Головна
>
Кіно
>

Фільм «Маріуполіс 2» здобув нагороду Європейської кіноакадемії

Фільм «Маріуполіс 2» здобув нагороду Європейської кіноакадемії

Фільм литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс 2» отримав премію Європейської кіноакадемії як найкраща документальна стрічка року.

«Маріуполіс-2» — це посмертна стрічка литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса, яка розповідає про бої в Маріуполі під час повномасштабного вторгнення. У березні режисера взяли в полон, а потім убили росіяни. Стрічку доробляла наречена Кведаравічюса — Ганна Білоброва та монтажерка Дуня Сичова.

Кінокритик Ігор Кромф описував свої враження від перегляду за посиланням.

Нагороду European Documentary отримала донька Мантаса Кведаравічюса.

На церемонії European Film Awards в Рейк’явіку також вручили нагороду Co-Production Award від фонду Eurimages. У 2022 році її присудили колективно усім українським кінопродюсерам.

Отримували нагороду Дар’я Бассель, Олександра Костіна, Єгор Олесов і Юлія Сінкевич. Зі сцени вони оголосили, що передадуть статуетку в Музей кіно Довженко-Центру. А у своїй промові продюсерки зазначили, що Довженко-Центр має отримати статус Державного фонду фільмів.


Європейська кіноакадемія (European Film Academy) була заснована 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для пропагування європейського кінематографа у світі. Щороку академія вручає премію «Європейський кіноприз». Цю відзнаку дають за видатні досягнення в Європейському кінематографі. Нагороду вручають в кількох категоріях, але усі вони стосуються виключно європейських фільмів, режисерів, акторів тощо.

У 2007 році фонд Eurimages став патроном Європейської кіноакадемії та створив Нагороду за спільне виробництво (Co-Production Award) для нагородження видатного продюсера з країни-члена Eurimages, який активно займається спільним виробництвом. Основна мета цієї нагороди — відзначити вирішальну позицію, яку займає спільне виробництво в кіноіндустрії.


Читайте також: Хоче врятувати «Довженко-Центр». Головне з інтерв’ю Андрія Алферова «Суспільному»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024