючі для FPV-дронів, будь ласка, запрошуємо вас. А ще хочемо сказати, що гарматами, словом ми пишем кордони, ми — місяць, ми — зорі, ми — океан, що плаває в морі», — каже гурт.

Лауреатів визначали серед артистів, які відзначилися радикальним розвитком у творчості та/або здобуттям популярності. 

Schmalgauzen — український театрально-музичний гурт, що був заснований у 2020 році в стінах Університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. Після 24 лютого 2022 року вони випустили свій останній альбом російською мовою, який потім видалили з усіх музичних платформ. Восени 2022 року Schmalgauzen повернувся на сцену зі своїм новим альбомом під назвою Твій Віль, створений за мотивами творів Августа Стрінберґа й Томаса Манна. Гурт Schmalgauzen розірвали TikTok й сформували навколотеатральну субкультуру. На їх пісні в TikTok знімають тисячі відео, які збирають мільйони переглядів. У 2023 році гурт отримав нагороду «Найактивніший фан-клуб» від музичної премії Muzvar Awards.

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024