Головна
>
Кіно
>

Режисерка фільму «Степне» отримала нагороду за найкращу режисерську роботу на кінофестивалі Локарно

Режисерка фільму «Степне» отримала нагороду за найкращу режисерську роботу на кінофестивалі Локарно

12 серпня у Швейцарії відбулася церемонія нагородження переможців 76-го Міжнародного кінофестивалю Локарно. На ній було відзначено український фільм «Степне», режисерки Марини Вроди. Вона отримала відзнаку «Прадо», що вручається за найкращу режисерську роботу.

«Степне» — це історія кількох днів життя літнього чоловіка Анатолія, який приїжджає в українське село Степне, щоб доглядати за своєю матір‘ю. Перед самою смертю мати розповідає йому про декілька речей, закопаних у сараї, що мають «повернути головного героя у спогади та змусять згадати про колишні мрії та все, чого він жадав, проте так і не досяг». Анатолій — втомлена і здебільшого розчарована людина, яка живе за інерцією. Дорога з міста до маминого села стає для нього довгим і складним шляхом. Смерть матері, зустріч із братом і невзаємна любов до жінки дозволяють йому знову відчути себе живим. Проте, чоловік розуміє, що це лише відлуння життя, яке він міг би прожити. 

Кадр з фільму

Головні ролі у фільмі виконали Олександр Максяков, Ніна Антонова, Олег Примогенов та Радмила Щеголева. Фільм був знятий у копродукції з Німеччиною, Польщею та Словаччиною.

Окрім фільму Марини Вроди в номінації було представлено ще 17 робіт.

У промові, виголошеній під час нагородження, режисерка згадала людей із творчої команди, які загинули внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Це, зокрема, помічник команди техніків Леонід Пономаренко та водій режисерки Михайло Сувашенко, який загинув у перші місяці вторгнення разом із дружиною та дитиною.

«Я дуже ціную усіх, хто допомагав мені закінчити фільм усі ці роки. Дехто з моїх друзів залишаються на війні зараз. Дехто з моїх друзів залишили свої домівки й залишаються в європейських країнах як біженці. Я б хотіла прдікувати усім: політикам, громадянам, усім хто підтримує нас. Я дуже сподіваюсь, що буде значно більше українських голосів, значно більше українських фільмів, і ми не зникнемо. Будь ласка, не дайте нам зникнути».

Після промови Марина перегукнулася «Слава Україні — Героям слава» з іншим переможцем фестивалю, румунським режисером Раду Жуде. Той отримав спеціальну відзнпку журі й закликав швейцарського глядача не дозволити нейтральності опинитися на боці російської агресії.

Марина Врода — українська режисерка, відома низкою короткометражних фільмів, серед яких «Сімейний портрет», «Дощ», «Клятва», «Крос» та інші. За стрічку «Крос» вона отримала «Золоту пальмову гілку за короткометражний фільм» Каннського кінофестивалю у 2011 році.

Міжнародний кінофестиваль у Локарно проводять щорічно в серпні в місті Локарно, Швейцарія, починаючи з 1946 року. Після Венеційського і разом із Каннським та Карловими Варами, кінофестиваль у Локарно є одним з найдавніших. Минулоріч фестиваль відкривала короткометражна стрічка української режисерки та сценаристки Наталки Ворожбит «У тебе все гаразд?».

Також дві нагороди на фестивалі минулоріч отримала стоічка «Як там Катя?» режисерки Крістіни Тинькевич. Окрім того, на фестивалі відбулася прем’єра польсько-німецької стрічки про Україну «Синдром Гамлета» Ельвіри Нєвєри та Пьотра Росоловського. Команда фільму провела акцію на підтримку України. Про акцію, реакцію організаторів та військову форму на червоній доріжці — читайте у нашій розмові з режисеркою стрічки Ельвірою Нєвєрою.


Читайте також: Іронічний детектив в Україні зі смертною карою. Дивимося трейлер «Ля Палісіада»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024