Головна
>
Музика
>

«З’їдаючи страх, забуваючи втому, птахи летять додому»: слухаємо перші релізи травня

«З’їдаючи страх, забуваючи втому, птахи летять додому»: слухаємо перші релізи травня

Yaktak записав колабу з переможцем хіт-параду «МУВ», Tery розповідає про односторонню симпатію, а Tumazar розкриває теми розширення можливостей. Перші релізи травня слухають та коментують музична оглядачка Лєра Зданевич та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

Ragapop — Do you listen to Ragapop?

Виконавці розповідають, що альбом з’явився на вулицях Києва і поєднав перформативний бекграунд Руслани Хазіпової та Анни Нікітіної  із постпанковою енергією Антона Очеретяного. У піснях присутні тексти Софокла у перекладі Івана Франка, вірші Іллі Калюкіна та Світлани Пиркало, а основою пісні Людина став текст Антона Слєпакова, котрий взяв участь й у записі треку.

Лєра Зданевич: «Мені насправді тяжко сприймати це незаангажовано, як одну цілісну роботу. Всі пісні з цієї роботи, окрім “Chy Liubov”, я чула на лайвах у 21-му році. Тому для мене цей альбом — портал у доповномасштабний, мирний (для мене, але не для всієї країни) час. Коли неслася культура, фестивалі, і нам здавалося, що 2020-й був непростим роком.

Звісно, я розумію, що не всі ходять на концерти так систематично, як я, тому й сприйматимуть його цілісно. І мені б хотілося скласти про нього чисте враження. Проте з того, що ми бачимо наразі — це заявочка на топ альбомів цього року. Мені дуже подобається, як Ragapop працює з лірикою, з сенсами, зі звуком. Як будує свою творчість хай і навколо цитат, але настільки унікально, що багатьом артистам до цього прагнути й прагнути. Як грамотно тримає слухача в напрузі й дає драми. Дається взнаки, звісно ж, величезний творчий досвід учасниць(ків). 

Чудова робота й альбом, який треба слухати першим цієї релізної пʼятниці».

qserox, meowchocolate — Qseroxchocolate (LP)

Перший спільний виступ виконавців пройшов у квітня 2024 року на фестивалі «Пожежа». Свій повноформатний альбом електронні музиканти описали як «важкий та тривожний». 

laang — post funk (LP)

В альбомі артист описує свої почуття до дівчини й те, як ці почуття буквально з’їдають його.

XXV кадр — Самообман (ЕР) 

Цього разу XXV кадр аналізує себе та навколишнє суспільство, проводячи паралелі між власними вадами та вадами інших. EP — про внутрішні суперечки, про пошук свого місця у світі, про свободу слова та прагнення людства до самознищення. 

Детальніше про кожен трек альбому виконавець розповів нам у межах рубрики «Пісня за піснею».

delayed minds — in a search near the stars (EP)

Мініальбом виконавець описує як мрійливу подорож космосом разом з ліричним героєм, що намагається знайти вихід «серед зірок», зрозуміти свій шлях і досягти мрій.

Neurodyna$ty — Early 20s Tapes (EP)

Neurodyna$ty — електронний проєкт Київського музиканта Тимура Кутько. Свій новий реліз він описує як драм-н-бейсовий щоденник посттінейджерського життя, самотності та тривоги.

Love, Mary — Сила

У новому релізі виконавиця розповідає про  духовну силу та велич, яку вона відкрила у собі в процесі шляху до справжньої себе. За словами артистки, цьому посприяли її романтичні стосунки, в яких вона не завжди відчувала віру та впевненість. Зміни поведінки та сприйнята себе Love, Mary намагалася передати через текст пісні.

Yaktak, Ckaya — Небо

Упродовж 2023 року Радіо «Сільпо» разом з Mastercard проводили хіт-парад «МУВ». Щотижня Фагот відбирав дві пісні, які потрапляли до ротації на радіо. Головним призом хіт-параду став запис спільної пісні та зйомка кліпу з виконавцем Yaktak. Перемогу у хіт-параді здобув співак Ckaya з Харкова.

éllia — Уламки

Це перше з чотирьох лайв-відео гурту éllia на студії SoundPlant

«Мета цього відео — показати себе справжніх, і поділитися зі слухачами вайбом наших репетицій, без студійних прикрас. Все, що ви чуєте у ньому — це те, як ми звучимо. Нічого додатково не дописувалося та не переписувалось. Ми зіграли по два тейки кожного треку та обрали найкращі на наш смак», — поділилися музиканти.

Крамдада, Vykroutas — Вишнями лишніми

Крамдада — колектив з Києва, до складу якого вхожять Олена  Крамдада та Дмитро Бурко. Свій стиль описують, як інді з вкрапленнями поезії, електроніки, медитативних ритмів та театралізованих елементів. Vykroutas — мультиінструментальний one-man band у жанрі «progressive singer/songwriter psychedelic grunge».

ZzuppamanN — Donbasu

Гурт ZzuppamanN — другий проєкт нового сумського лейблу незалежної музики Bondeni.

Emio Rad — Не ходи босоніж

Це дебютний трек, що входитиме до першого альбому гурту Emio Rad. У своєму першому релізі виконавці розповідають про спогади за втраченим коханням. 

Oks, Krylata — Зірка

Композиція про ті моменти, коли здається, що кохання трапляється раз і назавжди.

Golubenko — Зіниці

Новий трек Golubenko — про магію та загадковість людських очей, їхню здатність говорити без слів, висловлювати почуття та емоції, а також наголошує на тому, що один погляд може змінити весь світ навколо.

Roiko — За руку

Пісня учасниці шоу «Голос Країни-13» відображає бажання бути поруч з тим, кого ти любиш і кому довіряєш.

Nana — поруч

Цей трек є лід-синглом з майбутнього альбому виконавиця. Пісня про період у стосунках між двома людьми, які існують лише один для одного та забувають про соціум, що їх оточує.

хейтспіч — птахи летять додому

Настя Денеж: «Після пісні “Під весняним дощем” я наче вдруге для себе відкрила хейтспіча. Адже був момент, коли я певно переслухала його музику та дещо втомилася від неї. Але ось, вже другий поспіль реліз, який мені щиро подобається, і який я одразу після прослуховування додаю до свого плейлиста. І от не знаю, чи то я відпочила, чи то хейтспіч змінився».

Tumazar — Young King

Пісня розкриває теми розширення можливостей і особистісного зростання, оскільки головний герой долає випробування та стає сильнішим, схожим на молодого короля, який сходить на свій трон.

Lovera Breaux — Повітряний

За словами виконавця, новий реліз — це мелодійна аренбі композиція про насолоду та задоволення від життя.

«Я пам’ятаю, що це останній трек, який я написав перед повномасштабним вторгненням. Напевно, для мене це свого роду терапія, тож, сподіваюсь, кожен зможе знайти в ньому щось тепле, що відгукується десь у середині», — коментує Lovera Breaux.

Настя Денеж: «Новому треку Романа дуже личить назва, бо він дійсно дуже комфортний, легкий і повітряний».

Linz, msblack — Фото

Сингл Фото — це продовження історії, про яку артисти почали розповідати у минулих релізах. У пісні йдеться про остаточне завершення стосунків. Все, що від них залишилося – спільні фото, які нагадують про ті хороші часи, коли кохання палало, а головні герої були щасливими. 

provulok, Sheetel — звичка

«Ми особисто познайомилися з Льоманом вже у момент запису спільного синглу. Нас дуже притискали терміни, лишався 1 день, аби віддати чистові вокали. Написавши 1.5 куплети, я раптом згадав про пісню, яку написав ще у Львові 2 роки тому. Я просто підставив текст під інструментал Льомана, і вийшло досить класно. Це блискавична взаємодія, яка відбулася буквально за лічені години», — розповідає фронтмен гурту Sheetel Антон Шитель.

Spokusy — Пепероні

Київський гурт Spokusy присвятив трек підлітковому періоду, коли все було легко і невимушено. Коли було стільки енергії, що можна й зовсім не спати, а насичувати свої дні й ночі постійними пригодами.

D016 — Втрачаю

Дует D016 у складі Ігоря Сонного (Want to Sleep) та Софії Артюхіної з Huggen Luft продовжують згадувати перехідний вік у синглі про закономірні втрати часу та людей, що ще учора здавалися найближчими. 

Ney, Project: Elysian — Abyss

Київський музикант Project: Elysian та харківський виконавець Ney працюють в одному стилі — експериментальна електроніка. Але перший у своїй творчості тяжіє до епічного оркестрового звуку, тоді як другий — до більш агресивного. У своїй колабі вони хотіли розкрити стилі обох, аби дати слухачам мікс із живих інструментів симфонічного оркестру та більш агресивного звуку.

Tery — Разом

У новому релізі артист розповідає про односторонню симпатію, яка тягнеться з дитинства, але досі не знайшла свого логічного завершення. 

Berliner Döner — я звук

Новий реліз це усвідомлення власної смертності та спроба залишитись у вічності хоча б у вигляді звуку. Трек стане другим синглом з дебютного міні-альбому артиста, що вийде вже за пару тижнів. 

Настя Денеж: «Мені сподобалось, правда не знаю, як пояснити, що саме. Цікаво буде послухати мініальбом. Можливо до того часу зможу народити чіткішу думку, чим саме мене зачепив Berliner Döner».

скало, Lototskiy — Wake up

Другий студійний сингл франківських виконавців скало та Lototskiy, в якому вони продовжують експериментувати з британським звуком. Цього разу вони хотіли, аби трек занурював слухачів у фестивальну рейв-культуру та надихалися гуртом The Prodigy.

Virgin Call — True crime

Як розповідає гурт, їхній новий реліз — це історія про боротьбу за своє щастя за будь-яку ціну, прагнення до радості та сприйняття унікальності стосунків, які суперечать очікуванням суспільства.

Palmyra — Буде людина 

У цій пісні Palmyra дотикається теми кохання, самотності та пошуку сенсу у вічному бажанні знайти своє місце у світі. 

Настя Денеж: «Дуже змішані відчуття викликає в мене цей трек. З одного боку хочеться сказати: “по факту”, але з іншого — це якось надто прямо. Я люблю, коли пісні про любов більш метафоричні, чи що».

Stella Sezon — Sniff the cat

Ця пісня про людину з її тривожним розладом, депресією та про легкі способи підтримки у вигляді залежностей. 

«Я не використовую слово наркотики, а використовую образ кота, якого хочеться нюхати, що дозволяє відволіктися від проблем, заспокоїтися та насолодитися життям хоч на мить», — пояснила Stella Sezon.

Diss One — Звички вуличні

Головний меседж релізу — неоднозначність образів «поганих хлопців і дівчат»: некультурний і дикуватий, за думкою оточення, може мати найсвітліші наміри, на відміну від «злих собак»,  в подобі порядності й чемності.


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Джаз-толоки, волонтерство та концерти. Як Repair Together робить волонтерство лайфстайлом

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024