Головна
>
Музика
>

Марія Квітка випустила дебютний альбом

Марія Квітка випустила дебютний альбом

Фольклористка, співачка та художниця з костюмів Марія Квітка представила свій дебютний альбом Дай серцю волю. Вісім композицій альбому створені на основі старовинних народних пісень. 

У листопаді 2022 року Марія Квітка з команди «Другого шансу» стала переможницею пісенного шоу «Голос країни-12». В межах головного музичного суперпризу шоу вийшов її дебютний альбом. 

Читайте також: Переможницею «Голосу країни-12» стала Марія Квітка. Що про неї відомо?

Частину пісень з Дай серцю волю виконавиця записала під час фольклорних експедицій, а деякі віднайшла у збірниках народних пісень. Але всі вони об’єднані темою любові.

«Пісні я підбирала так, щоб вони розкривали усі можливі грані та прояви любові від кохання і пристрасті до відданості рідній країні та любові до родини», — пояснює співачка.

Так до альбому увійшли: весільна обрядова пісня з Чернігівщини Голуб, пісня Любов забувають з Рівненщини, Карі очі, яка складається з фрагментів пісень із села Крячківка, що на Полтавщині, та речитативу з вірша  «Думка» Тараса Шевченка.

Про деякі пісні Марія розповідає детальніше: 

  • Колискова, яку Марія співала у перші тижні повномасштабного вторгнення українським дітям з Маріуполя, Гостомеля, Чернігова, Херсона та інших українських міст, які зазнали жорстких атак росіян.
  • Кохала, що присвячена всім, хто втратив своїх коханих на війні. 
  • Лихо була записана на Поділлі і розповідає про знищені села, міста, страждання людей і природи від дій ворогів.
  • Текст треку Щастя походить з Полтавщини. Квітка  хотіла змінити сенси у розумінні цієї давньої пісні і ставленні людей до пошуку щастя.
  • Переосмислює Квітка і Плескач. На створення пісні виконавицю надихнув однойменний український народний танець-гра, в яку традиційно грали молоді дівчата: «Зараз для мене ця пісня означає танець крізь біль, танець, який звільняє тіло і душу від страху і розпачу, це танець, який об’єднує і дарує жіночу силу!».

Музичне аранжування до всіх композицій Марія Квітка створювала разом з Ярославом Татарченком (учасник гурту Тонка). 


Читайте також: «Найбільша проблема українських музикантів у тому, що вони тихенько “уходять в ліс”». Дискусія про розвиток нової української музики

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024